Жеко Василев и другото лице на България преди 1989 г.

Атанас Захариев с децата си

Тези снимки разказват истории. Истории от България, случили се преди около 30-на години. Преди да рухне една ера. Ерата на комунизма. Това са снимки, които няма да видите на страниците на международните списания или лъскавите издания от онези години. Те няма да ви накарат да мечтаете за соцвремената.

Но ще ви накарат да чувствате. Носталгия, тъга, любов, сила, радост…

Авторът им Жеко Василев е роден в Стара Загора през 1951 г.

11058632_10153140143283699_8801720975460857191_n
Жеко със съпругата Валентина и сина си Давид. Снимки: Личен архив

Като младеж той мечтае за свобода и простичък живот. Проблемът е, че това се случва през седемдесетте години в България. И докато за много хора тези времена са свързани със сигурна работа, спомени за бутилки с вкусна жълта лимонада и ежегодни летувания на Черноморието, за Жеко Василев това са години на ограничения и забрани.

Преди да навърши 30 г. той се опитва да сбъдне мечтата си и да избяга от режима като пресече строго охраняваната телената граница.

Заловен е, бит и пратен в лагер.

 „Вместо да натрупам омраза, тежките условия в лагера изградиха силата ми. Научих се как да оцелявам. Тялото ми страдаше, но умът ми се избистри. След като комунистическият режим падна, пътувах из Европа и по-късно се преместих в САЩ,” разказва Василев.

1395525853

Старозагорецът се запалва по фотографията през 70-те години, но активно започва да се занимава с нея през 1983 г. Обикаля градове и села и запечатва на черно-белите си снимки лицата на стотици хора. Повечето от фотографиите, които ще видите в галерията на Lifebites.bg са заснети в селата Ягода, Земен, Люлин и Чичил.

Работата му е високо ценена в чужбина, а американската критика е възхитена от снимките му.

„Василев е разказвач на истории за десетилетия. С камерата си, служеща за писалка и 33-милиметров обектив – за мастило, той улавя в лицата на героите си вечните истории на хора, които се борят да принадлежат в свят на бедност, тоталитаризъм и безразличие. Неговите герои са запечатани в най-човешките си и уязвими моменти с невероятна естественост. Няма пози тук… и техните лица разказват останалото,” пише за фотографиите на българина Маурин Баумгартнър.

1395537796

Вижте повече снимки в галерията по-долу.

Още вълнуващи снимки от Жеко Василев може да разгледате в “Българското село от времето на соца”.

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасни кадри!
    Интересно, подобни лица все още могат да се видят по селца и палнки, 30-40 год. по-късно…
    За радост ли, са съжаление ли, но действителността ни не се е променила кой знае колко…

Отговор