Иво Димчев за домашните концерти, страха и любопитството

Иво Димчев
Иво Димчев Снимки: Личен архив

Много се колебаех как точно да ви опиша Иво Димчев. Той е неописуем. Не влиза в нито една рамка, даже напротив – рамките не съществуват в неговия свят. Все пак, ако някой не е чувал за него, Иво Димчев е певец, танцьор, хореограф, композитор, автор на текстове. Той е артист, който твори в сферата на съвременния танц и пърформанс.

Иво Димчев отдавна е излязъл извън границите на България

и животът му преминава в пътувания и изнасяне на концерти по света. Той изнася своите спектакли буквално по всички точки на земното кълбо. Няма човек, който да остане равнодушен към него, щом веднъж го е срещнал. Или не го приемаш, или ти влиза в душата – и искаш да го гледаш и да го слушаш още и още. Въпреки световната си слава и успеха си навън, Иво често се връща в България, където в последните години феновете му стават все повече. Той създаде свое място в сърцето на София, пространство за всякакъв тип изкуство. В Mozei можеш да гледаш спектакъл, да слушаш музика, да си поръчаш тениска с какъвто принт искаш, да разгледаш изложба. Изобщо, място за всичко.

Иво Димчев
Иво изнася концерти по цял свят, но винаги се връща в България. Сега концертите са в домашна обстановка в София.

Странната ситуация, в която се озовахме всички ние, стопира временно участията на Иво в чужбина. Той обаче отново измисли начин да забавлява себе си и хората и започна да прави

концерти по домовете

При поръчката на тениска от Mozei, самият Иво Димчев ти я носи на крак и освен нея, получаваш концерт в собствения си дом. Засега музикантът е изнесъл над 55 концерта в кухни, дневни, спални, тераси. В гигантски апартаменти, таванчета и ателиета в цяла София. Интересът към домашните му концерти е огромен. Когато го попитах докога ще продължат концертите, той лаконично отговори – до безкрай. Каква публика са хората в домашни дрехи, коя е най-смешната ситуация, в която е изпаднал, и за още куп интересни неща си поговорихме с този чуден човек.

Иво, защо реши да ходиш да изнасяш концерти по домовете на хората точно в периода на извънредното положение?

Защото пеенето онлайн започна зверски да ме дразни. Когато нещо свързано с работата ми се превърне в задължение и конвенция, у мен се пораждат съпротивително творчески сили, които ми посочват изход и нова перспектива. Обикновено така се пораждат нови перформативни формати. Аз, нескромно и меко казано, съм специалист в тази насока.

Иво Димчев
Всеки от домашните концерти се заснема от 2-3 камери.
Каква публика са хората в пространството на собствения си дом?

Те са господарите на дома, но се отнасят с голямо уважение и респект към мен и екипа ми. Те са супер випове. Не са анонимни като обикновена публика в театър. Всеки един е специален и се превръща е отделен персонаж в тази документална риалити пиеска. Защото ние все пак снимаме с две или три камери през цялото време….

Имаше ли комични ситуации на някой от концертите?

Децата са много забавни, бебетата, кучетата. Защото са много непринудени. Веднъж една 75-годишна баба каза след като свърших концерта: “Получих страшен оргазъм”.

Иво Димчев
Вкъщи го гледат бебета, деца, баби…
Беше ли те страх, когато реши да го направиш?

Не, напротив. Беше ми интересно какво ще стане и как ще се справя. Аз съм се научил да превръщам страха в любопитство. Много е полезно… може би и опасно.

Как ти се отразява цялата тази ситуация? Какво друго, освен концертите, прави, за да се съхраниш в този труден период?

Много секс, буркани с готвена храна от майка ми, писане на нови песни, йога, ужасно много шейкове от магазин Зоя, едночасови кросове на фитнес пътеката ми в Моzei, разходки вечер с приятел и бира в ръка.

Какво мислиш да правиш, имаш ли някакви планове или седиш и чакаш да отмине бурята?

Сега съм се отдал на домашните концерти и тяхното видео документиране. Концертите заемат половината от времето ми. В останалото време се опитвам да се удоволствам и да се грижа за себе си.

Иво Димчев
След карантината ще станем по-добри в това, което правим сега…, казва Иво.
Вярваш ли в твърденията, че сме щели да станем по-добри след това?

Ще станем по-добри в това, в което сме вложили усилия по време на карантината. Ако това е работата, то ще сме по-добри в нея. Ако това е грижа към близките и себе си, ще си бъдем по-добри в това. Именно за това е добре по време на карантината – да се фокусираме най-вече върху положителни неща и в никакъв случай върху страх и конфликти.

Изкуството винаги е спасявало духа на хората в кризисни ситуации, а у нас като че ли се опитват да ни убедят, че можем и без него. Ти какво ще кажеш за това?

Ако има хора, които могат без изкуство, то това са някакви богове, предполагам. Ние обикновените хора сме доста несъвършени, особено в мислите си, а дълбокото и красиво изкуство ни създава усещане за завършеност. И това усещане понякога е животоспасяващо.

Ако снимат филм за теб, кой актьор искаш да те изиграе?

Софи Маринова.


Вижте още… Спомен за една звезда – Фреди Меркюри

СПОДЕЛИ
Предишна статияМалките неща: Добро утро за душата
Следваща статияВреме за поезия: Александрина Валенти (част 2)
Цветелина Цветкова
Завършила съм психология. Обичам да си говоря с хората. Гледам да търся доброто в тях и Слава Богу доста често го намирам. Поработих малко в телевизията, малко в киното и сега по малко пиарствам. Обичам морето, котарака Джанго, семейството си и приятелите, които ми дават всичко. Обичам и Депеш Мод, и миризмата на книга. Затова бойкотирам киндъла. От малка си пиша някакви неща в едни тетрадки, но не ги показвах на никого. Събрах смелост и се оказа, че май имам какво да кажа. Та поради тази причина ще ви разказвам разни неща, защото животът е толкова шарен. Ама много.

Отговор