Кажи каква музика слушаш да ти кажа какъв човек си

1
музика
Музикалните предпочитания издават характера на човека.

Знаете ли, че музикалните предпочитания на човек издават неговия характер? Изследването, което стига до този извод, е направено от професор Ейдриан Норт от университета в Хериот-Уат в Единбург и за момента е най-мащабното проучване, провеждано в тази посока.

Според учения почитателите на класическата музика са срамежливи, докато тези на хеви метъл звученето са нежни и внимателни със себе си. Проф. Норт определя проучването на екипа си като “значимо”, а резултатите от него като “изненадващи”.

“Винаги сме подозирали, че съществува връзка между музикалния вкус и личността на човек. Това е първият път, в който имах възможност да разгледам въпроса в детайли. Никой преди това не го е правил по тази скала.”

Според учения резултатите, до които са стигнали той и колегите му, могат да се използват в маркетинга. “Ако знаете каква музика предпочита определен човек, ще знаете какъв тип характер е този, на когото искате да продадете нещо”, коментира проф. Норт.

За него една от големите изненади в това проучване е приликата, която открива между характерите на феновете на класическата и метъл музиката. “И двата типа са креативни”, твърди Норт.

музика
Каква музика ви прави щастливи?

Съществува стереотип, че феновете на тежката метъл музика са настроени депресивно, могат да изложат на опасност не само своя живот, но и обществото като цяло. Всъщност това съвсем не е така.

Над 36 хил. души от различни части на света са участвали в анкетата, в която е трябвало да оценят 104 музикални стилове като паралелно отговарят и на въпроси, касаещи характера им. Вижте какви всъщност са резултатите и изводите, до които са стигнали проф. Норт и екипът му и как са какви личностни характеристики предполага типът музика, който слушате:

Поп

Харесвате ли последните хитове, които вървят неуморно по тв и радио класации? Нашумелите парчета на звезди като Риана, Селена Гомес и Кейти Пери? Ако отговорите положително – то вие сте екстроверт, честен и традиционалист. Почитателите на поп музиката работят здраво, имат високо самочувствие, но са не са толкова новаторскии настроени.


Рап и хип-хоп

Харесват ли ви партечата на Снуп Дог и Доктор Дре? Или обичате да слушате родните рап банди? Въпреки стереотипа, че феновете на рапа са по-агресивни или войнствено настроени, проучванията на университетския екип от Единбург показват друго. Хората, които харесват такава музика са с високо самоуважение и са открити спрямо околните.


Кънтри музика

Не знаем дали тук влизат и феновете на поп-фолка… но ако харесвате кънтри стила, то е много вероятно да сте от отдадени на работата си, открити и склонни да следвате традициите. Въпреки че песните на този тип изпълнители често са свързани с раздели и мъка, феновете им са емоционално стабилни.


Рок/хеви метъл

Въпреки че много хорат свързват тази музика с агресия, проучванията показват, че почитателите ú обикновено са доста внимателни хора. Те са изобретателни, но често са интроверти и могат да страдат от ниско самочувствие.


Инди

Феновете на тази музика са типични интроверти. Те са интелигентни и креативни. Според изследователите от Единбург те са по-малко заинтересовани от работата си. Често са пасивни, тревожат се често и имат по-ниско самочувствие.


Класика

Почитателите на класическата музика в по-голямата си част са интроверти, но лесно се разбират с околните. Те са изобретателни и имат добро самоуважение.


Джаз, блус и соул

Хората, които харесват този тип музика, са екстровертни натури с високо самоуважение. Те са интелигентни и изобретателни. Обичат да са сред хора, лесно общуват с непознати и създават нови приятелства.

Съгласни ли сте с тези изводи?


Вижте още за Музиката като аналгетик

1 КОМЕНТАР

  1. То хубаво, ама има хора които слушат и харесват всички от изброените стилове музика 😀

Отговор