Тоше Проески: Спомен за Балканския ангел

0
Тоше Проески
Балканския ангел - Тоше Проески липсва на музикалната сцена и днес. Снимка: www.balkanika.tv

Тоше Проески e един от най-обичаните певци на Балканите, който остава в сърцата на всички като Балканския ангел. Музикантът загина на 16 октомври 2007 г. при автомобилна катастрофа, едва 26-годишен. Днес ще ви припомним за този уникален музикант, чиито песни продължават да разплакват почти целия Балкански полуостров.

Тодор Тоше Проески е роден на 25 януари в Прилеп, Македония. Започва да се занимава с пеене още на 10 години, а с изумителния си глас се превръща в любимец в цяла бивша Югославия. Професионалната му кариера стартира, когато талантливият македонец е едва на 16 г. Тоше участва във фестивала Мелфест и побеждава с изпълнението на песента на Бийтълс Yesterday.

ToseProeski1
Снимка: http://wild-rooster.com

Две години по-късно излиза първият му албум Някъде в нощта, а веднага след това, в лятото на същата година, прави своя първи соло концерт. Младият певец спечелва сръбската публика с песента Чия си. С нея побеждава на фестивала Беовизия през 2003 г. Много бързо

ангелският глас на Тоше Проески

се прочува в съседните държави Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения. Неговите песни моментално намират път до сърцата на слушателите. Хитове като Tajno moja, Srce nije kamen, Lagala nas mala, Pratim te и много други и днес се слушат със същия интензитет, и пренасят онази емоция, която Тоше имаше в изобилие и раздаваше на своята публика.

Макар добил популярност с изключителна бързина, за която много други работят години наред, той остава скромен и безкористен младеж. Гледа на своя необикновен талант като на дар, който да раздава на околните. Своята посветеност на хората е доказвал постоянно с хуманитарната си работа, а през 2004 г. е провъзгласен за

посланик на УНИЦЕФ

а песента му This World става химн на хуманитарната организация.

Златното момче, Балканския славей, момчето с ангелски глас и образ, един от най-обичаните, ако не и най-обичаният певец в просторите на Югославия, от деня на своята поява никога не е бил повод за лоша дума. Неговите почитатели са му показвали обичта си по най-различни начини. Най-често като го обсипваха с плюшени мечета и други играчки. В дома му в Крушево е имало отделна стая само за тях и това е и една от причините неговата къща да се превърне в своеобразна туристическа атракция.

Краткият живот на Балканския ангел

приключва по трагичен начин в онзи октомврийски ден през 2007 г. Тоше, който в този момент спи на предната седалка до шофьора, загива на място край Нова Градишка, Хърватска и оставя всички в неизмерна тъга. Водачът Георги Георгиевски и мениджърката му Лиляна Петрович се отървават с наранявания.

Тоше Проески е погребан в Крушево с най-високи държавни почести, а в последния му път го изпращат над 10 хил. души. Посмъртно е обявен за почетен гражданин на Македония. Макар и вече толкова години, откакто Тоше рано напуска земния си път, споменът за гласа и образа му не избледнява.


Вижте още: Take That отвъд преходността

Отговор