Любопитно за научните открития през 2015

0
научни открития
Photo credit: ecstaticist via Foter.com / CC BY-NC-SA

През 2015 година бяха направени множество изумителни и безкрайно важни научни открития.

Учени в Австрия отгледаха човешки мозък в епруветка. Микробиолози осъвършенстваха системата за пренареждане на човешки гени с безпрецедентна прецизност и дадоха надежди за лечение на генетични заболявания. В Канада пък разгадаха комбинации от мутирали гени, характерни само за определени тумори. В Южна Африка бяха открити останките на непознат досега човекоподобен вид, наречен наледи. А сондата Ню Хърайзънс достигна Плутон след 9-годишно пътешествие и изпрати снимки, които разкриха, че небето на отдалечената планета е също като нашето – синьо.

Плутон
Планетата Плутон и нейното синьо небе. Image Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Повечето от тези научни открития дават зелена светлина

за нови разработки, които някой ден да променят медицината, опазването на околната среда или знанието за космоса. Но има и такива, чието практическо приложение в най-близко бъдеще е съвсем реално. Lifebites.bg избра за вас малка част от тях.

ПЯНА АНТИ-ТРАВМА

Американски учени създадоха спрей пяна, която спира вътрешните кръвоизливи. Според тях тази пяна ще има животоспасяваща роля при автомобилни катастрофи или във военни действия например.

В основата на пяната се използва хитозан – фибри, които се нареждат по важност до протеините, мазнините, въглехидратите, минералите и витамините. Срещат се в храните – банани, гъби, житни растения и прочее. Най-големият им източник обаче са черупките на морските раци и скаридите. Досега хитозана основно се сочеше като бариера пред мазнините и се използваше активно от диетолози, спортисти и фитнес маниаци. Сега ще получи още по-важна роля в спасяването на човешкия живот.

Новата пяна анти-травма създава самоподдържаща се бариера, която спира кръвотечението. При тестове с животни кръвотечението е било спряно на 90%. Откритието е изключително важно, тъй като при тежки травми най-честата причина за смъртност, особено при млади хора, е кървенето. А компресите, които се правят в момента, е възможно да увредят органи.

КОНДОМ РАЗПОЗНАВА БОЛЕСТИ

Трима английски 14-годишни младежи изобретиха презерватив, който може да разпознава полово предавани болести, като сифилис или хламидия. В материала на предпазното средство се вгражда детектор, който ще го оцветява в различни цветове, според вида на болестотворните бактерии, които може да има някой от партньорите. Ако кондомът стане зелен, значи е открита хламидия. Ако се оцвети в жълто, има херпес. При лилав цвят алармата е за човешки папиломавирус, а при син – за сифилис.

Целта на тийнейджърите е да се стигне до възможно по-ранно разкриване на полово предаваните болести, което би довело и до по-навременно лечение. А освен всичко – надеждата е, че младите хора ще започнат да проявяват по-разумно отношение към телата си. Момчетата получиха специална награда за иновацията си. И дадоха изключителен пример – млади хора правят открития от жизнена важност и с висока степен на приложимост.

кондоми
Според цвета на кондома и болестта, която е разпознал.

СЕНЧЕСТИТЕ ТОПКИ

Необичайна мярка за запазване на намаляващите запаси от питейна вода, предприета от властите в американския метрополис Лос Анджелис по време на необичайната суша през лятото. Повърхността на най-големите водни резервоари бе покрита с тези тъмни пластмасови топки, частично пълни с вода. При изработката на пластмасата към нея е добавен чист въглерод, на който се дължи тъмният цвят на топките. Той поглъща UV-лъчите, като не им позволява да достигнат до водата. По този начин нейното изпарение се намалява значително, а липсата на светлина води и до още един ефект – ограничава развитието на микроорганизми и водорасли. Освен това, топките предпазват водата от прах и други замърсители.

Откритието е направено от бивш биолог в Департамента по води и електричество на Лос Анджелис. Изработката на една топка струва 36 цента, а за проекта общината отдели близо 35 милиона долара – т.е. били са произведени 96 милиона топки. Според властите това е най-ефективният метод за опазване на водните запаси и е с около 250 милиона долара по-евтин от всеки друг. А съхранената по този начин вода покрива нуждите на повече от 8000 души в продължение на цяла година.

воден резервоар
Един от водните резервоари на Лос Анджелис, покрит с черни топки: By Junkyardsparkle (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

ЖАДНИЯТ БЕТОН

Британска компания патентова бетон, който пропуска над 3300 литра вода на минута. Нарече го жаден. И той наистина се държи така. Целта му е да предпазва участниците в пътното движение по време на интензивни валежи и наводнения. Всъщност тук не става дума за нов материал, а за цяла нова концепция при изграждането на пътната настилка.

Най-горният слой на жадния бетон е по-едри камъни, които пропускат водата бързо надолу. Под тях е разположена настилка от чакъл, а под нея би могло да се разработи дренажна система, която да насочи водата към резервоари, от които да се използва за пречистване, напояване и т.н. Иначе казано, освен моментния ефект на спасяване от водата, има и далеч по-сериозен дългосрочен.

 

С климатичните промени, които настъпиха през последните и мрачните прогнози за идните години, подобни открития могат да се окажат от жизнена важност за много региони в света.

ВОДА НА МАРС

Учени от НАСА оповестиха, че на червената планета е открита течаща вода. През летните месеци тя се стича по стените на кратерите в каньоните под тях. През есента водата пресъхва и напълно спира през зимата. Засега не е ясно откъде идва тази вода – дали е от подпочвени ледове или кондензира от марсианската атмосфера. Не е ясно и какъв е съставът ú. Това откритие обаче увеличава значително възможността на Марс да има или да е имало условия за живот.

Марс
Според учените от НАСА на Марс има вода. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

ЗЕМЯ 2.0

Може би едно от най-революционните открития на НАСА – има планета, много сходна със Земята. Най-близката ú роднина, откривана някога. Наречена бе Кеплер 452В. Тя е твърде далеч, за да бъде заснета, камо ли да бъде посетена – на цели 1400 светлинни години от нас. Това означава, че с най-бързия изобретен до момента космически апарат пътуването до там ще отнеме близо… 26 милиона години.

Но със сигурност учените вече знаят определени неща за братовчедката на нашата планета. Така например, известно е, че времето там тече много сходно на времето тук – годината е само с 20 дни по-дълга от тази на Земята. Освен това Земя 2.0 от няколко милиарда години се намира в обитаемата зона на своето слънце.

Предполага се, че на повърхността ú има вулканична дейност и течаща вода. Не е изключено да има и растителност. А това определено би означавало ЖИВОТ! Самата планета е само 1,5 пъти по-голяма от Земята, а гравитацията ú е около 2 пъти по-голяма от земната.

втора Земя
Открита бе братовчедка на нашата Земя. Image Credit: NASA Ames/JPL-Caltech/T. Pyle

Разбира се, тези открития са твърде млади, за да са изчистени от грешки и недостатъци.

Те пораждат нова серия от въпроси и предизвикателства

Учени веднага разкритикуваха идеята за черните топки и я нарекоха ПР-трик на управата на Лос Анджелис. Обясниха как всъщност по този начин се създават условия за взривоопасно развитие на бактерии, които бързо могат да се окажат в чешмите на хората и да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Жадният бетон за момента има ниска товароносимост – т. е. не може да се използва на места с натоварен трафик. Както и не е подходящ за страни с по-хладни зими.

Ясно е, че на Марс проучванията ще продължат, но е повече от важно това да става без внасяне на бактерии, организми или други замърсяване от Земята.

Но с всяко поставеното начало се дават много надежди. А това е по-важно от всичко! Да видим с какви ли открития ще ни изненада 2016 г.?


Вижте още историята на Джордано Бруно, който първи каза, че Вселената е безкрайна и изгоря на кладата заради това

Отговор