Истории без дом

След селата и предприятията, камерата на чешкия фотограф Индржих Щрайт се насочва към хората на улицата

0

Хората без дом са последният обект, върху който фокусира камерата на един от най-известните чешки фотографи Индржих Щрайт.

Тази есен той ще представи творбите си на фестивала “Фотофабрика”. Откриването на изложбата “Къде е моят дом” е днес (29 септември), от 18 часа в Чешкия център (ще остане там до 26 октомври).

Щрайт е реализирал над хиляда и сто авторски изложби, издал е 30 книги с документална фотография и много авторски каталози.

Снимка: Michal Maňas
Снимка: Michal Maňas

1972 г. е годината, в която фотографът започва да налбюдава и заснема селския живот. Съсредоточава се върху портрета и ромската тема. През 1982 г. участва, като единствен фотограф, на забранената изложба на неофициалните художници в Прага МИТИНГЪТ, където снимките му предизвикват интереса на Държавна Сигурност. Впоследствие е задържан и осъден на 10 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 2 години. Забранено му е да снима и да преподава.

От 1991 г. работи върху документални проекти във Франция, Англия, Австрия, Германия, Япония, Китай, Бразилия, Унгария, Русия, Ингушетия, Чечения, Молдова, но и Чешката република.

Освен с темата за селото, през последните години се посвещава на заснемане на живота в големи предприятия (Тршинец, Простейов, Острава). Негови творби са част от колекциите на световни и чешки музеи и в постоянната експозиция на Народната галерия в Прага.

Последните обекти, към които насочва обектива си доайенът на чешката документална фотография са хората без дом. Индржих Щрайт не се опитва да анализира причините за бездомието, а „само“ доставя образна информация за света, в който повечето от нас не смеем доброволно да встъпим, представят работата му от Чешкия център.

AZ6A4493

В нестабилния и непоследователен свят, в който живеем, понятието за дом отново се превръща в тема на деня и покачва акциите си.

Домът като убежище за тялото и душата…

При фотографиите на Щрайт възникват необичайни въпроси, например къде бездомниците намират шестте основни стени, необходими за толкова личните преживявания на всеки човек?

Интересно е, че сред бездомните има и такива, които доброволно избират бездомието като начин на живот. Тази форма на бездомие, която не е мотивирана от неблагоприятната икономическа ситуация, възрастта или образованието, можем да разбираме като стремеж към абсолютната свобода, присъщ на онези, които могат да понесат алтернативния начин на живот.

Повечето фотографии на Щрайт излъчват индивидуалността и самочувствието на бездомниците. Авторът създава портретите им с голямо уважение, с волята да живеят достойно в рамките на предоставените им възможности.

AZ6A2553

Все по-нарастващата общност от бездомници няма хомогенна структура. Във фотографиите на Щрайт, всички членове на това общество са представени като неповторими индивидуалности, които подобно на охлюв носят със себе си историята на своето минало и настояще.

Освен документален фотограф, Индржих Щрайт е и педагог. Завършил е Педагогическия факултет в Университета “Палацки” в Оломоуц, през 2000 г. защитава доцентура в катедрата “Фотография” във Филмовия и телевизионен факултет на Академията за изящни изкуства в Прага, на 18 септември 2009 г. е удостоен от президента на Чехия с академичната титла професор.

Още негови снимки можете да разгледате на личния му сайт.

 

Отговор