Историята на една снимка: Защо се плези Айнщайн?

Първоначално легендарната фотография е била отхвърлена за публикуване от американската агенция United Press International

0
Айнщайн
Артър Сас е фотографът, заснел най-известната снимка на известния учен.

През нощта на 14 март, 1951 г. Алберт Айнщайн, носител на на Нобелова награда за физика и създател на Теорията на относителността, си тръгва от тържеството по случай 72-рия си рожден ден. Колегата му д-р Франк Ейделот и съпругата му предлагат на учения да го откарат до тях и той приема.

На излизане от клуба Принстън в Манхатън, Айнщайн е заобиколен от група фотографи.

Сред тях е и Артър Сас

от американската агенция United Press International. Той дори не подозира, че тази вечер късметът е на негова страна!

einsteintongue
През юли, 2017 г. подписано копие от фотографията беше продадена на търг за 95 хил. долара.

След продължителни опити да накара учения да се усмихне, Сас получава повече от това, което търси. Айнщайн ненадейно се изплезва и фотографът заснема една от най-известните снимки на XX век.

Артър Сас се връща в офиса на United Press International с необичайната фотография, но от агенцията отказват да я публикуват. Шефовете му смятат, че позата е твърде несериозна за

учен от ранга на Алберт Айнщайн

Но подобно на повечето хора, така и ученият има своята забавна страна. През годините нобеловият лауреат многократно е улавян в комични ситуации, които не се вписват в имиджа му на гений и един от най-големите умове на всички времена.

Самият Айнщайн толкова харесва портрета си с изплезен език, че поръчва 9 броя от него, които изпраща на приятелите си като картички. Ученият подписва една от снимките и я подарява на нейния автор – Артър Сас. През юли, 2017 г. въпросната фотография беше продадена на търг за 95 хил. долара. Този рекорд я превръща в най-скъпата снимка на Алберт Айнщайн!

Айнщайн
Айнщайн и придружителите му миг преди заснемането на легендарната фотография с изплезен език.

Портретът му, без съмнение една от най-известните снимки на популярни личности през XX век, затвърждава образа на

учения като “луд професор”

и е интересна страна на създателя на Теорията на относителността и носител на Нобелова награда за физика. Тя става толкова популярна, че днес може да бъде открита на почти всичко – от чаши за кафе, през тишъртки до подложки за компютърни мишки.


Вижте още… историята на друг от най-известните портрети на XX век – този на Ернесто Че Гевара

Отговор