5 мъдрости на Конфуций, които помагат в живота

5 мъдрости на Конфуций, които помагат в живота

0
Конфуций
И най-дългото пътуване започва с една малка стъпка. Снимка: Майкъл Полак

Адам Дейси започва да се занимава с медитация през 1994 г. Прекарва 6 месеца в Непал, като част от престоя си посвещава на изучаване на практиките за медитация в будитския манастир Копан. Освен преподавател по медитация, Адам е автор и на статии, свързани с воденето на по-смислен, добър и щастлив начин на живот. Днес Lifebites.bg ви предлага един от материалите на Адам Дейси публикуван в Lifehack.org –  5 мъдрости на Конфуций, които помагат в живота.

Адам Дейси
Адам Дейси

Конфуций е един от най-известните и влиятелни философи в историята на човечеството. От неговите учения произлиза конфуцианството, което е силно разпространено в Китай, Корея, Виетнам и дори Япония.

В учението си великият китайски мислител набляга изключително на важността на интелектуалното израстване. Но освен това той призовава за водене на морален, щастлив и мирен начин на живот.

Конфуций
Конфуций

Вероятно заради този изключително практически подход,

Конфуций е цитиран често

а тезите му се преповтарят по всякакъв повод из целия съвременен свят, не само на Изток, откъдето произхождат. Ще откриете думите му в книги за самоосъвършенстване, на картини, в цитати за повишаване на мотивацията из Интернет.

В следващите редове ще ви запознаем с най-известните мисли на Конфуций и ще поразсъждаваме как могат да повлияят на живота ни днес – тук и сега…

Не е въпросът просто да ви стане приятно от прочитането на тези мъдри мисли. Искаме да ви помогнем да ги възприемете така, че да обогатите собствения си живот.

1) “Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.”

Тормозим се от стрес и безпокойство, тъй като прекарваме твърде много време в мислене за това какво може да се случи в бъдещето или е станало в миналото. И на този фон оценяването на сегашния момент става трудна задача. Животът ни препуска покрай нас с такава скорост, че се налага да се разкъсваме на хиляди страни, за да наваксаме.

Практиката внимателно да се вглеждаме в нещата обаче ни връща в настоящия момент, за да оценим къде сме и какво се случва. Този цитат е

перфектният гид към сегашния миг

А за да открием кои действително сме, е нужно малко – да се заслушаме в звуците около себе си, да се усетим в собственото си тяло, да наблюдаваме дишането си. Ако се научим да присъстваме изцяло във всеки момент, бихме могли да извлечем най-доброто от живота си.

Още по темата: Загубено злато може да се намери, загубено време – никога [китайска мъдрост]

плаж
Животът не е чак толкова сложен… Снимка: disparkys via Foter.com / CC BY-ND

2) “Животът е наистина прост, но ние настояваме да го направим сложен.”

Животът наистина ли е толкова сложен, колкото ни се струва? Да, ако го натоварим с безброй биещи се мисли за здраве, финанси, любов и какви ли не други притеснения. Да живеем простичко значи да изоставим всички усложнения, с които сами се ограждаме. Ако осъзнаем, че всички сложни мисли извират от собственото ни съзнание, бихме открили сили

да водим простичък живот

Трябва само да променим мисленето си. Например, като се научим да правим само едно нещо, а не няколко едновременно. Когато се храним, се храним; щом се разхождаме, се разхождаме; когато говорим, говорим; като слушаме, слушаме. Трябва да успокоим подтика да се разкъсваме на всички страни, за да започнем да живеем простичко.

3) “Тишината е верен приятел, който никога не те предава.”

Едно от най-важните умения, които бихме могли да придобием, е да култивираме тишината в съзнанието си. Има най-различни типове тишина. Когато умът ни е тих и спокоен, тогава бихме могли да изпитаме удоволствие от всяка ситуация. Лесно е да хвърлим вината върху обстоятелствата заради начина, по който се чувстваме. Но в крайна сметка преживяваме всичко по един или друг начин само и единствено заради собствения си ум.

Научим ли се да сме тихи в ума си, ще получим много силен съюзник. Понякога приятелите не помагат при тежки ситуации просто, защото не притежават нужната мъдрост да знаят какво и кога да кажат. Но ако намерим тишината в ума си, тогава в житейските трудности ще бъдем силни.

охлюви
“Ако успеем да култивираме спокойно съзнание, тогава можем постоянно да се чувстваме добре и позитивни.”

4) “Не трябва да се тревожиш от неуспеха на другите да оценят способностите ти, а от собствения ти неуспех да оцениш техните.”

Да, безспорно е много разочароващо да се чувстваме неоценени от другите или дори да търпим критика. Това може силно да повлияе на самооценката ни. Но тук бихме могли да се опрем на една от мъдростите на Конфуций. Вместо да се взираме в това, което другите може да си мислят за нас, би трябвало да се фокусираме върху начина, по който ние ги възприемаме.

Всеки ден трябва да се замисляме за помощта, която получаваме. А ако имаме приключенски дух, бихме могли да се замисли дори за предизвикателствата, които другите ни отправят. Важното е обаче да възприемем подхода – “този човек ми помага да усъвършенствам търпението и да развия индивидуалността си”.

5) “И най-дългото пътуване започва с една малка стъпка.”

Това е вероятно една от най-известните мисли на Конфуций. Толкова често се използва, че почти е изгубила смисъл. И все пак, популярна е неслучайно. Така например, при обучението в медитация едно от първите неща, на които съзнателно се набляга, е просто да се започне. Вместо да се заблуждаваме, че можем да започнем само тогава, когато знаем, че имаме на разположение поне половин час тишина и спокойствие за упражнения, бихме могли просто да си кажем “Днес ще се упражнявам за кратко, дори това да са само броени минути“.

Направете първата стъпка. Започнете и постепенно изградете навик. Ако повтаряме малките стъпки, постепенно ще напреднем. Този подход може да се приложи към абсолютно всеки вид учене – просто направете първата стъпка!

Е, едно огромно благодаря на Конфуций за това, че ни е оставил вдъхновяващите си мисли! Те са също толкова важни и актуални сега, колкото са били преди доста столетия!

Вижте още: Проект щастие. Или 10 начина да потърсим своето

Отговор