Лейдилий от Филипините, която мечтае да стане сладкар

Лейдилий е на 25 години и е магьосник. Младата филипинка пече торти на фурна, която сама е направила от стара ламаринена кутия. Фурна, която няма нищо общо с тези, които вие и аз сме свикнали. Но Лейдилий няма проблем с това да използва огън и обикновена ламарина, защото има мечта. Тя иска някой ден да стане успешен сладкар. Толкова.

132036547_440132040318283_1090291675656162052_n
Лейдилий с печката, която е направила сама. На нея тя приготвя тортите си в момента.

25-годишната филипинка живее в градче в централната част на островната държава. Майка е на две момчета, за които се грижи през по-голямата част от времето си.

Лейдилий готви основно ориз

който им струва само усилията на съпруга ú, който го отглежда в близост до къщата им. Заплатата му (около 100 евро на месец) покрива разходите на семейството за храна, електричество и вода, дрехи и дори посещение на ресторант. Но средства за истинска, модерна печка не остават.

“Едва ли ще можем да си позволим такава” – пише Лейдилий от другия край на света и ми изпраща снимка.

Вторачвам се в екрана.

“Какво е това?” – нащраквам бързо съобщение.

Импровизирана печка

131529738_2883262718664562_3409839648165735072_n
Първата торта на младата жена. Лейдилий мечтае да стане сладкар.

Признавам, че за първи път чувам за такава. Разбира се, че се досещам какво е – по-модерен вариант на нейната ламаринена самоделка. Този тип “уреди” са широко разпространени в много части на света. Разбира се, основно бедни райони, където хората не могат да си позволят съвременни електрически уреди. Освен това, да се готви на дърва и въглища е по-евтино отколкото да се плаща за електричество.

Изненадващо за мен, тези пригодени за готвени ламаринени тенекии вършат страхотна работа. В Youtube може да попаднете на купища видеа не само как да си сглобите такава самоделка, но и как да я използвате.

Лейдилий е доволна от улова. Тук, в малката си кухня, младата филипинка се пренася в свой свят, в който е истински сладкар.
Лейдилий е доволна от улова. Тук, в малката си кухня, младата филипинка се пренася в свой свят, в който е истински сладкар.

Лейдилий не е търсила видео уроци. Хрумнало ú какво може да проработи и така през септември тази година сглобила първата си печка. След това на бял свят се появила и първата ú торта. Филипинката помни отлично датата – 24 септември. Това е денят, в който Лейдилий се е оженила. Първата ú торта е направена по повод шестата годишнина от сватбата ú.

След нея младата жена приема поръчка.

“Не стана много добре, тъй като трябва да работя повече върху крема – тюхка се филипинката и допълва: Но ще продължа да се упражнявам.

Лейдилий показва модерна импровизирана печка.
Лейдилий показва модерна импровизирана печка.

Уверена съм, че някой ден тя наистина

ще стане изкусен сладкар

Защото има страст, воля, желание да учи и да се развива. В градчето ú има пекарна, но тя е далече от къщата ú. Лейдилий иска някой ден не само да има своя истинска печка, но и сладкарница. Винаги е мечтала да готви, още от дете.

Торта за рожден ден
Снимки: Личен архив

“За съжаление бяхме бедни и не успях да отида в колеж”, пише младата филипинка.

Всеки ден се моли и в молитвите си споменава истинската печка.

Питам я кое е най-хубавото нещо в живота ú?

“Газов котлон и уред за готвене на пара” – отговаря тя. Котлонът ú е подарък от жена с добро сърце, допълва Лейдилий и бърза да отговори на друг въпрос. Живее в скромен, малък дом. Има тясна кухня. И отново повтаря – обича да прави торти, много.

“Колко е часът при Вас, госпожо”, любопитства 25-годишната жена.

Младата жена се снима гордо до скъп подарък - газов котлон.
Младата жена се снима гордо до скъп подарък – газов котлон.

“Следобедно време” – отвръщам, докато отварям снимката, която ми изпраща от Филипините Лейдилий. Младата жена, нейни приятели и децата им вечерят ориз на земята. Простичка вечеря, на която всички се радват. Но животът е именно за това, нали? За обикновените, простички неща, които често не ценим. Като обикновена готварска печка, която може да се окаже ключът към осъществяването на една мечта – да станеш сладкар. Както и към едно по-добро, светло и вкусно бъдеще.


Вижте още… За удоволствието от малките неща

Отговор