Фризьорът на бездомните в Лондон

Джош Куумбс вярва, че една подстрижка може да промени нечий живот

0
Фризьорът на бездомниците
Фризьорът Джош подстригва безплатно до седем души на ден.

Фризьорът Джош Куумбс работи в най-големия салон в света – улиците на Лондон. През 2015 г. Джош се захваща с проекта Haircuts For The Homeless. Негоната цел е да осигури безплатна подстрижка на бездомните хора

по улиците на английската столица

Според младия мъж една прилична подстрижка може да промени много неща в живота на човек, особено, ако той няма покрив над главата си. Нещо повече. Фризьорът го доказва.

бездомните - подстрижка
Бездомникът Фил преди и след подстрижката.

“Аз лично се надявам, че подстрижката ще направи хората по-самоуверени и ще им даде нещото, което е необходимо, за да се махнат от улицата. Всеки би изглеждал ужасно след шест месеца, прекарани без покрив над главата”

 казва Джош.


Прочетете още: Един шампион срещу злото, предразсъдъците и лошия късмет


Снимките на неговите “клиенти” преди и след показват точно това. Те изглеждат не просто по-чисти и спретнати, но и някак по-щастливи и уверени.

бездомните - подстрижка
Бездомният Лий преди и след безплатната подстрижка.

В момента в Лондон има около 940 бездомници. Според властите броят им е далеч по-голям и продължава да нараства. Това означава, че Джош има много работа и в някои от най-натоварените дни подстригва по седем бездомни на вечер. Каузата му е наистина впечатляваща.

http-%2F%2Fa.amz.mshcdn.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F05%2Fmashable-18
Джош държи огледало пред Лий, който е видимо доволен от новата си прическа.

Всичко започва, когато Джош случайно решава да предложи безплатна прическа на бездомен мъж. Отзвукът, който предизвиква тази скромна постъпка, е толкова голям, че

фризьорът решава да премине на следващото ниво

А именно – да намери съмишленици, с които да развие идеята и да я популяризира. Така се среща с фотографа Мат Спрейклън и двамата започват да работят заедно. Те документират работата си в Instagram профила @joshuacoombes, надявайки се примерът им да бъде последван и от други, които също да предприемат подобни благотворителни събития.

фризьорът на бездомните
Работата на Джош предизвиква интерес у случайните минувачи.

В края на 2015 г. Джош и Мат обединяват усилията си с Дейв Бърт, директор на агенцията Be Social Global и собственик на акаунта @London в Instagram, който има 1,9 млн. последователи. Резултатът от това партньорство е инициативата #DoSomethingForNothing, с която тримата се надяват да вдъхновят хората в различни части на света да направят нещо за хората в нужда.

Браво, момчета! Работата ви наистина е вдъхновяваща… 

Повече за идеята може да видите в Instagram на @DoSomethingForNothing или на @joshuacoombes, а ако сте любопитни да разгледате още снимки преди и след – направете го в галерията по-долу.

 

Отговор