Събирачът на хартиени самолетчета

Нетрадиционната колекция на Хари Евърет Смит се побира в 50 кашона

0
колекционер на самолетчета
Хари Евърет Смит през 50-те.

Хари Евърет Смит (1923-1991) е художник, кинаджия и почитател на окултните науки, но самият той смята себе си предимно и най-вече за антрополог. И освен всичко, е притежател на страхотна колекция от хартиени самолетчета.

През 60-те Смит е асистент в катедрата по индиански езици към Университета в Бъркли, Калифорния. Днес най-големият му принос е “Anthology of American Folk Music” – селекция от най-добрите записи на американска фолк музика от неговата лична колекция от грамофонни плочи.

Хари Евърет Смит с Алън Гинзбърг
Хари Евърет Смит с Алън Гинзбърг.

Смит е част от бийт поколението на 50-те години и дружи с личности като Алън Гинзбърг, Дизи Гилеспи и Чарли Паркър. Той също така е запален колекционер и събира почти всичко – от фигури от конци до украински великденски яйца.

Една от най-странните колекции на Смит се състои от хартиени самолетчета

Повечето от тях са намерени по улиците на Ню Йорк и върху тях прилежно е записана датата и мястото, на което са намерени.

карта
Карта на Ню Йорк с местата, на които са намерени хартиените самолетчета в колекцията на Смит.

Днес никой не знае каква е бройката на самолетчетата, които Смит успява да събере до смъртта си през 1991 г.  Според съпругата му Роузбъд Фелиу Петет колекцията наброява около 50 кашона.

През 80-те Смит подарява една голяма част от нея на института Смитсониън. През 1994 г. 251 от хартиените самолетчета, събрани в периода 1961-1983 г., са изпратени на Anthology Film Archive в Ню Йорк, но не е ясно какво се е случило с останалата част от колекцията. Миналия месец една голяма част от хартиените самолетчета на Смит беше изложена в Anthology Film Archive.

Това се казва нестандартно хоби, нали?

Вижте селекция на част от експонатите в галерията по-долу.

Вижте още: Хикару дороданго – едно забравено древно изкуство

Отговор