Мата Хари танцува благотворително за България

През 1909 г. легендарната танцьорка и шпионка изнася представление в полза на столичната болница Княгиня Клементина

0
Мата Хари
Митове продължават да забулват личността на Мата Хари и днес.

Тя е Мата Хари – холандска стриптийзьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война. Архетипната фатална жена. Когато е осъдена на смърт за шпионаж във Франция, отказва да сложи превръзка на очите си и се изправя лице в лице с екзекуторите си. Според някои дори им се усмихва. Животът ú вдъхновява множество филми, мюзикъли, балети и книги, в това число и The Spy – най-новия роман на Пауло Коелю.

Margaretha Zelle alias Mata Hari
Мата Хари през 1906 г., в самото начало на кариерата си.

Мата Хари е родена през 1876 г. в Холандия като Маргарета Зеле в семейството на банкрутирал търговец на шапки. Когато е на 18 години, се жени за офицер от холандската колониална армия, на име Рудолф Маклеод. Семейството заживява във военна база в Индонезия, която тогава носи името Нидерландски Източни Индии. Семейството има две деца, едно, от които умира в началото на брака им – белязан от

изневери и физическо насилие

При завръщането си в Европа през 1902 г. двойката се разделя, а малко по-късно и развежда. Маргарете се мести в Париж. Там започва работа като екзотична танцьорка, избирайки артистичния псевдоним Мата Хари (“окото на изгрева” на малайски език – бел. а.).

Мата Хари със съпруга си Рудолф Маклеод.
Мата Хари със съпруга си Рудолф Маклеод.

През 1905 г. Мата Хари завладява една след друга европейските културни столици. Малко известен факт от живота на легендарната танцьорка и шпионка е, че когато е на върха на кариерата си, тя изнася благотворително представление в полза на България. На 6 февруари 1909 г.

Мата Хари танцува в парижкия театър Фемина

като приходите от представлението са дарени на болницата Княгиня Клементина в София. Програмата включва и български народни танци в изпълнение на наши студенти в традиционни носии. Танцът на Мата Хари, наречен Орхидеята, съчетава в себе си елементи от традиционните танци на Ява и Бали. Според британския вестник Дейли Мейл изпълнението е “чудесна илюзия” и “представя живота на цвете, което разцъфва и увяхва за една нощ”.

XEW4_034_1024x1024
Болницата Княгиня Клементина през 1902 г.

Болницата Княгиня Клементина е създадена с идеята в нея да се лекуват столичните католици и най-вече чужденците, пребиваващи в София. Тя е построена с дарения на дипломати, богати българи католици и българското княжеско семейство. Княгиня Клементина, майка на

бъдещия цар Фердинанд

е най-големият спомосъществувател на болничното заведение. Столична община също се включва и дарява парцел за бъдещата болница в днешния квартал Банишора, където през юни 1890 г. е започнат градежът на болничното заведение. То е открито една година по-късно, на 4 юни 1891 г. от княгиня Клементина. По-късно, на 16 юни 1937 г., в болницата се ражда нейният правнук и престолонаследник Симеон Сакскобурготски.


Вижте още… първата снимка на Симеон Сакскобургготски


Мата Хари през 1909 г.
Мата Хари през 1909 г.

В годината, в която Мата Хари изнася благотворителното представление в полза на болницата Св. Клементина, тя е всепризната звезда на международната танцувална сцена, която дели със знаменитости като Клео де Мерод (официална любовница на белгийския крал Леополд III), Айсeдора Дънкан, Лои Фулър, Лола Монтес (ирландска танцьорка и любовница на баварския крал Лудвиг I) и Каролин “Ла Бел” Отеро.

Кариерата на Мата Хари

продължава едва десетилетие – до момента, в който тя губи битката с по-млади и по-обиграни нейни имитатори. Но танцьорката все още притежава неустоим чар и говори свободно няколко езика. Което ú помага в кариерата на куртизанка, оплитала в мрежите си богатите и влиятелни мъже в Европа, сред които и немалко политици и военни.

Майор Арнолд Кале
Майор Арнолд Кале

Холандия остава неутрална по време на Първата световна война и Мата Хари е свободна да прекосява границите между воюващите страни. И все пак нейният начин на живот и пътешествията ú привличат вниманието на отговорните фактори. Преди войната поведението ú би било просто осъдено като аморално, но по време на войната то събужда

съмнение за шпионаж

Сред множеството влиятелни любовници на Мата Хари е и германското военно аташе майор Арнолд Кале. Аферата между двамата не трае дълго и скоро Кале решава да се отърве от нея. Той прави това използвайки код, за който знае, че е разгадан от французите и предава съобщение до Мата Хари, в което тя ясно е идентифицирана като шпионин.

Мата Хари е арестувана в парижкия хотел Елизе Палас през 1917 г.
Мата Хари е арестувана в парижкия хотел Елизе Палас през 1917 г.

Танцьорката е арестувана в луксозния парижки хотел Елизе Палас през февруари 1917 г. и процесът срещу нея, който протича зад закрити врата, се състои няколко месеца по-късно. Обвинението твърди, че с шпионската си дейност тя допринася за смъртта на 50 хил. френски войници.

Според някои изследователи на живота ú обаче, Мата Хари не е нищо повече от клюкарка със слабост към мъжете от двете воюващи страни по време на Първата световна война. Тя не е лоялна към никой от любовниците си. До днес така и не са открити доказателства, че е снабдявала с военна информация някой от тях. Въпреки това през 1917 г. Франция е уморена от войната, бойният дух е нисък и някои дивизии дори се вдигат на бунт. Съюзниците се нуждаят от изкупителна жертва, която намират в лицето на Мата Хари –

“аморална чужденка с лъстива походка, безсрамно съблазнила мъже от всички армии”

1917_02_13-mugshot-mata-hari-m-zelle
Полицейска снимка на Мата Хари в деня на ареста ú.

На 25 юли 1917 г. френското военно правителство осъжда Мата Хари на смърт за шпионаж. Холандското правителство не се намесва в защита на своята поданичка. Мата е разстреляна на 15 октомври 1917 г. в Париж на 41-годишна възраст след месеци на недохранване и строг тъмничен затвор в килия, която дели с плъхове.

Легендата Мата Хари

се ражда веднага след разстрела на Маргарете Зеле. Историите са една от друга по-невероятни. Според един от слуховете французите са стреляли с халосни патрони и Мата Хари всъщност оживява след мнимата си екзекуция. Така независимо от недоказаната си шпионска дейност, името Мата Хари постепенно е обвито от мистерия. През 1931 г. филмът Мата Хари на режисьора Джордж Фицморис с участието на Грета Гарбо в главната роля само затвърждава легендата.

21_mata_hari-theredlist
Едноименният филм от 1931 г. с Грета Гарбо в главната роля затвърждава легендата за Мата Хари.

Истината е далеч не толкова романтична. След като е разстреляна, тленните ú останки са дарени на медицинското училище към Университета на Париж. Въпреки че мнозина са запленени от тялото на танцьорката приживе, никой не го иска след смъртта ú. През 2000 г. кураторът на Музея по антропология във френската столица установява, че балсамираната глава на Мата Хари, която се съхранява в хранилището на музея, е открадната.

Германското правителство оневинява Мата Хари през 1930 г., но французите и до днес отказват да реабилитират легендарната танцьорка. Предстои да видим дали бъдещото разсекретяване на документи за предполагаемата дейност на Мата Хари ще затвърди образа ú на една от най-великите жени шпиони или ще я представи в нова светлина – тази на изкупителна жертва.


Вижте още… тъжната история на Алън Тюринг – геният, който разбива легендарната Енигма

Отговор