Малала: Най-младият Нобелов лауреат в историята

Малала Юсафзаи
Малала Юсафзаи е най-младият носител на Нобелова награда.

Тя е най-младият Нобелов лауреат в историята. Смела е до безразсъдство и защитава правото на образование на жените дори с цената на живота си. Простреляна е в главата заради активността ѝ по повод женското образование, но дори полученият куршум не е в състояние да я спре. Нейното име е Малала Юсафзаи. А сърцето ѝ е толкова голямо, че тя заслужено спечели любовта на хората по целия свят.

Малала Юсафзаи е родена на 12 юли 1997 г. в Мингора, част от долината Суат в Пакистан. Баща ѝ Зияудин Юсафзаи е директор на местно частно училище, създадено от неговото семейство. Именно той възпитава у малкото момиче огромната любов и уважение към образованието. От съвсем ранна тийнейджърска възраст (11-12 г.) тя започва да изпраща текстове, които BBC Урду публикува. В тях жадното за знания момиче изразява активната си гражданска позиция и несъгласието си с липсата или забраната на достъп до образование за над 31 милиона момичета по света. Забрана, налагана включително и на нея, когато талибаните завземат Суат.

Тя изпраща и остри коментари против талибанизацията на града и долината, в които е израснала. Дневникът на една пакистанска ученичка – така е наречена рубриката, която става запазена марка на Малала Юсафзаи. И въпреки, че като малка мечтата ѝ е да стане лекар, баща ѝ вижда в нея потенциал за политик или обединител на нацията. Какъвто и става впоследствие.

Много е важно да знаеш кой си ти. Да взимаш решения. Да показваш кой си“ – казва Малала Юсафзаи

Малала Юсафзаи
“Аз съм по-силна от страха”, гласи надписът, с който позира Малала.

Крехката тийнейджърка получава пълна подкрепа в отстояването на позициите си от своето семейство. Не така вдъхновени са обаче местните талибански групировки. За тях Малала Юсафзаи се превръща в пречка и заплаха за собствения им авторитет. Техен отявлен идеологически опонент. По това време тийнейджърката вече е станала доста популярна в Пакистан. Ето защо се стига и до жестоко нападение от страна на екстремистите над нея. На 9 октомври 2012 г. талибански терорист отправя

смъртоносен изстрел право в главата на Малала Юсафзаи

В този момент тя е едва 15-годишна. Но можете ли да повярвате?! След нападението момичето оцелява. Видно е, че огромната ѝ кауза, насочена към образованието и всички представителки на нежната половина на човечеството, е накарала всички богове, ангели и архангели да бдят неуморно над нея и да я защитават. След покушението Малала Юсафзаи изпада в кома, от която излиза 6 дни по-късно. Първоначално е откарана в местна болница, след което е транспортирана за лечение в Англия.

След като се възстановява, Малала Юсафзаи вместо да се изплаши и да се скрие, продължава с пълни сили да отстоява каузата си – правото на жените да получават образование наравно с мъжете. Тя и семейството ѝ се установяват в Бирмингам, Англия. Малала се превръща в истинска медийна сензация. За нея се правят репортажи, филми, статии във водещи вестници и списания. Така хората по целия свят стават съпричастни с историята и каузата на младата пакистанка. В този случай спокойно можем да кажем, че инцидентът има и една добра страна.

Аз съм Малала
Аз съм Малала е преведена на множество езици, в това число и на български.

Автобиографията ѝ Аз съм Малала се превръща в тотален бестселър

Преведена е на множество езици, в това число и на български. В книгата са описани както личните вкусове и предпочитания на Малала към нещата от живота, така и тежката обстановка в родния ѝ Пакистан. Описва идването на талибаните в приказната долина Суат като зараза и разказва подробно за издевателствата на групировките над местното население. Начинът, по който се изразява Малала Юсафзаи, както в книгата си, така и в речите, които често изнася, е просто удивителен. Думите сякаш са произнесени от зрял и улегнал възрастен човек. А тя е просто едно младо момиче, но очевидно надскочило доста възрастта си.

Аз говоря не само от свое име, но и от името на онези, които нямат глас. Онези, които се борят за правата си. За правото им да живеят в мир, да се отнасят към тях с уважение, правото на равенство във възможностите, правото да бъдат образовани“ – споделя младата активистка.

През 2013 г. Малала Юсафзаи е обявена за един от най-влиятелните хора в света в класацията на списание TIME. Година по-късно е отличена и с

Нобелова награда за мир

„за борба срещу потискането на деца и младежи и за правото на децата на образование“. Тя се превръща в най-младия Нобелов лауреат в историята – едва 17-годишна. До този момент рекордът е притежание на 25-годишния британски учен Лорънс Браг. Малала Юсафзаи получава и множество други престижни награди и отличия за делото си и безотказната подкрепа, която оказва на жените в нужда. Основава фондация на свое име, благодарение на която достига до хората по целия свят.

Малала Юсафзаи
Малала продължава и до днес да се бори за правото на образование на жените и децата.

Толкова голяма и популярна е Малала Юсафзаи с това, което прави, а всъщност е толкова малка. Едно обикновено момиче, което като всички останали обича розовото. А любимите ѝ книги са Здрач и Алхимикът. Математиката и физиката пък хич не са ѝ по вкуса. Обича да играе крикет и бадминтон. Но тези и други подобни неща, Малала Юсафзаи прави рядко. Не защото няма желание, а защото пред нея стои един много по-висш приоритет. Да помогне на колкото се може повече жени и деца по света да получат образование.

Още подробности за трагедията в живота на Малала Юсафзаи, която настъпва с пристигането на талибаните по техните земи, можете да видите в документалния филм, заснет от The New York Times, когато нашата героиня е едва 12-годишна.


Вижте още кои са извергите, посегнали на Малала – бруталните пущунски студенти талибаните

Отговор