Лъвски сърца – борбата за Терез и Масуд

Хората срещу държавата в битка за спасяването на две малки лъвчета

Терез и Масуд
Терез и Масуд в Софийския зоопарк през януари 2018 г. Снимка: Фондация Четири лапи

Те умират! Разберете го! За тях няма време. Всеки ден тук е крачка към неизбежното. Защото имат нужда от специални грижи. Те задължително трябва да са в среда, близка до естествената, която никъде в България не може да им бъде осигурена. Няма време, хора! Помогнете! Терез и Масуд повече от всякога имат нужда от всички нас!

Това е история с отворен край. Историята на две лъвчета, родени на цимента в една малка клетка в Разград. Там има нещо, наречено зоокът, което е без лиценз от 4 години. Всъщност бебетата са били три, но едното бързо приключва земния си път. Другите две са отритнати от майка си. Заради мизерните условия. Защото са поне трето поколение близкородствено размножаване. Понеже е усетила, че не може да се справи, защото в близост до клетката е имало панаир… Изберете си който и да е от вариантите и предположението може да е вярно.

Добри хора от Разград сигнализират на фондация Дивите животни, които успяват да избавят лъвчетата от ужаса. В София пристигат две шепи живот, маскирани на диви животни. Хората във ветеринарна клиника Добро хрумване и екипът на Дивите животни правят всичко възможно, за да ги откопчат от ноктите на смъртта. Стотици дарители от България и цял свят помагат със средства. Вече пети месец големите котки, които

получават имената Терез и Масуд, живеят в столицата

За тях денонощно се грижат доброволци. Какво става в Разград ли? Ами интересни неща. Въпреки че кметът Валентин Василев подписва меморандум с международната организация Четири лапи за спасяването на 5 от лъвовете в разградския зоокът, включително Терез и Масуд, в един момент той решава, че е по-добре да ги даде на колегата си в Пазарджик, за да живеят в зоопарк. Защо?

„Защо не?“

Горе-долу така отговаря. Истината е, че и тук отговорите са много, но не толкова важни. По-важни в случая са няколко неща:

  1. Лъвчетата не могат да оцелеят в зоопарк.
  2. Животните трябва да са под постоянно наблюдение на специалисти, каквито в България няма.
  3. След протест пред сградата на Министерския съвет премиерът и екоминистърът се ангажираха, че Терез и Масуд ще заминат за спасителен център в Холандия, където ги очакват.
  4. Все пак общинарите в Разград решиха да подарят лъвчетата на пазарджишкия зоопарк.
  5. Екоминистърът Нено Димов направи крачка назад и реши да проверява дали случайно в града на Марица все пак няма условия за лъвчетата.

Терез и Масуд са нещо повече от две животни, които са имали нещастието да се родят в може би най-лошата зоологическа градина в Европа. Те са символ на отношението на хората към животните, на властимащите към обещанията и правилата.


Ако искате да подкрепите малките лъвчета:

Можете да подпишете петицията, организирана от фондация Четири лапи (кликнете на оцветения текст, за да отидете на съответния линк).

А освен това можете да дойдете и на поредния протест пред сградата на Министерски съвет във вторник, 30 януари 2018-та, от 12:00 часа. И дано този път бъдем чути!


Вижте още бебета от Софийския зоопарк, родени през 2016-та

Отговор