За първи път: Фотоизложба на Мери Елън Марк в София

Над 40 нейни снимки ще можем да разгледаме от 27 март и 22 април в Софийска градска художествена галерия

0
Мери Елън Марк
Джони Деп на снимачната площадка на "Sleepy Hollow," през 1999 г. Снимка: Мери Елън Марк ©

Преди време ви показахме едни от най-известните портрети на холивудски знаменитости, заснети от американската фотографка Мери Елън Марк. Над 40 нейни снимки ще можем да разгледаме от 27 март до 22 април в Софийска градска художествена галерия. Тогава в рамките на платформата за съвременна фотография Майстори на фотографията ще бъде показана 136-ата самостоятелна изложба на една от най-уважаваните и влиятелни жени в историята на съвременната фотография. Този път

Мери Елън Марк се фокусира

Марлон Брандо
Марлон Брандо по време на филма “Апокалипсис сега”, заснет през 1976 г. Снимки: Мери Елън Марк ©

върху контраста на сиропиталищата в Калкута и снимачните площадки на Холивуд, върху разликите в живота на малолетни проститутки и този на едни от най-големите кинознаменитости.

В изложбата ще може да разгледате нейни портрети на Майка Тереза, кадри на индийските циркове, бордеите в Бомбай, децата на улиците в Сиатъл, бездомниците, травеститите и хората с ментални заболявания на улиците в Ню Йорк. И да ги сравните с другата страна на “медала” – фотографии на едни от най-големите американски кинозвезди, които позират с лекота и без задръжки пред обектива на Мери. Ще видите и кадри от снимачните площадки на американски филми с десетки номинации и награди.

Марлон Брандо на снимачната площадка на Апокалипсис сега, Федерико Фелини, докато снима Сатирикон, Патрик Суейзи в калифорнийския си дом, Шон Пен в съблекалнята,

Уди Алън на балкона в Манхатън

Джони Деп на снимките на Слийпи Холоу“Но и малолетната проститутка Тайни, чийто живот Марк проследява през годините, бездомни деца в Калифорния и Сиатъл, 9-годишната Аманда с цигара в ръка, клоуни, джуджета, хипопотам и слон под цирковите тенти в Индия… Както и Джони Лий Купър и Хенри Милър в инвалидна количка, бутана от Туинка в бяло трико. Всеки един от световноизвестните, социално контрастни и дълбоко въздействащи кадри на Мери Елън Марк ще можем да видим и в София тази пролет”, обясняват организаторите.

Мери Елън Марк
Мери Елън Марк е родена през 1940 г. Фотографката умира през 2015 г. За първи път в България нейни фотографии ще бъдат показани в рамките на платформата за съвременна фотография “Майстори на фотографията”, създадена от фондация МУСИЗ и фондация “Америка за България”, подкрепяна за пета поредна година от VIVACOM Art Hall.
Снимка: WaterjunebugOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

В продължение на 5 десетилетия Мери Елън Марк, превърнала се в символ на фотожурналистиката, документалната и портретната фотография, участва в близо 150 самостоятелни и 250 групови изложби. Тя изнася и близо 300 лекции в различни краища на света, издава десетки книги и получава над 60 награди.

Мери Елън Марк ©
Рам Пракаш Синг със слона Шаяма, “Великия златен цирк”, Индия, 1990

Нейни снимки и фотоесета са публикувани в над 100 издания, сред които LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Vogue. Мери Елън Марк има 5 докторски степени от 5 различни университета в САЩ.

Фотографиите пристигат у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг (Ню Йорк), който ще изнесе отворена лекция пред българската публика на 28 март, ден след откриването на изложбата. Грийнбърг е един от най-изтъкнатите галеристи на фотографии в света. Той е специалист по фотографско изкуство от XIX и XX век и признат лидер в определянето на неговата стойност на пазара на изящни изкуства.


Вижте още… 10 урока по улична фотография от Анри Картие-Бресон

Отговор