9 фрази, които интелигентните хора никога не използват

0

Всички сме казвали неща, които околните са интерпретирали превратно и за които впоследствие сме съжалявали.

Много често обаче хората използват фрази, които далеч не са най-удачните, защото носят скрити послания, за които самите те дори не подозират. Да знаеш какви са скритите послания изисква сериозен социален опит и умение човек да разчита емоциите в останалите хора.

Ето девет фрази, които носят скрит смисъл и които човек трябва да избягва на всяка цена и за които се твърди, че интелигентните хора не използват.

1. “Изглеждаш изморен.”

Изморените хора са непривлекателни – те имат подпухнали очи и разрошена коса, не могат да се концентрират и са в лошо настроение. Да кажеш на някого, че изглежда изморен означава, че той е всичко гореописано.

Алтернативата: Вместо това попитайте “Всичко наред ли е?” По този начин човекът отсреща, ако пожелае, ще сподели с вас проблемите си. Още нещо – вие ще изглеждате загрижени, а не груби.

2. “Леле, колко си отслабнал/а.”

Един добронамерен комплимент, който създава впечатление, че сте критични. Казвайки това на някого всъщност намеквате, че преди това той е изглеждал дебел или непривлекателен.

Алтернативата: Вместо това кажете “Изглеждаш фантастично!” Вместо да сравнявате човек с това как е изглеждал преди, просто му направете комплимент без да намесвате миналото.

3. “Ти беше твърде добър/добра за него!”

Когато някой преустановява отношения с друг човек, било то романтични или професионални, този коментар единствено би внушил, че човекът е проявил лош вкус и е направил неподходящ избор още в самото начало.

Алтернативата: Кажете “Негова/нейна загуба!” Тази фраза показва съпричастие и оптимизъм без непременно да се възприема като критична.

4. “Ти винаги…” или “Ти никога…”

Никой не е или не прави нещо винаги или никога. Хората не виждат себе си като едноизмерни същества, така че не бива да ги описвате като такива. Подобни фрази карат останалите да станат враждебни и да се затворят в себе си, което вреди на комуникацията. Интелигентните хора избягват този подход.

Алтернативата: Просто посочете грешките, които другия човек е допуснал и които са проблем за вас. Придържайте се към фактите. Ако човек прави нещо често, кажете – “Изглежда правиш това често”, но никога не абсолютизирайте. 

5. “Изглеждаш страхотно за възрастта си.”

Тази фраза често звучи така сякаш покровителствате човека, с който говорите, както и че му напомняте, че е прекалено млад или възрастен. Интелигентните хора се стараят да реагират по-различно.

Алтернативата: Кажете просто “Изглеждаш страхотно!”. Това е естествен комплимент, който не се нуждае от обяснения, свързани с възрастта на човека.

6. “Както вече казах…”

Всички забравяме от време на време. Тази фраза изглежда така сякаш сте раздразнени от това, че трябва да повторите нещо, което по-рано сте казали.

Алтернативата: Когато повторите нещо отново се опитайте да предадете съобщението по-добре и по по-интересен начин. Така хората ще запомнят това, което казвате.

7. “Късмет!”

Светът няма да свърши, ако пожелаете на някого късмет, но много често тази фраза внушава, че качествата на даден човек не са достатъчни и той се нуждае от късмет, за да успее.

Алтернативата: Вместо това кажете “Знам, че имаш нужните качества, за да успееш”. Това е по-добър вариант, защото вдъхва увереност на човека остреща. Освен това ще се откроите сред тълпата, която в повечето случаи пожелава късмет.

8. “Както кажеш!”

Може да сте безразлични към даден въпрос, но мнението ви е важно за човека, който пита.

Алтернативата: “Нямам специално мнение, но трябва да вземеш предвид няколко неща…” По този начин показвате, че ви пука за човека, който пита.

9. “Аз, за разлика от теб…”

Тази фраза е агресивен начин да пренесете вниманието от грешка, която сте допуснали към стара такава на човека, с когото разговаряте и няма да доведе до нищо добро.

Алтернативата: Кажете “Съжалявам!” Да признаете грешката си е най-добрият начин да продължите дискусията по рационален и спокоен начин и да разрешите конфликта с отсрещната страна.

Вижте още…

9 навика, които отличават богатите хора от бедните

Отговор