Къщи, построени напук и в знак на протест

0
къщи
Къща, построена, за да отнеме от и без това ограниченото пространство между двуте сгради, която е най-тясната къща в Бостън, Масачузетс.

Тези къщи могат да бъдат открити навсякъде по света. Т. нар. Spite houses са сгради, построени напук и най-често скриват гледката, ограничават притока на слънчева светлина и като цяло съществуват, за да дразнят и провокират. Един от най-известните примери е Kavanagh Building. Това е небостъргач в стил ар деко, построен в Буенос Айрес през 1936 г., който навремето е най-високата сграда в Латинска Америка.

70586210
Небостъргачът Kavanaigh Building в Буенос Айрес, Аржентина.

Той е построен така, че да блокира гледката на богато аржентинско семейство към местната църква, което не одобрява брака на сина си за не толкова заможна жена. И все пак, вероятно заради манията на американците с неприкосновеността на частната собственост, по-голямата част от този тип къщи, построени напук на съседа, се намират в Америка.

spitehouse08
Къщата на Едит Мейсфийлд в Сиатъл, Вашингтон

Един от най-известните примери за подобен тип архитектура е малката къща на Едит Мейсфийлд в Сиатъл, Вашингтон. През 2005 г. става ясно, че в града ще се строи молът Болърд Блокс. Тогава собственичката на един от имотите

получава бомбастична оферта

Тя обаче отказва да продаде скромната си къща с площ 92 кв. м. за сумата от близо 1 млн. долара! Така строителните предприемачи са принудени буквално да я заобиколят, когато строят търговския център.

13pink1-master768-v2
Пинк Хаус на о. Плъм край Нюбърипорт, Масачузетс.

Друг пример за къщи, построени напук, е тази край Нюбърипорт, Масачузетс. Днес така наречената Пинк Хаус на о. Плъм е необитаема двуетажна постройка, която е изградена през далечната 1925 г. в тресавище.

6a00d8341c5fb353ef0120a6100ceb970c-400wi
Понякога собствениците просто боядисват къщата си в някакъв шантав цвят, за да дразнят съседите.

Историята на мястото е повече от интересна. Една американка се съгласява да се разведе със съпруга си при условие, че той ú построи реплика на къщата, в която живеят в града.

Разяреният съпруг

го прави, но ú отмъщава като избира за строителен терен тресавище! Така къщата се превръща по-скоро в призрак, който напомня за съсипания им брак. Освен това е абсолютно негодна за обитаване, най-малкото защото в тръбите ú тече солена вода.

Понякога собствениците избират да боядисат своите къщи в шантав цвят, за да изразят несъгласието си с нещо. Пример за това е боядисаната в цветовете на дъгата сграда в Топека, Канзас. Тя се намира точно срещу хомофобската баптистка църква Уестборо в Нортлейк, Илинойс и е нещо като трън в очите на вярващите…

Къщата в Топека, Канзас, боядисана в цветовете на дъгата, които са международен символ на ЛГБТ-движението.
Къщата в Топека, Канзас, боядисана в цветовете на дъгата, които са международен символ на ЛГБТ-движението.

В повечето случаи гореизброените къщи не са строени с идеята да бъдат обитавани. Такъв е случаят с т.нар. Tyler Spite House, построена през 1815 г. в американския град Фредерик, щата Мериленд. Неин собственик е д-р Джон Тайлър. Чрез издигането на къщата докторът възпрепятства построяването на път, който трябва да премине през имота му. Пътят и днес завива рязко точно пред входа на постройката.

spitehousedisp
Richardson Spite House е построена през 1882 г. от собственик, който е обиден от унизително ниска цена за земята си.

Друга от най-известните къщи, построени напук се е намирала на ъгъла на нюйоркските 82-ра улица и авеню Лексингтън. Richardson Spite House е построена през 1882 г., когато собственикът ú Джоузеф Ричардсън е дълбоко засегнат от предложението на един от съседите си да купи земята му на обидно ниска цена. Ричардсън решава да построи

няколко тесни и високи къщи

които да хвърлят сянка върху прозорците на съседа и така да си отмъсти за унижението. В крайна сметка построява само една, която е купена и съборена през 1915 г.

spitehouse16
Къщата торта в Гейлордсвил, Кънектикът.

Има и още много други примери за къщи, построени, за да натрият носа на някого или да изразят дадена позиция. Като тази в Гейлордсвил, Кънектикът, която прилича на торта от множество смаляващи се къщи. Тя е построена след като държавата несправедливо взима детето на собственика и той избира нетрадиционен начин да протестира срещу тази нечестност.

Повечето съвременни строителни разпоредби забраняват издигането на високи и тесни къщи от съображения за удобство и противопожарна безопасност. В същото време някои от най-популярните образци на къщи, построени напук, са заплашени от събаряне. Би било толкова жалко, ако това наистина се случи! Трудно се харесва нещо, което е построено от инат. Но въпреки това тези уникални архитектурни образци напомнят баналната истина “Домът е моята крепост” и служат като свидетелства за хората, опълчили се на несправедливостта и статуквото.

Прочетете още… за приказните хобитски къщурки, превърнали се в хит на американския пазар за имоти

Отговор