Човекът, който се раздели с всичките си вещи

0
Петри Лукайнен
Петри Лукайнен се разделя с всичко, дори с дрехите си
Всеки, в даден момент от живота си, е чувствал, че притежава прекалено много вещи.

Но малцина от нас са се решавали на драстични действия като Петри Лукайнен. Финландецът се разделя с всичките си вещи – дори с дрехите и четката си за зъби! Петри прави тези радикални промени в живота си в името на един наистина уникален експеримент.

Младият мъж решава да остави притежанията си на склад, откъдето има право да връща по един предмет на ден в живота си, в продължение на година. Резултатът е документалният филм My Stuff.

[Прочетете още: Лорън Сингър – момичето, което живее, без да прави боклук]

човек без вещи
Едногодишният експеримент на Петри Лукайнен от Финландия.

В първия ден от експеримента Петри тича гол по улиците на Хелзинки до склада, за да вземе палтото си. На втория ден финландецът избира обувки, на третия – одеяло, а на четвъртия взима обратно чифт панталони. В течение на експеримента той е изправен пред някои абсурдни на пръв поглед дилеми – като например

кое е по-важно в живота на човек – четката за зъби или столът?

В края на експеримента Петри стига до заключението, че материалните притежания са отговорност, а предметите бреме. Нищо, което вече не знаем.

Все пак филмът My Stuff предлага и някои практични решения – Лукайнен открива, че може да живее със 100 предмета, но се нуждае от два пъти повече неща, сред които трета лъжица, кафеварка и картина, за да води наистина комфортен и щастлив живот. Малка, но съществена разлика, нали?

Петри Лукайнен съветва хората, които имат чувството, че живеят с прекалено много вещи, да прекарат известно време без тях, да видят как ще се почувстват и да решат какво да запазят и с какво да се разделят.

“Достатъчно е да оставите нещата си в шкаф и ако някоя от тях не ви липсва, това вероятно означава, че е време да се разделите с нея”, казва Лукайнен.

Повече за хората, които са решили да водят живот с по-малко вещи и да отделят повече време за срещи с приятели и пътувания, вижте тук: По-малко вещи = повече време и свобода

Отговор