Атон: Божественият дом на вярата и чудесата

Атон
Според легендата, Атон е личната градина на Богородица.

На това място ден и нощ се извършва непрекъсната молитва за добруването на целия свят. То е свята територия, покровителствана от самата Богородица. Нещо повече – смята се, че тя лично е избрала там да е нейната градина на Земята. Затова и други женски същества в тези земи не се допускат (с малки изключения). Днес в Lifebites.bg ще обърнем поглед към Света гора или Атон.

Планинският полуостров в северната част на Гърция е вдаден на 57 км навътре в Егейско море, а ширината му е между 7 и 10 км. Общата му площ обхваща 389 кв.км. Макар официално Света гора да е част от територията на Гърция, това е автономна област и

единствената в света монашеска република

Зографски манастир
Зографският манастир на Атон.

Атон е дом на 20 православни манастира и 12 скита (по-малки манастири). Един от храмовете – Свети Георги Зограф, наричан още Зографски манастир, е български. А сред останалите има още сръбски, румънски, руски и др. Тук са приютени и над 600 килии, колиби и специално устроени  пещери, в които живеят и се молят прословутите светогорски монаси, често наричани Старци. [Може би си спомняте историята на Стареца Паисий, която ви разказахме преди време]

Още от Древността на Атон се подвизават множество такива Старци – мъже, потърсили спасение за душата си и отдали живота си на другите хора там. Хора, притежаващи огромна сила на духа, открили неписаните

истини за простотата на земния живот

и дълбокото знание за неговия смисъл. Смята се, че и те, подобно на монасите, са дълбоко посветени и често надарени със свръхчовешки възможности и сили хора. Дадени им директно от Бог и Богородица, както самите те твърдят.

Историята на Атон датира отпреди повече от 1000 години. Началото на монашеската общност е сложено през далечната 963 г. Тогава монахът Атанасий (по-късно наречен Атонски) основава манастира Великата Лавра, който и до днес е най-големият от всичките 20, базирани на полуострова. Оттогава до днес Светата обител многократно е нападана (особено по време на войните).

Правени са и опити да бъде подчинена на чужда вяра по време на Османското владичество. Много пъти е опожарявана и ограбвана от набезите на друговерците, но въпреки всичко Света гора оцелява.

монах
Монасите на Атон денонощно се молят за добтуването на целия свят.

В момента броят на монасите и другите, служещи на вярата хора, е около 2 хил. души. Освен тях и местното население, което е около 1400 души, е трудно външни хора да стъпят там. Разбира се, не е невъзможно, защото вярата е за всички. Но ако искате да посетите това свещено място, не е достатъчно просто да си стегнете багажа и да тръгнете. Изисква се предварителна молба за получаване на разрешение и виза,

за да бъдете допуснати в земите на Атон

А монасите твърдят, че там туристи не ходят. Идват единствено хора, загубили верния път, които искат отново да го намерят или такива, които искат да спасят душите си чрез вярата.

За жените обаче, колкото и да са праведни, Атон е абсолютно забранена територия. Официално забраната е въведена през 1045 г. Дори има наказание – от 2 до 12 месеца затвор, за жени, които са се опитали неправомерно да проникнат на територията на Света гора. Забавен факт е, че

забраната важи и за животните от женски пол

Изключение правят само котките и кокошките. Първите, за да се грижат да няма мишки и змии в светите земи, а вторите заради яйцата, които снасят. В миналото освен като хранителен ресурс, те били използвани и за извличането на бои, с които се рисували иконите. Единствените изключения от правилото за съществата от женски пол са по време на Гражданската война в Гърция от 1946 до 1949 г. и по време на турското робство. Тогава много жени-бежанки са намирали подслон в Светата обител на Атон.

Откакто е създадена монашеската държава, целта на “поданиците” ѝ е една-единствена. Да намерят единение с Бога и да се молят неуморно за доброто на целия свят. Да спасят душите си от поквара, суета и изкушения, но и да помогнат за спасяването на душите на всички послушници, които ги посещават.

Дохиарски манастир
Дохиарският манастир на Атон е смятан за един от най-красивите.

Символ и закрилник на автономната мъжка монархия е Богородица. Според легендата,

Атон е личната градина на Божията майка

Тя гласи, че преди много, много години Богородица и Свети Йоан тръгнали на пътешествие по вода към Кипър. Внезапно се извила буря и ги запратила право на брега на някогашния, още езически Атон. Очарована от красотата на полуострова, Божията майка замолила сина си да ѝ подари това райско кътче и да го направи нейна лична градина. Изведнъж прокънтял глас: “Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение”. Някои казват, че именно затова други жени не се допускат там – за да бъде тя единствената на това място.

Атон е наистина божествено кътче, където човешките правила и закони нямат никакво значение. Важни са само Божиите. Там не местят стрелките на часовника напред или назад, защото времето сякаш е спряло. Или просто се движи по своя собствена орбита. Тази на вярата, смирението и всеобхватната любов, без които нищо друго няма смисъл и значение.


Разходете се с нас и до още една света обител – Черепишкия манастир

Отговор