Великите речи: Мери Шмик (а не Кърт Вонегът)

реч - Мери Шмик
Танцувайте, пейте, пътувайте - казва в речта си Мери Шмик.

Пъзелът на живота по един топъл, човешки и достъпен начин. Есе, посветено привидно на ползите от слънцезащитния крем. Редове, написани от великолепната Мери Шмик и публикувани за първи път през 1997 г. във вестник Chicago Tribune.

Новата ни рубрика Великите речи е посветена на мъдрите думи, изказани от големи хора. Защото тези слова коват съзнанието ни с невидим чук и животът е по-пълноценен, по-обяснен, по-добър след като сме ги чули или прочели. Точните думи, на точното място, в точното време.

Днешният шедьовър е съставен от разнородни парчета съвети как да сме по-щастливи и да избегнем разочарованията. Често погрешно приписвано на Кърт Вонегът. Но пък, предполагам, на това вероятно се дължи голямата слава на есето.

Мери Шмик
Мери Шмик при получаването на наградата Пулицър през 2012 г. Снимка: pulitzer.org

Мери Шмик е американски журналист. Родена е през 1953 г., работи за Chicago Tribune от 1992 г.. Носител на наградата Пулицър през 2012 г.

Тази част от речта в която тя казва: “Прави всеки ден по нещо, което те плаши”, е също често приписвано като цитат на Елинор Рузвелт.

Думите ѝ се носят като митични послания из света, но явно не същата участ има името и личността ѝ.

Реч на Мери Шмик:

Слагайте си слънцезащитен крем (със съкращения)

Ако мога да ви дам само един съвет за бъдещето – той е слънцезащитен крем. Дългосрочните ползи от слънцезащитния крем са доказани от учените, докато останалите съвети не са базирани на нищо друго, освен опита ми.

Наслаждавайте се на силата и красотата на младостта си. Няма да ги осъзнаете, докато те не повехнат. Но повярвайте ми – след 20 години ще гледате своите снимки и ще си мислите колко възможности сте имали и колко невероятно сте изглеждали.

Не сте толкова дебели, за колкото се мислите.

Не се тревожете за бъдещето. Или пък се тревожете, но знайте – тревогите са толкова ефективни, колкото да решавате задачи, като дъвчете дъвка. Истинските проблеми никога дори не са минавали през ума ви…

музика
Пейте и танцувайте…

Всеки ден правете по 1 нещо, което ви плаши.

Пейте.

Не бъдете безразсъдни със сърцата на другите. Не позволявайте на другите да бъдат безразсъдни с вашето.
Ползвайте конец за зъби (увеличава живота на зъбите и венците ви със средно 5 години).

Не си губете времето с ревност. Понякога ще сте напред, понякога ще изоставате. Състезанието е дълго и накрая е само с вас самите.

Помнете комплиментите, които получавате, забравяйте обидите. Ако успеете – кажете ми как.

Пазете любовните си писма. Хвърляйте банковите извлечения.

Разтягайте се.

Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво да правите с живота си. Най-интересните хора, които познавам, не са знаели на 22-годишна възраст какво да правят с живота си. Някои от най-интересните 40-годишни все още не знаят.

Приемайте много калций. Щадете коленете си. Ще ви липсват един ден.

Може би ще създадете семейство, може би не.

Може би ще имате деца, може би не. Възможно е да се разведете на 40 или да танцувате на 75-ата си годишнина.

Радвайте се на тялото си. Ползвайте го по всеки възможен начин. Не се страхувайте от него и какво биха казали хората за него. То е най-великият инструмент, който някога ще притежавате.

плаж
Радвайте се…

Танцувайте. Дори и да няма къде другаде да го направите, освен в собствения ви хол.

Четете упътванията, дори да не ги спазвате.

Не четете списания за красота – те само ще ви накарат да се чувствате грозни.

Опознайте родителите си. Никога не знаете кога те ще са си отишли завинаги. Бъдете мили с братята и сестрите си. Те са най-добрата ви връзка с миналото и са хората, които най-вероятно ще са край вас в бъдещето.

Пътувайте.

Приемете някои неизбежни истини.

Цените ще се повишават. Политиците ще мамят. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си фантазирате, че когато сте били млади цените са били разумни, политиците – доблестни, децата са уважавали по-възрастните.

Уважавайте по-възрастните.
Не очаквайте подкрепа от когото и да било.
Но доверете ми се за слънцезащитния крем.


Вижте още… Великите речи: Чарли Чаплин във Великият диктатор

Отговор