Кампания Щастлива Коледа за баба и дядо

0
кампания Щастлива Коледа за баба и дядо
Една протегната ръка, една добра дума - те значат толкова много за тях...
Започва благотворителната кампания Щастлива Коледа за баба и дядо. А Lifebites.bg се включва като медиен партньор. И със свой собствен казус – милата жена, седяща на бул. Ал. Стамболийски, за която ви разказахме неотдавна, също ще получи от помощта и даренията, които фондация От любов към България ще събере. Повече за кампанията – по-долу в текста.

Всички знаем добре, че мнозина възрастни хора в нашата страна живеят с усещането, че са в тежест – на близки, на общество, на държава. Цял живот са се трудили, живели са достойно и накрая, заради мизерните си пенсии и влошаващото се здраве, те се превръщат в проблем. Това ги унижава, макар да не демонстрират открито обидата си. Те са унизени не от близките си, не от себе си. Унижават ги хората, които имат всички ресурси да подобрят живота им.

бабка на Стамболийски
В топли дни тя е с по-тънка дреха, но в същия цвят. Неизменно на скута ѝ има едно и също одеалце.

В същото време, след като разказах историята на бабата от бул. Стамболийски в столицата, се уверих за пореден път, че

добрината ходи по хората

Толкова много от вас, нашите читатели, поискаха да помогнат. Мнозина отидоха при нея на улицата и ѝ дариха вяра и надежда в утрешния ден. С храна, с пари, с добра дума и усмивки, които тя е забелязала и скътала в сърцето си. Знам го със сигурност, тъй като оттогава няколко пъти имах възможност да разговарям с нея – тя сама ме потърси, за да благодари на всички чрез мен, защото знае, че ще ви го напиша. За броени дни тя събра пари да изплати дълга си. И да не трябва да излиза всеки ден през зимата, за да “събира стотинки”.

Покрай всичко това се замислих, че на възрастни хора е колкото лесно, толкова и трудно да се помогне. Знаете, тя така и не се съгласи да снимам лицето ѝ и да разкрия името ѝ. Заради достойнството. Често точно то е последното, което им остава на нашите баби и дядовци. Закотвено в миналото на едно друго възпитание, на добрините, които са извършили на младини, на постиженията, с които са се гордели.

Може да приседнат тихо в ъгъла, ако няма накъде, както прави бабата на бул. Стамболийски. Няма обаче да протягат провокативно ръцете напред, нито ще подвикват подире ви, ако ги подминете. Ще ви оправдаят, че не ви е лесно, ако ги наплюете, защото ви е яд, че още дишат и с всичката си “наглост” живеят “за ваша сметка, от вашите данъци“. Всъщност, повечето просто си стоят у дома, тихо приели, че за тях животът е свършил, ами

дано за внуците поне нещо се промени…

възрастни хора
Възрастните хора имат достойнство и заслужават по-добри старини от тези, които държавата им е отредила. Благотворителната кампания Щастлива Коледа за баба и дядо ще им даде усмивка за поне един празничен ден.

Истината е, че трябва политика. Държавен ангажимент. И това е единственото адекватно решение. Ако просто нямаше такива немислими нива на корупция, за каквито отдавна всички знаем, щеше да има повече пари и за образование, и за наука, и за медицина, и за социална политика, и за лечение на деца в чужбина, и за нуждите на възрастните хора.

Понякога ми минават щури идеи като тази дали пък да не вземем организирано да споделяме материали за бедстващи деца и възрастни на адресите на държавните институции? Да ги задръстим, да им писне, пък дано решат проблема, за да спрем. И то май за всичко ще трябва да подходим по този начин. Истината е, че те дори няма да прочетат това, което им изпращаме. Ще изтрият още най-първото копие, като първо го маркират като спам и всичко ще отиде в кошчето моментално.

Истината е, че не знам какво е решението. Не знам как да накараме държавата да разпределя по-разумно и справедливо ресурсите си… Но знам, че не трябва да спираме, защото тогава течението ще повлече и нас. И ще бъдем окончателно загубени – ще затънем и ние в тинята на настоящето, която лепне и не ни дава да се измъкнем. А после ще караме също толкова мизерни старини, унизени от следващото поколение ненаяли се “държавници“…

щастлива Коледа за баба и дядо
Без тях и нас нямаше да ни има…

Затова е редно да не ги забравяме

Възрастните хора, за тях ми е мисълта през цялото време. Да се сетим за тях, най-малкото на празници. Тогава се помага на децата най-често. И така трябва – нали са бъдещето. Особено, ако това бъдеще бедства днес. Но не бива да забравяме и миналото, поне докато още диша до нас. Защото без него и нас нямаше да ни има… Затова, ако имате желание и възможност, включете се в

благотворителната кампания Щастлива Коледа за баба и дядо

Тя е за набиране на хранителни продукти, които фондация От любов към България ще раздаде на нуждаещи се възрастни хора. Добре е продуктите да са пакетирани и с дълъг срок на годност (като ориз, боб, леща, брашно и др.). Те ще се събират в периода от 1 ноември до 15 декември 2017 г.

Даренията могат да се изпращат на адрес: гр. Стара Загора ул. Кенали №1, ет. 1. Ако имате въпроси във връзка с кампанията, пишете на: admin@lovebulgaria.bg. Още за нея можете да научите от страницата ѝ в Интернет. Там има посочена и банкова сметка, на която могат да се изпратят пари, ако е по-трудно изпращането на хранителни продукти.

От любов към БългарияС наближаването на Коледа и Нова Година всички мислим за това как точно да празнуваме. Нека зарадваме баби и дядовци в нужда, като отметнем от плещите им мисълта “Ще има ли какво да сложа на масата?”. Да им подарим една поне малко по-щастлива Коледа!

Отговор