Фотопътешествие из красивите Родопи

Разходете се с нас до пещера Утробата, язовир Кърджали, Перперикон и скалния феномен Каменните гъби

красивите Родопи
Каменните Гъби са наистина интересна забележителност, която се намира съвсем близо до Кърджали.

Ако имате път към Кърджали, непременно си оставете 1-2 дни време за да разгледате забележителностите в околността. Защото в тази си част красивите Родопи има какво да ви предложат. Като започнете от Каменната сватба и Каменните гъби, минете през Перперикон и язовир Кърджали, за да стигнете до пещера Утробата. Все чудни места, които заслужават времето и вниманието ви.

Със съпруга ми се озовахме в този кът на България след един импровизиран маршрут към София на връщане от Черноморието. Аз не знаех нищо за региона и останах очарована от

Ресторант Моби Дик
Ресторант Моби Дик през нощта.

възможностите за туризъм и интересните гледки

Решихме да удължим ваканцията си и отседнахме в Стефанови къщи в село Главатарци на 7 км от Кърджали. Гостоприемните домакини ни упътиха към живописния плаващ ресторант Моби Дик за кратък отдих и вкусно подкрепление на силите. Самият ресторант се оказа интересна забележителност със собствения си развъдник за риби и възможността дори да пуснеш въдица от понтона му.

На следващия ден посетихме пещера Утробата, скрита в китните родопски гори. Изкачването ни отне близо два часа и спирахме за доста почивки, но по-опитните туристи сигурно ще се справят по-добре. По пътя направихме снимки и на язовир Кърджали. Пълни са с чудатости красивите Родопи и този водоем е една от тях. Отвисоко язовирът представлява романтична гледка във формата на сърце.

Язовир Кърджали
Язовир Кърджали

Въпреки указателните табели, които се хвалеха с европейско финансиране, не открихме нищо европейско, нито нещо финансирано. Една страховита стълба, за която едва ли е похарчен и лев, води до пещерата. Признавам, че я изкачих със свито сърце в очакване всеки миг да се счупи, но – оцеляхме!

пещера Утробата
Пещера Утробата в полите на красивите Родопи. Снимки: Авторът

Усилията си струваха, защото пред нас се разкри приказна гледка. По-късно научихме, че Утробата всъщност е древно пещерно светилище на траките от X в. пр. Хр. По обедно време през пукнатина в скалата прониква слънчев лъч, което олицетворявало свещения брак между скалата и слънцето – символ на създаването и възраждането на живота.


Вижте още… 11 гледки от България, които спират дъха


В следващите дни посетихме останалите забележителности, които се намират

в тази част на красивите Родопи

– Каменните гъби, Каменната сватба, Перперикон, стената на язовир Кърджали. Всяко от тези места крие поне една легенда, която може да прочетете в Уикипедия, но е най-добре да чуете от местните хора. Ние няма да ви разказваме, а направо ще ви покажем. Потопете се в магията на българската природа и елате на виртуално пътешествие заедно с нас. В галерията по-долу ще откриете още снимки от разходката ни:

Отговор