Социалните маски и какво прикриваме зад тях

Сещате ли се за онази своя съученичка, която постваше снимки с най-щастливото семейство на света... и тъжната история на развода й няколко месеца по-късно? Или за онзи "галантен" тип, с когото излизахте няколко пъти, преди да го засечете случайно в бар с друга. Е, вижте една от причините защо тези хора успяват да заблуждават така успешно околните

Irene Chaparro via Foter.com / CC BY-NC-ND

Хората постоянно крием истинската си същност и характер зад различни социални маски.

Те ни изграждат даден образ, който показва не същността ни, а това, което всъщност искаме околните да мислят за нас. Причините за това са много и най-различни – да не бъдем уязвими, да не показваме истинското си Аз пред хора, които може да се възползват от това, да се харесаме на другите, страх, че ще бъдем наранени, че няма да се впишем в обстановката или колектива, че ще бъдем отхвърлени и т.н. и т.н.

Твърди се, че дори пред най-близките си хора не винаги сме напълно открити. Винаги остава една малка част от характера ни, за която никой не подозира и която най-често се опитваме да скрием дори от самите себе си. Поставянето на социална маска често е

въпрос на защита, самосъхранение и оцеляване

Затова е трудно да кажем, че познаваме някого истински – в повечето случаи той разкрива само тази своя страна, която иска да видим. Понякога хората използват маска, която е абсолютно противоположна на тяхната истинска същност. И за да не звучи казаното така, сякаш обвинявам всички, че са подли или пресметливи, веднага уточнявам, че използваме социалните маски най-често без да съзнаваме, че правим това. Те се раждат спонтанно, а поведението ни е интуитивно и продиктувано от определена ситуация, конкретни хора и тяхното отношение към нас. Ето защо всеки има различен облик и държание, в зависимост от обстоятелствата, в които e  поставен. Маските всъщност са инструмент, който, най-просто казано, ни помага да се адаптираме към средата, момента и обкръжението си.

Днес в LifeBites.bg ви представяме някои от основните, най-често използвани социални маски.

Снимка: Lars Erik Skrefsrud via Foter.com / CC BY
Снимка: Lars Erik Skrefsrud via Foter.com / CC BY
Грубиянинът

Тази маска е лесно разпознаваема. Най-характерното нещо за хората, които я „носят“ е грубиянският изказ или иначе казано – „първо говорят, а после мислят“. Най-често тези хора говорят високо, сякаш няма какво да крият, но в действителност зад маската на грубиянина стои самотен, страхлив и неуверен човек. Именно тези характеристики мислят, че ще прикрият като говорят или действат грубиянски. В психологически план „грубияните“ са определяни като най-страхливите хора от всички.

Праведникът

Тези хора обикновено се опитват да прикрият факта, че именно те имат най-много грехове и  действително не са чак толкова чисти и хрисими души (и често говорят по начин, който намеква това). За тези хора животът е нещо много просто. Той е черно-бял, тоест всичко е или добро, или лошо. Трети вариант просто няма. „Праведниците“ са представители на най-ниско интелектуалната прослойка на обществото, тъй като се опитват да прикриват невежеството си зад мистицизма на религията. И тъй като в религията има канони, но няма конкретни правила за действията ни (освен 10-те Божи заповеди), хората, носещи тази маска могат да интерпретират ситуациите и хората така, както те намерят за добре. Често зад маската на „праведника“ човек прикрива стари свои грехове, извършени преди години, да речем.

Безмозъчният красавец/хубавица

Това са предимно хора, с много добра визия. От съвсем ранна възраст те осъзнават, че са харесвани и че чрез външните си дадености успяват да печелят симпатии и да постигат целите си. Това често ги кара да не обръщат внимание и да не развиват другите си качества. Така момичетата се превръщат в „красиви празноглавки“ (не казвам „кухи лейки“, за да не прозвучи твърде грубо), а момчетата в изключително арогантни типове. Хората, носещи тази  маска са свикнали да получават лесно всичко, което искат и не приемат „не“ за отговор. Ако искате да изкарате истинския мъж или жена от опаковката – тренирайте да им отказвате, колкото се може повече и повече неща.

Снимка: shootthedoll via Foter.com / CC BY-SA
Снимка: shootthedoll via Foter.com / CC BY-SA
The Drama Queen / King

Това е най-коварната маска измежду всички. Хората, които се крият зад нея обичат да преиграват и драматизират ситуациите. Те могат да станат толкова добри в преструвките, колкото професионалните актьори. Повечето представители на този тип социална маска са жени, но не си мислете, че не се срещат и „крале на драмата“. Тези хора са опасни, защото могат да предизвикват фалшива емоция върху себе си. Обичат да са център на вниманието и дори могат да се разплачат, само за да предизвикат интереса на околните към тях. Преиграват, защото искат останалите да ги вземат по-сериозно, отколкото е нужно. За да се спасите от такива хора, просто не им обръщайте внимание.

Щастливецът

Сещате се какво се крие зад тази маска?! Слагаме я с усмивка на живеещи в Рая същества, които всъщност са загазили в адски кофти проблеми.

Повечето от нас са я носили в даден период от живота си. Или, най-малкото – сме я виждали сред приятели, роднини или на кино екраните (когато главният герой засича бившата си приятелка и започва да целува непознато момиче, да кажем, за да демонстрира колко успял и щастлив е след раздялата им).

Често този вид социална маска може да бъде забелязана по снимките, които някои от нас слагат в социалните мрежи. Ведри и сияещи лица, щастливи двойки, усмихнати майки, които прегръщат перфектните си мъже и пременени деца. И след няколко месеца – бомба! Перфектното  щастливото семейство на приятелите ви от Фейсбук вече е разведено. Разбира се, не казвам, че всички усмихнати хора от социалната мрежа надяват маска на “щастливеца”, а само че има доста такива. Основната причина да се крият зад нея е да избягат от тъжната действителност и провалената мечта, която са преследвали – било тя за хармонична връзка, страхотна кариера и т.н.

Затвореното чудовище

Има хора, които са много срамежливи по природа. Но има и такива, които изглеждат срамежливи, а в действителност се оказват същински зверове. Вторият вид носят маска на срамежливци, за да прикрият истинската си същност. Те имат потенциала да бъдат най-грубите, отвратителни, действащи по животински маниер хора, но не показват това пред останалите. Свенливостта им помага да скрият факта, че всъщност за тях няма нищо забранено. Нищо не е табу за тях. Всъщност, този тип хора са истински тигри/ци в леглото, така че ако попаднете на някой от тях може буквално да се изплашите от поведението му, когато се разкрие.

Снимка: Toni Blay via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: Toni Blay via Foter.com / CC BY-NC-ND
Шутът

Хората, които постоянно разсмиват и развеселяват останалите, всъщност (няма да повярвате) се опитват незабележимо да отклонят вниманието от собствената си неувереност и ниско самочувствие. Те вярват, че забавлявайки тълпата, тя ще е твърде концентрирана върху смешките им и така техните проблеми с ниската самооценка ще останат незабелязани. Често когато се чувстват нервни или изпитват дискомфорт, хората слагат тази маска за да „стопят ледовете“ по-лесно, разсмивайки другите. „Шутът“ не се притеснява да изглежда смешен или дори глуповат в очите на останалите хора.

Легалистите

Това са хора, които цитират факти (и правила) в разговорите или в своя защита. Те са неспособни да мислят независимо, разчупено или креативно. Страхуват се по-умните от тях хора. Голяма част от наистина набожните хора могат да попаднат в тази категория. „Легалистите“ винаги се нуждаят от специални правила, които да следват. На тях им харесва да им се казва какво точно да правят и нямат нужда от свобода, когато им се налага да извършват каквато и да било дейност.

Самохвалкото

Хората, които обичат да се хвалят сами, всъщност са много, много неуверени. Те свикват толкова много с това, че в даден момент се превръща в начин на живот за тях. Повечето им хвалби са лъжа или силно преувеличен зачатък на истина, а целта е да прикрият свои провали в живота или ситуации, от които се срамуват. „Самохвалковците“ са леко глуповати. Ако искате да им помогнете да свалят тази маска, трябва открито да им заявите, че знаете, че лъжат и че не е нужно да доказвате това, докато разказват поредната си грандиозна история. Веднага ще забележите изумения им поглед, как започват да се потят и да променят историята в крачка.

4.l
Снимка: fxgeek via Foter.com / CC BY-NC
Джентълменът

Не, че няма наистина галантни мъже, но тези, които използват подобна маска са в пъти повече от истинските. Това е една от хватките на мъжете (плейбои), която прилагат, за да „забият“ поредната красавица, която са си набелязали. Дами, не отвръщайте глава, сякаш това не се отнася до вас, защото всички добре знаем, че винаги бихте избрали кавалера пред простака. Всички действия, присъщи на истинските джентълмени се харесват на жените и мъжете много добре знаят това. За да впечатли определено момиче, мъжът, криещ се зад добрите обноски (маската на джентълмена) е готов на всичко – да утешава жената, когато тя плаче, да се смее на глупавите ú шеги, да ú купува скъпи подаръци и какво ли още не, за да я зарадва. Истината обаче е, че в момента, в който спечели „дамата на сърцето си“ – „джентълменът“ губи интерес и веднага се устремява към следващата си жертва. Все пак трябва да споменем, че в някои случаи маската на джентълмена не се използва ПРЕДНАМЕРЕНО, по начина по който го описахме по-горе. Просто на момчетата от малки се обяснява как ТРЯБВА да се държат и че трябва да бъдат кавалери. Така че някак по задължение повечето от тях (в различна степен, разбира се) носят маската на джентълмена цял живот.

Дамата

При жените също има една маска, с която растат и живеят цял живот – на доброто и мило момиче (истинската дама). Тези качества са им присъщи по природа, но когато една жена се крие зад маската на „дамата“ тя може да е подла, злобна и пресметлива натура. Естествено, това поведение може да бъде определено като долно или лицемерно, но може и никога да не разберем, че истинската природа на „дамата“ далеч не е толкова позитивна и добронамерена, колкото изглежда. Всъщност зад привидната доброта, много жени могат да се окажат същински чудовища. Може би сте се сблъсквали с такива, когато жената под маската се ядоса, изнерви или се почувства заплашена, например. Това важи и за останалата част от женското общество – за истинските дами, които не носят маската с цел. Всяка истинска дама също може да стане ужасна, студена, груба, агресивна и т.н., ако е провокирана от обстоятелствата.

Снимка: rent-a-moose via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: rent-a-moose via Foter.com / CC BY-NC-SA

Вероятно след прочетеното сте си дали сметка, че всеки от нас носи маски, а често дори по повече от една. Появиха ли се в главата ви ситуации, в които и вие самите сте се престрували (съзнателно или не) на такъв, какъвто всъщност не сте? Е, може би сега е точният момент да си направите равносметка за истинското си аз и за това как искате да ви възприемат останалите хора. Но истински важният въпрос е: „Готови ли сте да свалите маските и да бъдете себе си?“.

 

Отговор