Ким Чен Ир бил заклет фен на Рамбо

Ким Чен Ир
Ким Чен Ир.

В първата част на текста за лудостите на династията Ким ви разказахме едни от най-големите митове и легенди, сътворени за севернокорейските лидери от тамошната пропаганда. Това са споминалите се вече Ким Ир Сен, синът му Ким Чен Ир и съответно неговият син и настоят лидер Ким Чен Ун.

Ето още няколко любопитни факта за тази потайна държава и нейните управници:

  • Когато се споминал Ким Ир Сен (дядо на сегашния вожд), той бил обявен за „вечен президент“ на страната. Благодарение на тази приумица, неговият наследник Ким Чен Ир до кончината си така и не се сдобил с държавническата титла.
  • Ким Чен Ир бил вманиачен киноман със собствена видеотека с над 20 000 заглавия. Бил изключителен фен на Елизабет Тейлър и се възхищавал на героя на Силвестър Сталоун – Рамбо. През 1978 г. по негово нареждане били отвлечени южнокорейски филмов режисьор и съпругата му – филмова актриса. С тяхна помощ била изградена филмовата индустрия на Северна Корея. Те създали 7 филма до 1986 г., когато успели да избягат на Запад.
  • Продуцирал телевизионен сериал от 100 епизода за героичната история на родината си.
Ким Чен Ир
Ким Чен Ир в собствен киносалон.
  • Ким Чен Ир притежавал 7 луксозни имения, годишно изпивал коняк на стойност близо половин милион лири стерлинги, според британската преса.

  • Наредил създаването на екипи от жени, които проверяват дали всяко зрънце ориз отговаря на държавните стандарти за дължина, тегло и цвят. Сервитьорките в ресторанти, обслужващи чуждестранни гости, били заставяни да си правят пластични операции. За да изглеждат „по-западно“.
  • Макар да смятал себе си за комуникационен експерт, Ким Чен Ир наложил възбрана за ползване на Интернет и мобилни устройства в цялата страна. Понастоящем мобилни телефони се ползват и такива имат вероятно няколко десетки хиляди. А достъпът до Интернет е силно ограничен, наблюдаван, контролиран, цензуриран и основно такъв имат военните и научните работници.
  • Според психолози, Ким Чен Ир страдал от 6-те големи личностни разстройства, които характеризирали и психиката на диктатори като Адолф Хитлер, Йосиф Сталин и Саддам Хюсеин. Това са садистичност, параноя, нарцисизъм, антисоциално, шизоидно и шизиотипно разстройство.
  • Синът му Ким Чен Ун прекарал част от детството си в Швейцария. И макар да изглежда като достоен наследник на предците си, той вече даде (съзнателно или не) заявки, че родината му предстои да се промени. По негово нареждане например бе изграден първият ски курорт в Северна Корея. А причината е, че съвременният диктатор се влюбил в зимните спортове по време на престоя си в Швейцария.

Сами се досещате кой може да посещава въпросния курорт. Но да се надяваме, че промените, които там предстоят, ще имат положителен знак. Да се надяваме, че макар и изключително бавно, най-потайната страна в света скоро ще тръгне по пътя към пробуждането и освобождението от диктатурата. Защото иначе перспективата е направо страховита.


Още за особеностите на диктаторите в Северна Корея четете в текста за Династията Ким.

СПОДЕЛИ
Предишна статияДинастията Ким: Величайши лудости по севернокорейски
Следваща статияФран Карнерос: Послания в снимки
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор