Най-дразнещите моменти във Фейсбук

Фейсбук
Доста хора прекарват огромна част от времето си във Фейсбук или другите социални мрежи.

Живеем в свят, в който възрастни хора ловят виртуални зверчета по улиците, пазаруваме, без да си подаваме носа си навън, а Фейсбук се е превърнал в неотлъчна част от ежедневието ни. Качваме снимки и клипове, коментираме, харесваме, приемаме и изпращаме покани за знайни и незнайни приятелства, създаваме страници, блокираме потребители и какво ли още не, при това само с един или най-много няколко клика на мишката.

Аз, като един средностатистически потребител, също не правя изключение от хората, които често проверяват, ровят се или надничат в социалните мрежи. Още повече, че работата ми предполага да съм информирана, любопитна и освен това е на компютър. Това почти автоматично означава, че няма как да не

фейсбук
Във Фейса всеки е свободен да изрази собствените си пристрастия и вкус.

“поглеждаш какво се случва” във Фейсбук

през известни интервали от време. Дори несъзнателно. Просто цъкваш.

След многобройните ми влизания и излизания от социалната медия, забелязах устойчиви тенденции, които най-много дразнят потребителите във  Фейсбук. Основно – неща, които останалите правят или постват на стените си.

И така… Вижте какво дразни най-много потребителите във Фейсбук, според моите наблюдения, които най-сетне седнах и обобщих в настоящия материал.

Някои действия на потребители в мрежата определено не се харесват на "приятелите" им.
Някои действия на потребители в мрежата определено не се харесват на “приятелите” им.

НЯКОЙ ДА ХАРЕСВА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПУБЛИКАЦИИ

За голяма част от потребителите на Фейса това е смешно, тъпо или дори жалко. Срещала съм какви ли не коментари по този повод. Аз лично не виждам какъв е проблемът, тъй като щом си споделил нещо – то по всяка вероятност ти харесва, смешно ти е или те е ядосало.

НЯКОЙ ДА СПОДЕЛЯ СПОМЕН

Много ме изненадва реакцията на някои юзъри, когато техен “приятел” сподели спомен. Започва се едно мрънкане, че споделяш нещо, което вече веднъж (преди година или две) са видели. Не разбирам какво толкова им пречи, но вероятно тези, които не обичат да им се показват спомени на приятели в новините си имат своята гледна точка за това.                              

НЕПОЗНАТИ ДА ИМ ИСКАТ ПРИЯТЕЛСТВО

Има хора, които приемат покани за приятелство от всички – познати, непознати, сайтове и групи. Но има и такива, които са доста придирчиви към “приятелите”, които добавят в мрежата и хората, които ще имат достъп до информацията относно личния им и социален живот. В този ред на мисли, една част от вторите истински се изнервят, когато получават покани за приятелство от непознати или хора, с които не желаят да общуват виртуално. Ако сте от тях – не се ядосвайте – няма смисъл! За ваше щастие (и спокойствие) има бутонче IGNORE.

Фейсбук
Фейсбук е една от най-големите социални медии в наши дни.

ПОКАНИ ЗА ИГРИ

Ако трябва да убиеш малко време, но си изморен, за да се захванеш с нещо по-смислено (като четенето на книга, да речем), игрите във Фейсбук могат да се окажат чудесна алтернатива. Не така мислят обаче тези, които ежедневно получават стотици покани за игри от своите Фейсбук другарчета. Особено, ако са от типа хора, които не си падат по игрите и ги смятат за тотална загуба на време. Получаването на подобни покани направо може да ги извади от кожата им и ако не сте им чак толкова близки, нищо чудно да ви изтрият или блокират от профила си (в случай, че сте съгрешили да ги подканите да играят някоя игра).

ПОКАНИ ЗА ХАРЕСВАНЕ НА СТРАНИЦИ

Това е второто нещо (след поканите за игри), което някои Фейсбук юзъри буквално се молят да спрете да им пращате. Тъй като в мрежата няма кой знае какви изисквания за създаването на страница или група, всеки регистриран потребител може да си направи такава. Даже няколко. И разбира се, всеки на воля може да изпраща покани на своите приятели – да я харесат.                     

ДА ТЕ ВКАРАТ В ГРУПИ БЕЗ ТВОЕ СЪГЛАСИЕ

Има групи, за които не се изпращат покани, а създателят им директно вкарва членове в нея, без изрично да е поискал съгласието им. Това в действителност е много дразнещо, защото донякъде си е нарушаване на личните ти права да участваш или не в дадена общност.

Друг е въпросът, че понякога с месеци може да не забележиш, че името ти фигурира в някоя група, за чието съществуване дори не си и подозирал. И най-вече, може без да си информиран, изведнъж да се окажеш член на някоя секта, фен на магазин за авточасти или поддръжник на политическа партия във Фейсбук.

Според някои ФБ юзъри, poke-ването е една от най-безсмислените опции в мрежата.
Според някои ФБ юзъри, poke-ването е една от най-безсмислените опции в мрежата.

СРЪЧКВАНЕ (POKE)

Тази опция е сред най-хейтваните в мрежата. Да те сръчкват, вместо да ти напишат: “Здравей. Как си?”, е най-малкото леко странно и донякъде безсмислено. Ясно е, че сръчквайки те някой те подсеща за съществуването си, но… Какво от това?!

ТАГВАНЕ НА СНИМКИ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ

За Фейсбук потребителите със сериозни професии или твърде суетните натури е направо въпрос на живот и смърт, ако някой качи снимка с тях, без да ги попита! А още по-лошо става, ако си позволи и да ги тагне.

Склонна съм да се съглася, че колкото и социалните медии да са глобални и свободни, някакви граници трябва да има. Особено, когато не става въпрос само за самия теб, но и за други хора. По този повод се сещам, че една моя приятелка си изтри Фейса именно, заради снимките, на които я тагваха и качваха без да я питат. Каза ми, че не ѝ допада идеята целият свят да знае кога, къде и с кого е била!

 ДА СЕ ПУСКАТ ЦИТАТИ БЕЗ КАВИЧКИ

Когато някой пуска цитат, но не слага кавички, нито името на притежателя му, някои Фейсбук потребители направо полудяват! Нападките основно са, че човекът споделил цитата “се прави на много умен”, “краде чужди думи, а ги представя за свои” и че е “крадец на интелектуална собственост”. Има и други коментари като: “тъпак”, “глупак” и т.н., но от изреждането на този тип оценки, предпочитам да се въздържа.

[Прочетете още: Фейсбук типажите, които срещаме най-често в мрежата]

facebook-3878x2576_53485

ТЪПОТИИ И СПАМОВЕ ПОД ПОСТОВЕТЕ ИМ

Всеки сам контролира нещата, които пуска или допуска да бъдат публикувани на стената му. Но кой какво ще напише под определен пост си е въпрос, който не подлежи на контрол. Всъщност, не съвсем, де!

Защото дори и да не можеш да кажеш на хората какво да пишат и как да мислят, ако започнат да спамят или да пускат неадекватни коментари на стената ти, винаги можеш да ги изтриеш.

КУКИТАТА И ПЛАТЕНИТЕ РЕКЛАМИ

Присъединявам се с две ръце към потребителите, които изпитват досада и леко раздразнение към стотиците рекламни постове, които заливат мястото им за “новини” от приятели. Дрешки, комплекти, обувки, бельо, спортни стоки, бебешки играчки и какво ли още не се появяват на екрана, докато си ровите из Фейсбука. А не дай си Боже да отвориш някоя от тези платени реклами, лепват ти се кукита за подобни стоки – до живот!

9775690236_3373f2d78c_oСНИМКИ НА КОТКИ И БЕБЕТА

Незнайно защо, част от потребителите във Фейса страшно се дразнят на снимки на котки, бебета или други (домашни) любимци, споделяни от техните „приятели“. Особено, ако снимките не са лични, а просто кадри, свалени от мрежата. Не знам, може би се дразнят, защото за тях това е спам. Или просто им харесва да се изживяват като “хейтъри” във виртуалното (а може би и в реалното) пространтво.

ФЛАГОВЕ ВЪРХУ ПРОФИЛНАТА СНИМКА

Да, тероризмът вече няма граници. Почти всекидневно ставаме свидетели на атентати в различни страни по целия свят. Във Фейсбук понякога се появяват кампании, в които можеш да сложиш флага на атакуваната страна върху профилната си снимка – в знак на съпричастност. Някои ФБ юзъри направо ненавиждат тази “овча” (според тях) реакция на останалите. Следват коментари от сорта: “Защо не си сложихте еди-кое-си знаме преди месец?” или “Защо предния път си сложи знаме, а сега не?”.

Истината е, че във Фейсбук всеки може да прави това, което сам реши с профила, снимката и социалния си живот. В мрежата никой, поне според мен, не може и няма право да ти държи сметка за това! А ако дразнението е наистина нетърпимо винаги съществува още един вариант да го премахнете – като просто сложите край на Фейсбук приятелството ви.

Ако и на вас има неща, които не ви допадат в социалната медия, можете да ги споделите с нас в мястото за коментари под статията или на нашата Фейсбук страница.

Вижте още: Да бъдеш или не приятел с шефа си във Фейсбук?

Отговор