Адолф Хитлер между реалността, лудостта и гения

Адолф Хитлер
Адолф Хитлер мечтаел да стане художник. Картината вляво е негово дело.

През 1909 г. 20-годишният Адолф Хитлер си купува лотариен билет като предварително разпределя средствата от своята печалба. Прави списък с картини и скулптури, които ще нареди в бъдещия си голям апартамент. Отделя порядъчна сума за жилище, което ще подари на най-добрия си приятел. Разбира се, билетът не печели нищо, а младият Адолф изпада в 6-месечна депресия.

Младият Адолф Хитлер.
Младият Адолф Хитлер.

Години по-късно, по време на Втората световна война той е представян като карикатура от своите противници. Приписвани са му болести и мании, магически и окултни свойства, пълководски гений и чудовищен вид – появилият се на Земята Дявол.

В действителност този млад австрийски интелигент е бил

скромен и срамежлив

Интересувал се е от архитектура, обичал е изобразителното изкуство, пишел е стихове, мечтаел е да стане артист. Всичко това след време ще се претвори в умело ораторско качество, за да го превърне в може би един от най-великите оратори на света (разбира се, много по-скромен от най-добрия на всички времена – Фидел Кастро).


Вижте още… картините на Адолф Хитлер


Адолф Хитлер по-късно не става художник или учител поради ред причини, но неговите младежки идеи, изградени от омраза към хората се претворяват в идеята на националсоциализма. Те стигат крайностите в човешкия вид – да се обича идеята, а не самият индивид – най-голямата грешка на човека като цяло.

автопортрет - хитлер
Автопортрет на Хитлер.

Това, че Хитлер е бил чудовище е очевидно, но той не е бил дебил – човек неспособен, без талант и непохватен за нищо. Преценявал е много удачно точния момент, подбирал е правилните думи и безпогрешно е гъделичкал психологически тълпите със своите речи. Що се отнася до войната,

пълководският гений на Адолф Хитлер

е бил по-скоро мит. Той въобще не се е представял като добър военен водач. Причината – не е притежавал най-важното качеството, за да бъде такъв – не е бил реалист.

Хитлер - скица
Една от скиците, с които Адолф Хитлер кандидатства във Виенската художествена академия.

Неслучайно ви разказах за случая с лотарийния билет. Емблематичен момент от живота на Адолф Хитлер, който загатва, че този човек е живял в тотална заблуда между реалността и мечтите. Хитлер не е можел да си поставя дългосрочни цели, нямал е граници и не е вниквал в реалните възможности на противника. Мобилизирал е цялата военна и икономическа мощ на държавата си за една неосъществима идея, граничеща с лудостта.

Той прави три основни грешки. Първата – започва война с Англия като пренебрегва факта, че зад гърба ú стои икономическата и военна мощ на САЩ. Втората – напада СССР и не схваща идеята за освобождението на руснаците от болшевиките, а ги приема като нисши хора и скотове. И третата, която е най-важна – никой политик или пълководец никога няма да има победа, ако не спазва божиите закони. Адолф Хитлер не ги е спазил, загубил е и пропилял милиони животи и съдби.

Това е общо казано за него от мен. Днес Адолф има рожден ден и ако видя хвалебствени слова за него, ще се възпротивя, но ако го изкарат малоумен, ще се смея. Тези, които се приемат за интелигенти, трябва да приемат за такъв и Адолф Хитлер.


Прочетете още… Втората световна война – войната, в която всички губим

1 КОМЕНТАР

  1. Нещо положително за Хитлер.
    До ден днешен е ненадминат по изпълнение на предизборни обещания.

Отговор