5 изненадващи факта за Джаки Кенеди

Джаки Кенеди
Джаки Кенеди Онасис

Джаки Кенеди Онасис е едно от онези лица, които повечето хора веднага биха разпознали. Въпреки че личният ѝ живот е постоянно под светлината на прожекторите, има много неща, които остават неизвестни. Любопитни факти, които вероятно ще изненадат и мнозина от вас.

Lifebites.bg се порови и избра 5 от тях.

РАБОТИЛА Е КАТО РЕПОРТЕР И ФОТОГРАФ

След като завършва образованието си, първата работа, която Джаки получава е като репортер и фотограф в Washington Times-Herald. Най-емблематичните материали на бъдещата г-жа Кенеди от този период са интервю с Ричард Никсън, обширен репортаж за президента Айзенхауер и статия по повод коронацията на Кралица Елизабет II.

БИЛА СГОДЕНА, ПРЕДИ ДА СРЕЩНЕ ДЖОН Ф. КЕНЕДИ

Преди да срещне бъдещия американски президент Джаки била почти омъжена за ветерана от Втората Световна война и банкер на Wall Street по настоящем – Джон Хъстед. Но кошмарът ѝ бил, че може да стане най-обикновена домакиня и скоро след годежа, тя започнала да изпитва големи съмнения. Не след дълго тези мисли се задълбочили и тя отменила сватбата. Според някои източници, месец по-късно среща Кенеди и по всяка вероятност той изглеждал по-подходяща партия за младото момиче.

Семейство Кенеди
Семейство Кенеди
Снимка: Cecil Stoughton, White House, in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

БИЛА АДМИРИРАНА И КРИТИКУВАНА ОТНОСНО СТИЛА Ѝ НА ОБЛИЧАНЕ

Повлияна от френските модни течения, Джаки била като трън в очите на консервативното американско общество с дрехите, които носела и външния си вид въобще. Въпреки че някои се прехласвали и боготворели начина, по които изглеждала, доста от

по-възрастните хора намирали стила ѝ за скандален

По време на президентската кампания на съпруга ѝ, за да не бъде нейният стайлинг пречка за Кенеди-младши, свекър ѝ Джоузеф Кенеди лично я свързал с прочут американски дизайнер, който да се грижи за външния вид на дамата.

СЪЗДАЛА ЯСЛА В БЕЛИЯ ДОМ

Поради засилените мерки за сигурност, с които се ползват президентът и цялото му семейство, било проблем малката дъщеричка на Кенеди да пътува всеки ден из града, за да посещава ясла. Така креативната Джаки решила да превърне 3-тия етаж от президентската къща в ясла. Тя поканила служителите от администрацията, които също имат малки деца, да се възползват от новата услуга на президентството – “частната” забавачница.

ВЛАДЕЕЛА НЯКОЛКО ЕЗИКА

Дългогодишните проучвания на Джаки относно културите на различните народи, и най-вече на тези в Европа, често я водели в различни страни. Тя говорела свободно освен родния си език, още 3 – френски, испански и италиански. Тези умения на Първата дама нерядко се оказвали голям жокер в президентската кариера на съпруга ѝ.


Вижте още историята на тази вдъхновяваща жена – Жаклин Кенеди – момичето, което не искаше да бъде домакиня

Отговор