Игра на… годината

Една от тези три игри съвсем скоро ще стане настолна игра на 2016!

0
борд игра
Германия продължава да доминира в сферата на настолните игри

Не, не като Игра на тронове (хитовия сериал, чийто седми сезон ще чакаме цяла година). Не и като игра на съблазняване, не. Това е борд игра – от онези, които ни събират с приятели на масата, в парка, на гости. Ако сте почитатели на Скрабъл, Диксит или Уно, знаете за какво говорим. Ако не сте ги чували, по-лесно ще ни е да ви опишем настолните игри като някогашното Не се сърди човече, само че по-нови, по-сложни, ала все така изискващи спазване на правилата и добро настроение.

Коя е играта на 2016-а ли? Ами,… някоя от тези трите!

Представяме ви финалистите в надпреварата Игра на годината, журирана още от 1978 г. от независими критици от немскоговорящите страни (затова и оригиналното име на наградата всъщност е Spiel des Jahres)…

игра
Логото на Spiel des Jahres – награди се връчват включително и за детска игра на годината!

Не се учудвайте, че преценката за каймака в това общество е оставена в германски ръце. Германия продължава да доминира в сферата на забавленията, свързани с борд игри. А крайният победител при тях ще стане ясен съвсем скоро – на 18 юли. Дотогава… да се запознаем с номинираните:

Codenames

За да няма сърдити, започваме по азбучен ред (оригиналните заглавия са на латиница) с Кодови имена. Появила се през декември миналата година, тя вече е шестата най-продавана игра в Amazon. Заслугата, предполагаме, е най-вече на чешкия ѝ дизайнер Влаада Шватил.

Идеална е за семейни и приятелски събирания. Ще се влюбите в трите ѝ основни предимства: играе се бързо (за 15-ина минути), с ум и само на пръв поглед изглежда лесна. Играчите (от двама до осмина) се разделят в два отбора и майстор-шпионинът на всеки от отборите се опитва да подскаже на своите съотборници наличните тематични карти – при това, като използва жокери от по само една дума.

Цената на играта също е добра (предлага се онлайн за 14-16 долара).

Възрастови препоръки: за играчи над 14 години.

борд игра
Бива ли ви за майстор-шпионин? Пробвайте!

Imhotep

По времето на древните египтяни Имхотеп е бил върховен жрец, астроном, съветник, лекар и първосвещеник. В по-късните епохи е обявен за бог на лечението и покровител на писарите. В играта, кръстена на него, участниците (от двама до четирима) се вживяват като строители на древен Египет.

В продължение на шест кръга те местят строителен материал с лодки, за да издигнат пет паметника. На всеки свой ред играчът избира едно от четирите възможни действия: да си набави нови камъни, да ги натовари на лодка, да придвижи лодката до паметник или да изтегли карта за действие (тук вече се включва късметът). Звучи лесно, но плановете на играчите постоянно се променят заради действията на другите и само този с най-добри тайминг и стратегия може да бъде новият Имхотеп.

Цената е в по-високия клас – между 35 и 40 евро, в зависимост откъде поръчвате играта, а времето, необходимо ви за шестте рунда, е близо 40 минути.

Тук препоръките са да се играе от участници на 10+ години.

борд игра
Вживейте се в ролята на древния египтянин Имхотеп…

Karuba

Ако харесвате приключенските игри ала Индиана Джоунс, тази е за вас! Създадена от Дорн Рюдигер, нейната основна цел е да ви прокара през джунглата, да ви отведе до храм и да получите точки за това. За да се справите, по пътя ще ви трябват стратегическо и критично мислене, приложени в динамично променящи се обстоятелства.

Приключението за участниците (от двама до четирима) започва на остров Каруба, докъдето доплават лодките им. На острова всеки започва да чертае свой път и да взима свои решения за това, кои съкровища да вземе (за да натрупа още точки) и кои да пропусне, за да стигне по-бързо до храма. Всичко приключва горе-долу в рамките на 40 минути.
Цената варира между 35 долара (в Amazon) и 42 долара.

А играта може да бъде играна и от по-малки деца – 8-годишни и нагоре.

борд игра
Ако харесвате приключенските игри ала Индиана Джоунс, тази е за вас!

Все още имате време да се изживеете като жури и да изпробвате лично и трите игри, за да прецените от първо лице, единствено число коя заслужава златото. Ако предпочитате да заложите на сигурното, препоръчваме ви миналогодишния победител в надпреварата Игра на годината: уестърн пародията Colt Express!

Вижте още: Зарът на съдбата. Българската версия на Не се сърди човече

СПОДЕЛИ
Предишна статияЙордан Камджалов: Диригентът, който омагьосва
Следваща статияЕдно малко питие преди сън
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор