9 причини защо да си вземете хъски

хъски
Да си вземете ли хъски за домашен любимец или не? Снимки: Авторът

Бях се зарекла никога да не си взимам куче. Котките ми стигаха. До момента, в който вкъщи не се появи малка черно-бяла пухкава топка – сладкото хъски Рея – подарък на децата от квартала за рождения ден на сина ми.

В първия момент клепоухото същество се свря в най-потайното кътче в хола, после се поокопити и започна любопитно да се оглежда. С всеки синеок поглед то пръскаше около себе си толкова много любов, че си дадох сметка – заричанията са си заричания, но реалността е нещо друго.

Днес Рея е принцесата вкъщи. Независимо от всичко. И тъй като много хора постоянно ме питат, дали е добра идея да си вземат хъски у дома, в следващите редове ще ви представя есенцията от опита си и ще ви изредя 9 причини да направите това.

2

Хъскитата са невероятни приятели

Това е може би основна причина да си вземете такова куче. Хъскитата са умни и забавни. По природа са изключително верни и привързани към хората. В същото време имат силно развито чувство за собствено достойнство, което може би е обусловено исторически. Чукчите винаги са се отнасяли с уважение към своите кучета. Те вярвали, че вратите на рая се охраняват от двойка хъскита. Били убедени, че който се държи зле с кучетата, затваря пътя си към рая.

Ще ви спаси от самотата

С хъски без проблем ще преодолеете самотата в големия град. С такова куче до себе си няма как да останете незабелязани на улицата. Никой не минава равнодушно покрай хъски! Отношението на минувачите варира от див възторг до див ужас. Най-интересни са, разбира се, реакциите на децата с техните подхвърлени реплики от простичкото “Хъски!” през “Виж, това е вълк!” до чистосърдечното “Мамо, искам да ми родиш такова кученце!”.

Кучетата порода хъски ядат малко

4 (2)

Тази истина върви в комплект с въпроса:

“Боже, къде отиде пилето, което оставих тук да изстине?”

Ще живеете наистина активно

Всеки опит за спокойна разходка с хъски е като подготовка за ултрамаратон. На практика не вие разхождате хъскито, а то вас. Ако имате късмет да срещнете по пътя си котка или гълъб, си гарантирате и полет.

С него ще спортувате екстремно

Когато планината се затрупа с пухкав сняг, впрягате косматото си приятелче в шейната и препускате по склоновете. Онези, които твърдят, че не било хуманно, нека се опитат да обяснят това на хъскито на следващия ден, когато то застане нетърпеливо на вратата, защото иска пак!

5

Хъскито не лае

Искате куче, ама да не лае. Хъскито не лае, то вие. Или пее, както благовъзпитано казват нашите съседи:

“Не, не, изобщо не ни пречи! Тя не вие, а пее! И, между другото, доста силничко пее, когато не сте вкъщи.”

Ще ви помогне да вникнете в дълбоката същност на народните мъдрости и афоризмите

Например, че “С търпение всичко се постига” и “Парите не миришат”. Оставяте на масата едни пари, а те внезапно изчезват. Поглеждате мястото, поглеждате хъскито, а то ви отговаря с тъжен и съчувстващ поглед. Тогава сте наясно, че не ви остава нищо друго, освен да изчакате приключването на храносмилателния процес и да си съберете парченцата от вашето богатство. Миете, сушите и тичате по отъпкания път към БНБ, за да си смените сдъвканите банкноти с цели.

3

Ще се отървете от старите вещи

Искате да се отървете от куп стари вещи, но все нещо ви спира. Хъскито методично ще ви помогне да се справите с този проблем. То не обича да стои без работа. Затова, когато го оставите само, мигом ще “запретне ръкави” и ще разтреби всичко, което се изпречи на пътя му. На вас ще ви останат само финалните акорди – да изхвърлите резултатите от този труд в кофата. Ако по случайност сте вещоман, парче млада бреза ще ви помогне да пренасочите усилията на хъскито в друга посока.

Тези кучета са добри пазачи

Искате куче-пазач. Хъскитата са изключително добри. Чукчите, които са селекционирали тази северна порода, са възпитавали хъскитата така, че да живеят в техните домове и да сгряват с топлината си техните деца. Затова подходът към хъскитата като пазачи е малко по-различен. Просто дайте на агресора да подържи за малко каишката на хъскито и бягайте. Вашият неприятел ще е щастлив, ако се размине само с разтягане на раменната става, защото хъскито ще дръпне рязко след вас.

6 (1)


 Прочетете още… Дога: Йога за кучета и хора 

СПОДЕЛИ
Предишна статияИскам същото като лорд Сандвич, моля!
Следваща статияВреме за разкази: Анни Палазова – Верпунцио Грацилиано
Миглена Иванова
Като истински представител на зодията Стрелец страстно обичам пътешествията – из затънтените кътчета на България или Западните покрайнини, екзотични страни, софийските улици и дебрите на човешката душевност. Добронамереност и честност – това са качествата, които не само най-много ценя в хората, но дори и аз самата се стремя да прилагам в живота и работата си. Интересно ми е да откривам най-невероятни и вдъхновяващи истории на неочаквани места и да ги споделям с хората. Така се опитвам да дам моя принос в превръщането на света в едно по-уютно място за живеене.

2 КОМЕНТАРА

 1. Ето и мои 3 причини:
  1. Обожава децата!
  2. Добър пазач е и може ВСИЧКО, стига да го научите!
  3. Не мирише!
  Съгласна съм и с всички горноизброени!
  Успех и си вземете не голдън ретривър или йоркширски териер, А ХЪСКИ!

 2. Имам Хъски от3 години.Изцяло промени живота ми.Преди в почивните дни се излежавах до късно пред екрана…сега имам строга дисциплина,изненадващо но до обяд е напазарувано и сготвено за да има време за игри с моята любимка.Така,че мога само да съм благодарна на това красиво и умно жиовотно.
  Признавам.че преди нея имах доберман също сериозна порода но пред хъски бледнее..все едно се включвате във високоволтово напрежение

Отговор