Зад кулисите на Видинския театър, който ще бъде спасен

Видинския театър
Видинският театър днес през обектива на фотографа Ивайло Петров.

Снимки на Ивайло Петров сме ви показвали и преди, когато той засне серията фотографии Портретите на срама. През 2015 г. фотографът показа на цяла България как Гребната база в родния му Видин се е превърнала в призрачно място, където все още тренират шампиони. 2 години по-късно Ивайло насочва обектива си към друга болна тема в родния си град – към Видинския театър.

Ивайло Петров
Ивайло Петров – фотографът, заснел потресаващите кадри на състоянието, в което се намира в момента Видинският театър.

Първата сграда в България, постороена през далечната 1891 г. специално, за да бъде театър с 480 места, партер, ложи и галерии, голяма сцена и остъклен покрив. От хора, които са искали от цялото си сърце във Видин да се случва култура и да има истински красив театрален салон, както ни разказа Цвети Цветкова в един личен разказ по темата.

Серията си от снимки Ивайло Петров е озаглавил

Храм в руини | Падението на Мелпомена

Те са наистина шокиращи. Защото показват как най-старият театър в страната ни буквално се разпада! При това застрашавайки живота на хората, които работят там.

“Видинският драматичен театър се намира в самото начало на крайдунавския парк в града, на площад Европа. Бих искал да споделя с вас една разходка из него, за да видите какво е състоянието, в което сградата се намира в момента. Както и условията, при които постоянните и гостуващите актьори пребивават зад сцената – реалността отвъд салона и ложите”

– обяснява Ивайло Петров. Снимките му, допълнени от кратък разказ на видяното, са потресаващи:

Видински театър
Стълбите към женската гримьорна (вляво) и тези, които водят до мъжката (вдясно).

“Вдясно от сцената на театъра са стълбите, по които се влиза в дамската гримьорна. Когато работи парното, особено зимата, парата избива през тях и затова дървото е в такова състояние”, пише фотографът в официалния си профил във Фейсбук и показва друга снимка. На нея се вижда малка мивка. Едно време тук ръцете си са миели едни от най-големите български актриси. “Поради изпаренията и постоянната влажност, неотдавна е било поникнало дръвче”, посочва Ивайло (снимката може да видите в галерията по-долу).

Тъй като да стигнеш до дамската гримьорна е не само трудно, но и опасно, тя на практика не се ползва. Актрисите във Видинския театър и гостуващите им колежки обикновено се гримират и преобличат в едно от малкото поддържани

Единствената баня в театъра.
Единствената баня в театъра.

във Видинския театър

помещения – мъжката гримьорна. Точно до нея се намира и единствената баня в театъра, където неотдавна част от тавана е пропаднал. Парчетата от него се виждат в дъното на помещението и то също, както много други, е неизползваемо.

Добрата новина е, че преди дни, в началото на декември, общината в града официално оповести, че е получила 3 млн. лева за ремонти на сградата на Видинския театър и на тази на едно от местните училища – ГПЧЕ Йордан Радичков. 2 млн. лв. са предвидените средства за реставрация и консервация на първия театър у нас, които, надяваме се, ще бъдат използвани разумно и по предназначение.

Как обаче изглежда театърът в момента, може да видите в галерията по-долу. Публикуваме снимките на Ивайло Петров с негово съгласие и с огромната надежда тази красива сграда скоро отново да върне блясъка си и да е радост не само за очите, но и за душите, както на актьорите, така и на зрителите си.

Повече за работата на Ивайло Петров може да научите от неговия официален сайт или от страницата му във Фейсбук.

1 КОМЕНТАР

  1. У нас, като те назначат за директор и се смяташ за вся и всьо! Какво са правели всички досегашни директори на театъра!Нищо, явно.Срам и позор за целия колектив също – всички са виновни – такава безотговорност и чакане някой друг да им свърши работата! Типично за нас, българите – стоящи и чакащи!

Отговор