Сабрина Пастерски: Откриха новия Айнщайн

Сабрина Пастерски
Сабрина Гонзалес Пастерски е наричана Новия Айнщайн.

Учени от Харвардския университет смятат, че са открили новия Айнщайн. И това не е някаква абстракция. А става дума за човек от плът и кръв със забележителен ум и още по-забележителни постижения. На всичкото отгоре съвсем млад и… ЖЕНА. Красива при това. На 23-годишна възраст Сабрина Гонзалес Пастерски е най-известният учен физик в САЩ. И един от 30-те най-перспективни американци на възраст под 30 години.

Сабрина Пастерски
Снимката на Сабрина Пастерски от Illinois Mathematics and Science Academy.

Родена е на 3 юни 1993 г. в Чикаго. Има полско-кубинско-американски произход. Тя е единственото дете в семейството. Когато е на 5, Сабрина е приета в училището за надарени деца Edison Regional Gifted Center. През 2010 г. завършва Illinois Mathematics and Science Academy. А след това и прочутия Масачузетски технологичен институт (МТИ). В МТИ престоява само за 3 години и се дипломира с максималната възможна оценка. В момента прави докторска дисертация в Харвард при пълна академична свобода. Т.е. без ничия намеса може сама да се развива в посока, която намери за подходяща.

За първи път Сабрина Пастерски, наричана Новия Айнщайн, привлича вниманието

на научната общност през 2008 г., когато е едва на 14 години. Сабрина Пастерски създава и самостоятелно сглобява свой собствен самолет. Документира всичко и го публикува в YouTube. Двама професори от МТИ виждат видеото и буквално онемяват. Казват, че това момиче има потенциал, който изобщо не може да бъде измерен. Две години по-късно Сабрина вече лети със същия този самолет над Масачузетското езеро. С това става най-младият човек, някога пилотирал свой собствен летателен апарат.

Сабрина Пастерски
Сабрина с нейния самолет.

Пастерски се учи да лети и за първи път пилотира, когато е едва 10-годишна. Провокацията идва от неин учител, който на добре написано домашно задава въпроса: “Това е добре. Но какво си свършила напоследък?” Оттогава този въпрос става като мантра за Сабрина Пастерски. И тази мантра я дърпа постоянно напред с темпове, които никой не може да проумее.

На 23 години Сабрина казва за себе си, че никога не се е увличала по социалните мрежи. Изобщо няма профили там. Не е пушила никога, не е опитвала алкохол. Не е имала приятел. Няма кола, защото няма книжка (нищо, че има право да пилотира самолет и патентова свой собствен такъв) и затова се придвижва с мотоциклет. Естествено, има вече невероятна автобиография и е носител на

много от най-престижните награди в областта на физиката

Сабрина Гонзалес Пастерски
Вместо да пуши, пие и да си губи времето в социалните мрежи, Сабрина Пастерски предпочита да се занимава с наука.

Вместо всичко, смятано за нормално за връстниците ѝ, тя обича да прекарва времето си, изучавайки квантовата гравитация, черните дупки и пространство-времето (физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единен пространствено-времеви континуум). На собствения си уебсайт PhysicsGirl тя публикува календар с безбройните си престижни участия по научни форуми по света. Както и изумителните си научни разработки и открития. А статиите ѝ са цитирани от светила като Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Ендрю Стромингер (който е неин научен съветник в Харвард) например.

Сабрина Пастерски
Сабрина Гонзалес Пастерски е един от 30-те най-перспективни американци на възраст под 30 години.

Работата и постиженията ѝ постоянно привличат вниманието към нея. Постоянно е ухажвана за работа от Амазон, НАСА и производителя на космически кораби Blue Origin.

Нейната формула за успех: “Бъдете оптимисти във вярата за нещата, които можете да направите! Когато сме малки постоянно казваме какви невероятни неща предстои да направим и какви ще бъдем, като пораснем. Мисля, че тези мечти и намерения не бива да се забравят, а трябва да се преследват“.


Вижте още историята на Теньо Попминчев – българинът, който също е сред най-обещаващите учени в света

СПОДЕЛИ
Предишна статияСтранстващият Патрик пътешества пеша из България
Следваща статияЕвропейски пътеводител за тотални романтици
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор