Походът Козлодуй–Околчица: Ботевата Голгота

Площад
Площад "Христо Ботев" в град Враца

Походът По стъпките на Христо Ботев и неговата чета Козлодуй-Околчица е единственият по рода си подобен поход в света. Всяка година стотици туристи минават 120-те километра от Козлодуй до връх Вола пеша. В продължение на 7 дни – от 27 май до 2 юни, участниците в похода спят на палатки, борят се с атмосферните условия и тестват своята издръжливост както физическа, така и психическа.

Вижте

какво сподели за похода Козлодуй-Околчица Георги Павлов

дългогодишен участник и водач на туристически групи в него. Години наред той беше преподавател по география, запален турист и патриот, достоен за уважение и пример на своите ученици.

532760_456363507775510_1457926953_n
Георги Павлов

Предаваме ви неговата лична изповед – запечатана в писмо.

„…27 май 1973 година. Началото на първия ми поход „По стъпките на Христо Ботев и неговата чета“. Единственият по рода си национален и международен туристически поход в Европа и по света!

Ръководител съм на група от 25 души от Френската езикова гимназия във Враца, която също записва първо участие в похода.

А после… Година след година, та чак до 2008-ма, като ръководител, заедно с моите ученици – повече от 1700 участници.

И след 2008 година съм на похода, но без моята група. Тя вече си има други ръководители…

Националният поход „Козлодуй – Околчица“ – По пътя на безсмъртието!

120 километра от тихия, бял Дунав и Козлодуй през равната Златия, Поповото ханче в Бутан и през река Огоста, бистрото изворче в Борован, Милин камък и местността Речка, Ботевата поляна във Веслец, връх Вола, Камарата, падина Йолковица и връх Околчица с внушителния паметник…

Колко време измина от далечната 1876-та!…

…Христо Ботев живя в друго време и затова възрастта му не бива да се измерва с броя на годините. На 20 години той беше национален поет, който можеше да оспорва славата на най-великите. На 25 години стана главен редактор на вестник, член на Българския революционен централен комитет и глава на семейство. А на 28 години той беше вече безсмъртен – личността, без която нацията не можеше. В негово лице България намери не само своя герой, но и своя гений. Онзи шеметен връх на своите вековни усилия, без които свободата е немислима.

Безмилостно към всичко, времето се оказа безсилно да превърне Христо Ботев в икона и днес неговият дух е все така жив, все така реален, все така динамичен, както и някога. Христо Ботев е вечност, която не може да се надживее.

Преди 139 години Ботев и неговите четници се обрекоха на свобода или смърт в името на България. Само след няколко дни ние отново ще тръгнем по неговите стъпки. Козлодуйският бряг още пази спомена за неговата огнена целувка, Йолковица още скърби за него, Околчица пази и възпява славата му.

Трудно е да вървиш по стъпките на Христо Ботев , защото пътят от Козлодуй до Околчица е като пътя на Голготата – труден, трънлив, но и славен. Трудно и недостижимо е да мерим ръст с този титан на мисълта, но сме длъжни да следваме неговия път, белязан от героизъм, дълбока обич към България и саможертва в името на бъдещето.

Пътят на Ботевата чета не е само географско и историческо понятие.

Пътят на тези храбри български момци е път на величието и славата, път за покаяние и славослов. 

Нека бъдем достойни за този героичен път, нека носим и запазим в себе си искрата на Ботевия патриотизъм, нека се поклоним пред героизма, саможертвата и подвига!

Нека бъдем достойни наследници на Ботевото родолюбие и слава!

Ние вярваме! Ние ще бъдем!

Ето това за мен е походът Козлодуй – Околчица!

Това внушавах на моите ученици и следовници – истински млади патриоти с Ботевски дух и с Ботевска вяра в живота и в бъдещето!

12.05.2015г.

Град Враца                                                                                      Георги ПАВЛОВ 

IMG_0011

Благодарим на г-н Павлов за това искрено писмо. Надяваме се неговият дух да се предаде и на вас и да ви направи горди, че сте българи, поне за малко.

Тази година туристическият клуб към Езикова гимназия Йоан Екзарх гр. Враца навърши 45 години.

В училището беше подредена изложба със снимки и спомени от всички участия и членове на клуба, минали през него през годините. В държавен архив – гр. Враца (срещу Регионалната библиотека) жителите и посетителите на града могат да разгледат фотодокументална изложба посветена на мемориален комплекс “Ботев път”.

Благодаря на г-н Павлов, че ме направи член на клуба по туризъм, че ми показа красотата на Българската природа и, че ме научи да се гордея с това, че съм българка!

penka 4

Вижте още: По стъпките на Ботев и неговата чета

1 КОМЕНТАР

Отговор