Куентин Тарантино: Особеностите на един гениален режисьор

Тарантино
Куентин Тарантино

Филмите на Тарантино – термин, който се е превърнал в етикет за стойностно кино. Самият Куентин Тарантино е любимец на много “обичащи хубавите филми” хора. Режисьорът печели симпатии с уникалния почерк, който оставя върху всеки проект, независимо каква точно е ролята му в него – на актьор, режисьор или продуцент.

Още с режисьорския си дебют – Глутница кучета (1992)

Куентин Тарантино се превръща в звезда

Само две години по-късно излиза уникалното Криминале, което печели световна слава и носи на Тарантино награда на Фестивала в Кан (когато е и световната му премиера).

Следват редица добри филми, а името му се превръща в запазена марка. Според оценката на кинокритиката (а и на феновете) сред заглавия, които си заслужават, се нареждат: Криминале (1994г.), Джаки Браун (1997), Убий Бил (2003), Убий Бил 2 (2004), Гадни копилета (2009) и Джанго без окови (2012).

Lifebites.bg изрови няколко интересни факта за живота и работата на талантливия режисьор, които може би не знаете.

Криминале
Филмът Криминале е сред безспорните хитове на Куентин Тарантино
 • Презимето на Куентин Тарантино е Джером. Режисьорът има италиански, ирландски и чероки (индианско племе) корени.

 • Тарантино напуска училище на 16-годишна възраст, за да учи актьорско майсторство в Театралната школа на Джеймс Бест. 2 години по-късно се отегчава и

зарязва прословутата школа

Но години по-късно казва, че именно Бест го е научил да играе. През 1987 г. Тарантино участва като съавтор и режисьор във филм, носещ заглавието Рожденият ден на най-добрия ми приятел. Лентите на филма били почти напълно унищожени от пожар. Сценарият на изгубения филм впоследствие бил използван като основа за трилъра Истински романс (1993 г.), с участието на Брат Пит, Крисчън Слейтър, Вал Килмър, Самюъл Джаксън и други.


Всички часовници в заложната къща във филма Криминале са настроени на 4:20.


Куентин Тарантино

 • След като гледа Глутница кучета, Мадона, която е предмет на началния диалог, изпраща на Тарантино диск на своя албум Еротика. Дискът е придружен с бележка, на която пише: “Не става въпрос за пениси. Става въпрос за любов. Мадона.”

 • IQ-то на Тарантино е 160. Но този факт едва ли би изненадал някого.

 • Режисьорът твърди, че обича да оставя 20% от филма “невидими” (например, не показвайки какво има в куфарчето в Криминале) “така че филмът да е наистина твой”.

 • В много от филмите му се съдържат сцени, включващи женски крака. В свое интервю Тарантино казва, че обожава да снима крака.

 • Той изобщо не си пада по спорта. Казва: “Аз не вися по плувни зали, не играя и покер. И не ходя по спортни събития. За мен е същинско мъчение да гледам спорт по телевизията. Ако отида на стадион Доджър, всичко ще е наред, защото играта ще е на втори план, след бирата и заобикалящата ме среда.”

Тарантино наричал Ума Търман своя “муза”.


Тарантино
Куентин Тарантино.
 • Гадни копилета и Джанго без окови представляват първите две части от филмова трилогия, базирана на идеята за отмъщението. Има слухове, че третата част ще се казва Черният гарван. Фабулата на филма ще бъде базирана на сюжетна линия премахната от Гадни копилета.

 • След като се сбил с таксиметров шофьор, който обидил тогавашната му приятелка, Тарантино едва не загубил зърното на гърдата си, след като опонентът му го захапал здраво, на милиметри от него.

 • Неговият приятел Робърт Родригес направил саундтрака за Убий Бил (Kill Bill) за символичната цена от 1 долар. В замяна Тарантино режисирал една от сцените на филма на Родригес Град на греха (Sin City) – за същата сума от 1 долар.

Куентин Тарантино има повече участия като актьор (35), отколкото като режисьор (17). Той бил поканен да режисира Мъже в черно, но отказал.

Джанго без окови
Джанго без окови
 • Леонардо ди Каприо е приятел на Тарантино от около 15 години. За това време Куентин му изпращал сценариите на най-новите си филми “за всеки случай”, ако иска да участва в тях.

 • За Криминале и Джанго без окови печели равен брой награди – по 5 за всеки филм.

 • Куентин Тарантино заявява, че има намерение да се оттегли от филмовата площадка, когато навърши 60 години. Тогава режисьорът смятал да се отдаде на писането на новели и филмова литература.

 • Творецът обича да работи с едни и същи актьори, в различните си филми. Самюъл Джаксън може да бъде определен като негов любимец, като се има предвид, че е участвал в цели 5 от филмите му.

Вижте още… историята на човека, гмурнал се надълбоко във водите на кинотоЛюк Бесон

Отговор