Дела Рийс – водещата, която проправи път на Опра

0
Дела Рийс
Дела Рийс

Опра Уинфри е най-известната цветнокожа водеща. Но много преди Опра да се превърне в знаменитост и да изгради многомилионната си империя, една друга жена става първата чернокожа със свое токшоу по американската телевизия. Името ú е Дела Рийс.

Дела Рийс е успешна певица и актриса, но токшоуто ú Della! днес не е нищо повече от бележка под линия в биографията ú. Поради една-единствена, абсурдна причина.

Дела Рийс
Дела Рийс в началото на 60-те.

Нито един от 197-те епизода на шоуто, което Рийс води в периода 1969-1970 г., не може да бъде гледан днес. Всичко, което може да бъде открито за него, са два 10-минутни клипа в YouTube. В единия епизод

Дела Рийс е с певеца Елик Бърдън

от The Animals, а в другия с комика Лу Алекзандър.

Рийс е родена през 1931 г. в Детройт, като Делорийс Ърли от майка от индианското племе чероки и чернокож баща. Постига успех рано. Когато е на 13 години Махалия Джаксън я избира да стане част от нейната госпел група, с която обикаля на турнета от 1945 г. до 1949 г. Това поставя началото на кариерата на Рийс като успешна певица на госпел, джаз и арендби, която достига своята кулминация през 50-те.

В следващото десетилетие, в което чернокожите жени започват да навлизат в телевизията и след едно нейно изпълнение на живо през 1968 г., Дела Рийс получава предложение да води свое телевизионно токшоу. Кръщават го Della!.

Дела Рийс
Дела Рийс

Della! се излъчва всеки работен ден в продължение на час от RKO – кабелна мрежа, която по-късно е купена от компанията Warner. За краткото съществуване на шоуто в него участват

някои от най-големите звезди по онова време

като боксьорa Мохамед Али, певците Марвин Гей, Гледис Найт, Линда Ронщед, комикa Супи Сейлс и писателката Жаклин Сюзън.

Della! се заснема в Лос Анджелис и всеки епизод от него се върти около някой от многото таланти на Рийс – тя е страхотен събеседник и изключителна певица. Неин екранен партньор е американският комик Санди Барън. Във всяко издание на шоуто гостуват 2-3 знаменитости, които са или много известни, или тепърва ще пробият. Като например младия Стив Мартин.

От време на време Рийс се присъединява към гостите си и пее с тях, както е в клипа по-долу, в който тя партнира на споменатия по-горе Ерик Бърдън.

Все пак успехът на Рийс не е напълно безметежен. Някои телевизионни станции в расистки настроения американски Юг отказват да излъчват шоуто на Дела Рийс от страх да не изгубят аудиторията си.

Дела Рийс
Дела в кухнята.

“Човекът, който продаваше шоуто ми каза, че не може да прави това, защото венците ми са черни”, казва Рийс в интервю през 2008 г. – “Това беше неговото обяснение – че венците ми не са розови и всеки път, когато се усмихвам съм отблъсквала хората.”

Но шоуто на Дела Рийс макар и за кратко на екран изиграва

историческа роля

То проправя пътя на Опра Унфри, която води най-популярното токшоу в историята на американската телевизия. И то в продължение на цели 25 години на екран – повече от всяко друго шоу с чернокожа водеща.

За съжаление днес шоуто на Дела Рийс е безвъзвратно изгубено за културната история на човечеството. Причината за това е проста. След изобретяването на видеозаписа през 1956 г. шоутата, които преди това са излъчвани на живо, започват да бъдат записвани предварително на лента. Но през 60-те студията решават, че купуването на нови видеокасети е излишен разход и презаписват нови програми върху старите касети.

Така много шоупрограми биват изгубени завинаги. Такава е съдбата на първите десет години от легендарното шоу на Джони Карсън, чиито оригинални касети са използвани от NBC за нови записи. Все пак

почитателите на Дела Рийс не са изгубили надежда

Дела Рийс
Дела Рийс през 2014 г. в Бевърли Хилс.

Те смятат, че има шанс да бъдат открити някои от старите издания на шоуто като се преровят архивите на всички телевизионни станции, които някога са били част от мрежата на RKO. Което само по себе си би било нелека задача.

Дела Рийс днес е на 85 години и живее в Ингълууд, Калифорния, където преди години основава Църквата на новата християнска мисъл заедно със съпруга си. Тя прекарва последните няколко години от живота си посветена на вярата и е уважавана фигура в града, но рядко се появява по телевизията. Последната ú поява на малкия екран е в сериала Signed, Sealed, Delivered през 2014.

Припомнете си още… историите на 10 от най-вдъхновяващите жени.

Шърли Чизъм – първата чернокожа, кандидатирала се за президент на САЩ

Отговор