Любопитни факти за живота и характера на Никола Тесла

Вляво - Никола Тесла на 23 години. Вдясно - изобретателя на 36. Снимки: Уикипедия

Никола Тесла често е определян като най-гениалния и значим учен на модерната епоха. Роден е на 10 юли 1856 г. в село Смилян, част от Австрийската империя, днес – в пределите на Хърватия. По произход е етнически сърбин, но впоследствие приема американско гражданство.

Знаем много за изобретенията, разработките,

патентите и постиженията на Никола Тесла

Но някои факти за живота, поведението и характера му остават някак встрани от научните публикации и много от тах не са известни на широката публика. Ето защо решихме в този текст да се спрем именно на тези не толкова известни, но много любопитни факти.

Приятно четене!

Интересни факти от живота на Никола Тесла


Бащата на Никола Тесла е бил сръбски свещеник.


Никола е четвъртото от общо пет деца в семейство Тесла. По-големият му брат – Дане, загива при злополука по време на езда, когато Никола е петгодишен.


През 1873 г. Никола Тесла заболява от холера, която го приковава към леглото за цели 9 месеца. На няколко пъти бъдещият велик учен е на прага на смъртта. След излекуването си започва да чете много книги и твърди, че произведенията на Марк Твен са му помогнали като по чудо да се възстанови от заболяването.


През 1874 г. успява да избегне повикване за тригодишна служба в армията като бяга в гората в близост до Грачац, където е укрит от свои роднини.


По време на студентските си години в Техническия университет в Грац

Никола Тесла се пристрастява силно към хазарта

Задлъжнява сериозно и когато успява да покрие натрупаните дългове, твърди, че е погребал тази си страст завинаги. Но всъщност в по-късните години от живота си  продължава да играе на карти по улиците на града в свободното си време.


Той така и не завършва университета заради лоши оценки и невзети изпити.


Скъсва връзките със семейството си, защото не иска близките му да знаят, че е напуснал висшето учебно заведение. Част от старите му приятели дори смятат, че се е удавил във водите на река Мур.


Тесла имал способността да запомня и цитира цели книги, научени  наизуст.


Младият гений боледувал често и страдал от халюцинации, свързани с миналото му и изобретенията, които разработвал.


През юни 1884 г. пристига в Америка само с четири цента в джоба, препоръчително писмо, адресирано до Томас Едисън, няколко стихотворения и малка част от багажа си. Причината – по време на пътуването му през Атлантика билетът, парите и по-голямата част от вещите му са откраднати. А самият той почти бил хвърлен от борда на кораба, на който плавал, заради избухнал бунт на него.


Никола Тесла започва работа

в компанията на Томас Едисън

който буквално се подиграва с него, унижава го и не спазва уговорките им, в резултат на което, Тесла напуска.


От есента на 1886 до пролетта на 1887 г. младият изобретател е принуден да се захване с допълнителна работа. Занимава се с копаене на канавки, „спи, където намери, и яде каквото намери“.


На 13 март 1895 г. в лабораторията на Никола Тесла избухва пожар. Сградата е изгорена до основи, унищожени са най-новите разработки на изобретателя. Той обаче заявява, че може да възстанови всяка  една от тях по памет.


Сръбският учен е владеел цели 8 езика.


Тесла има регистрирани поне 278 патента, издадени в 26 различни държави. Но много други от изобретенията му не са защитени с патенти.


Изобретателят често работел денонощно над откритията си, понякога не спял с денонощия. Самият той твърди, че „никога не спи повече от 2 часа“.


Вече в напреднала възраст,

Никола Тесла е ударен от лек автомобил

при което счупва ребро. Това причинява остро възпаление на белите му  дробове, което по-късно се превръща в хронично заболяване. То  приковава на легло талантливия изобретател.


Никола Тесла умира от сърдечна недостатъчност в нощта на 7 срещу 8 януари 1943 г. Тялото му е открито цели два дни по-късно.


Любителите на конспиративни теории твърдят, че ЦРУ е засекретило  голяма част от неговите разработки и ги е скрило от обществото и научния свят.


26-километров кратер на далечната страна на Луната е кръстен Тесла. На изобретателя е кръстена и малката планета – 2244 Тесла.


Никола Тесла
Никола Тесла в лабораторията в Колорадо Спрингс.

Какво не знаем за личността, навиците и поведението на великия Никола Тесла?


Той е бил обсебен от цифрата 3. Миел си ръцете винаги по три пъти подред и заобикалял всяка сграда три пъти, преди да влезе в нея. Последното му местообитание е стая 3327 на 33-ия етаж в нюйоркски хотел.


Сърбинът, с американско гражданство, мразел да се здрависва с хората, които срещал.


Никола Тесла обичал да играе билярд в свободното си време.


Ученият изпитвал силна антипатия към обици, особено такива със скъпоценни камъни по тях. В същото време обожавал перлите и наказвал дамите, които носели такива, като не разговарял с тях.


Ароматът на камфор създавал у Тесла неприятно усещане.


„Кралят на електричеството“ не понасял дебелите хора и открито изразявал неприязънта си към тях.


Никола Тесла винаги броял стъпките си, докато вървал.


Той често изчислявал обема на купата си със супа, както и на чашата си с вода или кафе.


Характерът на

Никола Тесла бил толкова опърничав

че не му позволявал да работи в екип.


Изобретателят така и никога не се жени и вярва, че целомъдрието му позволява да се съсредоточи по-добре върху науката.


Той не понасял допира до коса.


Тесла много обичал гълъбите. Често ги хранел в парка и лекувал болните вътре в апартамента си.


Вижте още: Моцарт – гений на светлината и любовта

Отговор