Сабрина Пастерски: Откриха новия Айнщайн

0
Сабрина Пастерски
Сабрина Гонзалес Пастерски е наричана Новия Айнщайн.

Учени от Харвардския университет смятат, че са открили новия Айнщайн. И това не е някаква абстракция. А става дума за човек от плът и кръв със забележителен ум и още по-забележителни постижения. На всичкото отгоре съвсем млад и… ЖЕНА. Красива при това. На 23-годишна възраст Сабрина Гонзалес Пастерски е най-известният учен физик в САЩ. И един от 30-те най-перспективни американци на възраст под 30 години.

Сабрина Пастерски
Снимката на Сабрина Пастерски от Illinois Mathematics and Science Academy.

Родена е на 3 юни 1993 г. в Чикаго. Има полско-кубинско-американски произход. Тя е единственото дете в семейството. Когато е на 5, Сабрина е приета в училището за надарени деца Edison Regional Gifted Center. През 2010 г. завършва Illinois Mathematics and Science Academy. А след това и прочутия Масачузетски технологичен институт (МТИ). В МТИ престоява само за 3 години и се дипломира с максималната възможна оценка. В момента прави докторска дисертация в Харвард при пълна академична свобода. Т.е. без ничия намеса може сама да се развива в посока, която намери за подходяща.

За първи път Сабрина Пастерски, наричана Новия Айнщайн, привлича вниманието

на научната общност през 2008 г., когато е едва на 14 години. Сабрина Пастерски създава и самостоятелно сглобява свой собствен самолет. Документира всичко и го публикува в YouTube. Двама професори от МТИ виждат видеото и буквално онемяват. Казват, че това момиче има потенциал, който изобщо не може да бъде измерен. Две години по-късно Сабрина вече лети със същия този самолет над Масачузетското езеро. С това става най-младият човек, някога пилотирал свой собствен летателен апарат.

Сабрина Пастерски
Сабрина с нейния самолет.

Пастерски се учи да лети и за първи път пилотира, когато е едва 10-годишна. Провокацията идва от неин учител, който на добре написано домашно задава въпроса: “Това е добре. Но какво си свършила напоследък?” Оттогава този въпрос става като мантра за Сабрина Пастерски. И тази мантра я дърпа постоянно напред с темпове, които никой не може да проумее.

На 23 години Сабрина казва за себе си, че никога не се е увличала по социалните мрежи. Изобщо няма профили там. Не е пушила никога, не е опитвала алкохол. Не е имала приятел. Няма кола, защото няма книжка (нищо, че има право да пилотира самолет и патентова свой собствен такъв) и затова се придвижва с мотоциклет. Естествено, има вече невероятна автобиография и е носител на

много от най-престижните награди в областта на физиката

Сабрина Гонзалес Пастерски
Вместо да пуши, пие и да си губи времето в социалните мрежи, Сабрина Пастерски предпочита да се занимава с наука.

Вместо всичко, смятано за нормално за връстниците ѝ, тя обича да прекарва времето си, изучавайки квантовата гравитация, черните дупки и пространство-времето (физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единен пространствено-времеви континуум). На собствения си уебсайт PhysicsGirl тя публикува календар с безбройните си престижни участия по научни форуми по света. Както и изумителните си научни разработки и открития. А статиите ѝ са цитирани от светила като Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Ендрю Стромингер (който е неин научен съветник в Харвард) например.

Сабрина Пастерски
Сабрина Гонзалес Пастерски е един от 30-те най-перспективни американци на възраст под 30 години.

Работата и постиженията ѝ постоянно привличат вниманието към нея. Постоянно е ухажвана за работа от Амазон, НАСА и производителя на космически кораби Blue Origin.

Нейната формула за успех: “Бъдете оптимисти във вярата за нещата, които можете да направите! Когато сме малки постоянно казваме какви невероятни неща предстои да направим и какви ще бъдем, като пораснем. Мисля, че тези мечти и намерения не бива да се забравят, а трябва да се преследват“.


Вижте още историята на Теньо Попминчев – българинът, който също е сред най-обещаващите учени в света

Отговор