Какво готвят на Антарктида?

0
Зелев пай
Какво яде човек, който е изпратен на Южния полюс с мисията да го почисти?

Това е въпрос, над който едва ли някой от нас се е замислял.

Вероятно си представяте, че хората, принудени да оцеляват на едно от най-неприветливите места на планетата, се прехранват предимно с консерви, но това далеч не е така. Какво ще кажете за пастет със свежи аспержи, украински зелеви галушки или кнедли Великата китайска стена?

Тези и други интересни “полярни” рецепти са събрани в книгата The Antarctic Book of Cooking and Cleaning, която е нещо средно между дневниците на Хенри Дейвид Торо, журнал с привкус на философски трактат и готварска книга.

Devine-Trusler-Antarctic-Book-of-COoking-and-Cleaning-
Книгата The Antarctic Book of Cooking and Cleaning

 “Първото нещо, което ви идва на ум за Антарктида най-вероятно не е храната. Но ако отивате там, това е второто,”  пише канадката Керъл Дивайн, един от авторите на The Antarctic Book of Cooking and Cleaning.

AKfuClx
Руската църква на стров Кинг Джордж, Антарктика.

През юни, 1994 г., Дивайн получава писмо от Полската академия на науките, с което е поканена да ръководи канадско-руската експедиция “Антарктида” – първата инициатива за почистването на отпадъците от множеството експедиции, натрупани на Южния полюс в продължение на един век изследователска дейност. През 1996 г. канадката заминава за Антарктида и в продължение на три месеца ръководи екип от повече от 50 доброволци, базирани в руската изследователска станция на остров Кинг Джордж, на 3000 километра от Южния полюс.

 

Уенди Труслър (вляво) и Керъл Дивай

Едно от неудобствата на експедицията е, че участниците в нея трябва сама да се грижат за прехраната си, като готвят в суровите условия на Антарктида. Тук на помощ идва Уенди Труслър, която е известен готвач в Канада още преди да се присъедини към експедицията.

WendyTrusler
Уенди Труслър приготвя шоколадова торта в полеви условия.

“В суровите условия на Антарктида храната е равносилна на оцеляване, чисто и просто казано. Но храната също така служи за изграждането на общност”, казва Труслър.

Jeanne_Barre
Французойката Жан Баре работи в района на Фолкландските острови през 1766 г.

През повечето време, докато трае експедицията Керъл Дивайн и Уенди Труслър са единствените жени сред изследователите в различните станции. Все пак те далеч не са първите представителки на нежния пол на Антарктида. Французойката Жан Баре работи в района на Фолкландските острови през 1766 г., преоблечена като мъж.

Каролине Микелсен, съпруга на норвежки ловец на китове, е първата жена, която стъпва на Антарктида през 1935 г.

Биоложката Мария Кленова е първата рускиня, която посещава континента и помага за създаването на първия съветски атлас на континента през 1956 г. По ирония на съдбата същата година адмирал Джордж Дуфек, първи командващ офицер на американската операция “Дълбоко замразяване” обявява, че жени ще бъдат изпратени на южния полюс само през трупа му.

4207

Книгата Antarctic Book of Cooking and Cleaning съдържа 272 страници, на които ще намерите 42 рецепти със 120 архивни и съвременни фотографии. Дизайнът ú е дело на многократно награждаваното канадско дизайнерско студио The Office of Gilbert Li.

4213
Освен рецепти книгата съдържа и снимки от Антарктика.

“Тази книга е покана да изпитате нашите страсти, съмнения, победи, катастрофи, грижи, радости, разочарования, открития и рецепти, както и както е това да бъдеш добър гражданин на света. Това е нашият призив за повече грижа за Земята. Защо трябва бъдещите поколения да чистят нашите боклуци и да наследяват планета, лишена от биоразнообразие и ресурси?”, казва Керъл Дивайн.

lg_salad_ab6
Салата от Laminaria

Салата от морско зеле Laminaria

Рецептите в Antarctic Book of Cooking and Cleaning отдават почит на традиционните кухни на страните, които имат свои научно-изследователски бази на Антрактида. Но книгата също така съдържа и по-нетрадиционни рецепти, в които се използват продукти, набавени в полеви условия. Ето как да приготвите едно от най-лесните ястия в книгата – салата от морско зеле Laminaria.

Морското зеле (кафяви водорасли, известни още като келп) е продукт, който снабдява организма с множество полезни вещества: йод, фосфор и различни микроелементи. То е много богато на целулоза, която е основата на всяка здравословна диета и осигурява нормалната работа на стомашно-чревния тракт. Благодарение на високото съдържание на йод, ламинарията регулира дейността на щитовидната жлеза. Съдържа витамини A, B1, B11, B12, пантотенова (В5) и фолиева (В9) киселини, съединения на желязото, натрия, калия, мангана.

Начин на приготвяне

1. Накиснете морското зеле в сладка вода и го измийте добре.
2. Нарежете го на лентички.
3. Добавете ситно накълцани лук и чесън.
4. Разбъркайте всички съставки добре и добавете майонеза.

Уенди Труслър препоръчва да добавите и малко червено зеле за по-добра текстура. В същото време тя предупреждава, че морското зеле трябва да е от възобновяеми източници, защото събирането му в региона на Антарктида е абсолютно забранено и незаконно. Както установихме продуктът може да бъде закупен онлайн.

 

Отговор