С един джип по целия свят: 900 хил. км за 26 години

0
Холторф джип
Гюнтер Холторф с верния си спътник - джипа Mercedes-Benz 300GD.

76-годишен германец и съпругата му изминаха 900 хил. километра по време на околосветско пътешествие, продължило 26 години. Гюнтер Холторф и съпругата му Кристине посещават 215 страни, а изминатият от тях път се равнява на

22 обиколки на Земята

по екватора или на разстоянието до Луната и обратно. И всичко това само с едно-единствено превозно средство – джип Mercedes-Benz 300GD, наричан на галено Ото, който е произведен само година преди обединението на Германия.

около света Холторф
Карта с пътешествията на Гюнтер и Кристине в периода 1989-2004 г.

Гюнтер Холторф и съпругата му Кристине започват околосветското си пътешествие през 1989 г. – година след като джипът им е произведен. Холторф е на 50 години и решава да се впусне в приключението със спестявания от работата си като мениджър в авиокомпанията Луфтханза.

Колорадо
Двойката в подножието на вр. Евънс, щата Колорадо.

Холторф признава, че първоначално целта им е била

да влязат в Книгата на рекордите Гинес

Компанията Даймлер Бенц вижда маркетинговия потенциал на едно подобно пътуване и подпомага двойката пътешественици с части за джипа им.

Бирма
Жителка на Бирма позира в джипа на Холторф.

Първата дестинация, по която двойката поема, е Африка. Първоначалният план на Холторф и съпругата му е да прекарат осемнадесет месеца на Черния континент, но вместо това остават цели пет години.

Непал
Гюнтер Холторф с джипа си в Непал.

В края на африканското приключение

джипът на двойката е транспортиран

с кораб до Южна Америка, където Холторф е работил като млад.

Каракорум
На магистралата Каракорум в Китай през 2011 г.

Разбира се, пътуването не минава безпроблемно. В Африка Гюнтер Холторф се разболява от малария, а на 5 хил. метра надморска височина в Андите той трябва собственоръчно да смени предния счупен мост на джипа. И това са само две от стотиците премеждия, в които попада двойката по пътя.

500 хил. километра
Гюнтер и Кристине празнуват 500 хил. километра около света.

След Южна Америка Холторф и съпругата му преминават през Мексико и продължават пътуването си в САЩ, Канада, като стигат чак до Аляска. Оттам двойката

транспортира със своя джип с кораб до Австралия

а след това се насочва към Близкия Изток и Казахстан, където километражът на джипа вече показва половин милион километра.

Индия
В Индия през 2005 г.

Гюнтер и Кристине успяват да си докарват допълнителни доходи, с които да спонсорират пътешествието си. Така например, те успяват да изработят първата детайлна карта на индонезийската столица Джакарта, която е отпечатана в алманах от 400 страници и тираж от 150 хил. бройки.

Сахара
Двойката прекосява Сахара.

За съжаление животът на двойката не е съвсем безметежен. През 2003 г. Кристине се разболява от рак, а през 2010 г. умира. Преди да почине, тя кара Гюнтер да обещае, че

ще продължи пътуването си сам

И той го прави. С финансовата подкрепа на Mercedes-Benz Холторф прекосява Китай, Северна Корея, Камбоджа и Виетнам и завършва 26-годишното си пътешествие.

джип Мерцедес
Гюнтер Холторф с Дитер Цетше, президент на Даймлер Бенц, в музея на компанията в Щутгарт, където е изложен най-дълго пътувалият джип.

На 11 октомври, 2014 г. пред Бранденбургската врата в Берлин Холторф предава ключовете от геройския джип на Дитер Цетше, директора на концерна Даймлер и по-късно колата е изложена в музея на Мерцедес-Бенц в Щутгарт. В момента верният спътник на Холторф е изложен там с обяснението, че това е най-дълго пътувалата G-класа в света.


Вижте още: Норвежец посети всички страни в света преди да навърши 40

Отговор