Матео Уолш – момчето, което говори с мармоти

0
мармоти
Матео и неговите симпатични приятелчета

Алпийските мармоти са известни с това, че завиват шоколада в станиол. Не точно, но както се оказва това е най-разпространената в масовото съзнание представа за тях.

Всъщност симпатичните мармоти са гризачи от рода на лалугерите, които принадлежат към семейство Катерицови. Колкото и да е странно

те са по-тежки през есента, когато теглото им е около 8 кг.

в сравнение с пролетта, когато тежат едва 3 кг. Мармотите са социални животни и най-често живеят на стада. Известно е също така, че те са изключително срамежливи при контактите си с хора.

Както се оказва, това невинаги е така. Не и в случая с 8-годишното австрийско момче Матео Уолш, коeто заедно с родителите си посещава колонията с мармоти в Гослокер, австрийските Алпи всяка година.

Young Olympic Marmots Standing in the Grass
Мармотите са гризачи, от рода на лалугерите, които принадлежат към семейство Катерицови.

Матео се среща за пръв път с мармотите, когато е едва 4-годишен и моментално се сприятелява с тях. Никой не знае как точно малкото момче е успяло да стори това. Вероятно ръстът му, който е почти толкова, колкото и на мармотите, е помогнал в комуникацията между любопитното австрийско момче и симпатичните животинчета.

“Матео обича тези животни и те не се страхуват от него, защото той има чувства към тях и те разбират това. Напоследък ходим там всяка година за по две седмици – изумително е да наблюдаваш връзката между сина ми и мармотите”

казва Михаела, майката на Матео, която е учителка в в Инсбрук, Австрия. Именно тя е човекът, който документира срещите на любопитното момче със симпатичните животинки.


Вижте още… Алън Диксън и изкуството на селфито с животни


Повече снимки на Матео и неговите приятели мармоти може да разгледате в галерията по-долу:

Отговор