Шест къщи, построени около дървета

къщи - дървета
Истории в снимки: ето как бяха спасени няколко дървета.

Колко примери за изсечени дървета на чието място са издигнати гори от бетонни сгради сте виждали? Няма смисъл да ги броите дори. Но днес ще ви покажем няколко различни случая. Снимки на

историите на спасени дървета

Те са пример не само за уважение към природата, но и за човешка изобретателност. За това как вместо да рушим, за да изградим нещо ново, можем да вложим мисъл и въображение и да запазим зеленината около себе си. Не да сечем, за да създаваме бездушни конструкции, а да допълваме, да разкрасяваме и да живеем в симбиоза с околната среда. Накратко: креативност вместо сеч.

Ако смятате, че това е невъзможно – вижте шест примера, които подбрахме от различни части на света. Те не просто ще оборят безверието ви, но ще ви вдъхновят. Ще напълнят очите ви с красота, а сърцата – с вяра в човешката мъдрост и творческа сила.


The Tea House

green-architecture-houses-built-around-trees-2
Тази къща е дело на компания от Шанхай.

Този фантастичен проект е дело на Archi-Union Architects – международна архитектурна компания, базирана в Шанхай. Фирмата проектира жилищни сгради, помещения за публичния сектор, занимава се с реновиране, планиране и интериор. The Tea House обаче е проектът, който прикова вниманието на световните медии върху работата на Archi-Union Architects. И има защо, нали?


Cylindrical house built around a tree

green-architecture-houses-built-around-trees-1
Приказна къща сред приказни дървета…

Ситуацията с този проект, дело на A.Masow Architects, като че ли е по-различна. Компанията си е поставила за цел не просто да създаде модерна сграда в гората, а да я направи част от тази гора. Да използва мястото максимално, а не единствено да се възползва от гледката.

Нека ви изненадаме сега – тази компания е казахстанска! Разгледайте цялото им портфолио и ще се убедите, че в тази фирма работят наистина изобретателни хора с изтънчен вкус.

green-architecture-houses-built-around-trees-3


Casa Vogue

green-architecture-houses-built-around-trees-13
Тази къща се намира в Бразилия и показва нагледно как красивите дървета могат да се впишат в съвременния интериор.

Бразилецът Родриго Куадрадо е зъболекар и колекционер на изкуство, който преди години решава да се насочи към архитектурата и основава Archive Contemporary Archive. Един от проектите на компанията е именно къщата, която виждате на тези снимки – построена

около мангово дърво

в Рио де Жанейро, Бразилия. Тя е дело на архитекта Александро Сарторе. Може и да се изненадате, но това прекрасно дърво има дори свое име – Бетани – дадено от собственика на мястото. 

green-architecture-houses-built-around-trees-15


Kook Osteria & Pizzeria

green-architecture-houses-built-around-trees-8
Още едно спасено дърво – този път в Италия.

Една пицария в Италия, в която ни се иска да си запазим места за вечеря още днес! Не е само заради маслиновото дърво, което сякаш е сърцето на тази сграда. Целият проект е фантастичен! Той е разработен от двама млади италианци – Лука Гаспарини и Фабио Бронда и компанията NOSES Architects, която Лука основава през 2009 г.

Повече за работата им може да откриете на официалната им страница.


Niavaran Residential Complex

green-architecture-houses-built-around-trees-14
Бъди изобретателен – спаси повече дървета!

Друга приятна изненада, която идва от… Иран!

На фона на масовите представи, че в тази страна не се случва нищо иновативно, през 2012 г. този жилищен комплекс направо предизвика сензация. Фирмата зад сградата, изградена в Техеран, се казва Zandigan Consulting, а  Мохамед Реза Никбакхт е архитектът, който проектира тази прелест от бетон, стъкло и метал.

Niavaran_Residential_Complex_in_Iran_by_Mohammadreza_Nikbakht__6_-2590-800-506-75

Комплексът се намира в северната част на иранската столица. На шестте ú етажа са разположени общо 30 апартамента. Повече вижте тук.


Lakeview Residence

Снимки: © Casey Dunn, © Patrick Wong
Тази къща, изградена около две дървета, се намира в Америка. Снимки: © Casey Dunn, © Patrick Wong

Alterstudio Architecture е американската компания, създала красотата, която виждате на снимките по-горе. Проектът е реализиран през 2009 г. като по него е работил

екип от общо 6 архитекти

Няма нужда да ви обясняваме, че къщата е върхът на лукса, но ако все пак искате да направите една бърза обиколка, може да го направите като отворите този линк.


Вижте още… къщата на архитект Фингов в София

Отговор