Пазителката на порно – българка с необичайна професия

порно пазителка
Снимки: George via Foter.com / CC BY-NC-ND

“Бих казала, че гледам много порно…” – разсмива се притеснително тя.

Тя е красива българка, базирана в София, която от 7 г. има не просто любопитна, а изключително отговорна работа. Издирва пирати на нелегално порно и след като открие такова, го сваля от интернет. Истински агент, чиято официална длъжност се нарича DMCA agent – Digital millennium copyright act agent. Затова всеки ден

от 9 до 5 часа тя гледа порно

Всеки божи ден, настанена в някое от столичните кафета, преглежда сайтове за нелегално качени филми. Неин работодател е американска компания, която работи за едни от най-големите световни студия и разпространители на фирми за възрастни като Bang Bros и Hustler. Именно заради работата си тя предпочита да не разкриваме самоличността и името ѝ, макар преди време да се появи в интервю за английска медия.

“Пиратите също като Вас са гледали това мое участие и започнаха да ме блокират и дори да ме преследват в социалните медии”, уточнява агентката, с която Lifebites.bg се свърза и чието решение да остане анонимна ще уважи.

До момента компанията, за която работи българката, е свалила над 10 млн. файлове с нелегално съдържание на порно филми от интернет.

14815473427_a298c73500_c 1
Снимка: dmarklaing via Foter.com / CC BY-SA

“10 или 20 процента от тези 10 млн. са свалени само от мен”, обяснява българката и спокойно разказва как протича нейният работен ден.

“Будя се сутрин, правя си кафе и малка закуска и се залавям за работа. Отварям лаптопа си и започвам да правя проучванията си. Търся заглавията и съдържанието им. Има

милиарди файлове с порно

в интернет и всеки ден се качват нови от хора, които правят пари по този начин, крадейки съдържание”, казва нашенката, акцентирайки на сериозността на това престъпление. Защото да откраднеш нечий труд е точно такова. Независимо дали става дума за един хляб, една снимка, един филм или авторски текст.

Чаровната ни сънародничка попада случайно на обявата за работа като агент. В нея компанията пише, че търси човек, който да търси и следи за нелегално съдържание. Ентусиазирана, тя се свързва с бъдещите си работодатели, пояснявайки, че няма нищо против да се занимава с това.

“Те бяха притеснени, че съм момиче и може да съм шокирана”, разказва с усмивка и добавя, че за тези 7 години е опознала работата на някои от филмовите компании, които снимат порно, в завидни детайли. Толкова добре, че буквално може да разпознае пукнатина в стената или петна на дивана на снимачната площадка.


Прочетете още… 21 изчезнали в България професии, занаяти и постове


Много често русокосата агентка лови пирати навън – в столичните заведения. На пръв поглед прилича на всеки работещ на свободна практика, който предпочита уюта на кафенето пред рутината на домашния офис. Подбира си по-затънтени местенца, но признава, че внимава, за да не погледне някой случайно към монитора ú.

Снимка: barnimages.com via Foter.com / CC BY
Снимка: barnimages.com via Foter.com / CC BY

“Понеже не знаят, че това е работа, може да си помислят, че съм някаква извратенячка – усмихва се притеснено българката и добавя – Не извършвам престъпление, точно обратното – боря се с престъпленията.”

Казва, че е

откровена с приятелите

и семейството си относно естеството на работата си и не пази в тайна как изкарва прехраната си. Единственият близък човек, който все още не знае е дъщеря ú – тъй като е твърде малка, пояснява агентът.

“Порното трябва да се защити от пиратството”, казва решително тя. Защото е вид изкуство и ако не се пази от кражба, ще изчезне, тъй като няма да има кой да го прави безплатно.

Така е! Същото е и с кино индустрията, и с журналистиката, и с музиката, и с литературата. Когато за една услуга не се плаща, тя просто изчезва. Затова са нужни хора като нея – да защитават труда на другите, идеите и на практика работните им места. Екипът на Lifebites.bg се гордее, че сред агентите, преследващи крадците на интелектуална собственост има и една българка!


Вижте още… другата страна на медала – един от най-известните и проблеми интернет пирати – Петер Сунде 

2 КОМЕНТАРА

  1. Порното било изкуство, тогава защо не го е представила на дъщеря си? Дали би я насърчила да се занимава точно с това изкуство? Може и в училище да започне да се изучава – как не се бяхме сетили? И щяло да изчезне, ако е безплатно – каква загуба! В някои държави достъпът до такива сайтове е забранен със Закон – а за нас е изкуство. Тъжно и страшно.

  2. Поддържам Милена, по-добре оставете “да стане безплатно и да изчезне”?!, разболява хора и ги прави зависими, разваля семейства!

Отговор