Мартин Топалов: Мисията изпълнена

мисията
Преди и след. С около 3 години разлика.

Спомняте ли си историята на Мартин Топалов? И мисията, която този вдъхновяващ тийнейджър си беше поставил – да пусне косата си достатъчно дълга, за да я дари безвъзмездно за перука на онкоболен човек. Е, това вече е факт!

На именния си ден – 14 април 2017 г.,

Мартин Топалов най-сетне отряза косата си

и по-късно я дари. Така, както си беше наумил от самото начало – преди около 3 г., когато нашият герой е едва 11-годишен. Това негово решение смая цяла България, а историята му стигна до сърцата на много хора. Как един толкова мъничък на години човек става достатъчно съзнателен, за да се впусне в подобно изпитание?!

“Олекна ми и на душата и на главата”

– сподели след успешния край на мисията си Мартин Топалов специално за Lifebites.bg и разказа подробно как е минала “операцията”:

Мартин Топалов
В очакване не първия отрязан кичур.

Отидохме сутринта към 9 часа във фризьорския салон. Отне доста време докато успеят да ми хванат всички кичури, тъй като имаше по-къси, по дълги… Под доста време имам предвид 20-30 мин. После трябваше да ми отрежат косата. Първият отрязан кичур звучеше направо болезнено при рязането. Но след това доста бързо ми олекна на главата. И

чувството беше наистина приятно

Като цяло сега – с къса коса, ми е доста по-удобно. Емоционално няма кой знае каква разлика, като изключим факта, че много се радвам, че най-сетне я дарих (косата – бел.а.). Дългата коса не ми липсва, но първите 2-3 дни след като я отрязах, ставайки сутрин все посягах да си я вържа. Когато отидох на училище за първи път повечето хора едва ме познаха. По-късно дарих косата си в DARA HELP.“

коса
Така изглежда дълго чаканото дарение на Мартин.

Мартин допълва, че все още не знае при кого ще отиде косата му, но би се радвал, ако получателят реши да се свърже с него. Ако това не се случи, семейството все пак ще бъде уведомено, когато перуката вече е готова и бъде дарена на някой онкоболен човек в нужда. Но изработката по всяка вероятност ще отнеме доста време. Тъй като за перуката са необходими поне още 2 отрязани коси, освен тази на Мартин, които трябва да са с еднакъв цвят и структука, което усложнява процеса.

Благодарен съм на родителите ми за цялата им подкрепа и за това, че покриха разходите по изработката на перуката, които са в размер на 300 лева. Решихме да дарим сумата,

за да бъде жестът напълно завършен

Така тя ще бъде съвсем безплатна за човека, който ще я получи За мен изпълнението на мисията, на която посветих последните 3 г. от живота си не е нещо специално. Аз просто си пуснах дълга коса. А това наистина не е кой знае какво.“ – скромничи младежът, въпреки че за повечето българи постъпката му е достойна за уважение и не бива да бъде омаловажавана.

Мартин Топалов
Въпреки множеството подигравки, Мартин пускаше дълга коса близо 3 г., за да я дари.

Мисията на Мартин да пусне косата си дълга наистина се оказа истинско изпитание. Освен усложненията, които той среща по отношение на поддръжката на косата си, Марти е и

обект на безмилостни подигравки

от по-големите си съученици. Именно заради дългата му коса те го наричаха с обидни думи като гей, женчо и какво ли още не. Това беше и поводът баща му Ивайло Топалов да сподели пост във Фейсбук, в който да опише цялата тази история.

Благородните намерения на своя син и тормоза, на който е подлаган ежедневно заради тях. Така историята на Мартин Топалов достигна небивали размери и стигна до сърцата на над 20 хил. потребители в мрежата. Те споделяха, харесваха поста, но и се радваха истински, че и днес се срещат подобни достойни малки-големи герои като Мартин.


Вижте още… Колко струват 30 сантиметра коса


Той приканва и всички хора, които имат намерение да си отрежат косата, да не го правят безцелно, а да я дарят. Защото тя може да се окаже ценен ресурс за нечие друго щастие. “Това няма да им коства нищо, освен да отидат до центъра за даряване на коса.” – допълва той.

сертификат
Горд собственик на сертификат за своето дарение.

И след като мисията му вече приключи, Мартин Топалов гледа смело напред в очакване на следващото предизвикателство в живота си и следващата благородна мисия, на която ще се посвети. Най-новото към момента в живота му е кандидатстване за обучение в чужбина със специалност Изкуство и дизайн. И то не къде да е, а в Кеймбридж. Дали ще замине или не обаче зависи от това дали ще му бъде отпусната 100% стипендия.

И в двата случая желаем на младия, но страшно вдъхновяващ герой да е много здрав и

да изпълни всичките си мечти

Така би било редно. Защото сърцето му е толкова голямо, че заслужава да получи същата добрина и топлота в замяна. А на себе си и всички българи пожелаваме в страната ни да има все повече и повече тийнейджъри и млади хора като него. Защото вярваме, че това е верният път и това е начинът наистина да сме по-добре и да си върнем надеждата в идните поколения.

Отговор