Актьори срещу поети в епична битка

Актьори срещу поети
Актьорът Станислав Кертиков и поетът Стефан Иванов се сблъскват на сцената в състезанието "Актьори срещу поети".

Дали един поет може да изпълни собственото си произведение по-докосващо, отколкото професионален актьор? Отговор на този въпрос (и не само) търси забавното “състезание” Актьори срещу поети. Идеята за него се ражда като непринуден спор между актьора Станислав Кертиков и поета Иван Димитров. Първото издание на Актьори срещу поети е реализирано миналата година. Поради големия зрителски интерес, своеобразното представление започва да се играе ежемесечно на сцената на ТР Сфумато. Тази есен започва вторият сезон на интригуващата битка.

Състезанието е разделено на три части. В първите две актьор и поет се дуелират с различни стихотворения на поета. А в третата част изпълняват едно и също произведение. По регламент – поетите четат своите творби, а актьорите ги изпълняват наизуст. Водещ е актрисата Лилия Гелева. Тя направлява дуела, представя участващите, импровизира хумористично и това се случва чрез пеене. Лилия призовава публиката да гласува – по най-разнообразни начини и брои гласовете.

Актьори срещу поети
Станислав Кертиков прекарва повечето си време като актьор на сцената на ТР Сфумато.

24-годишният Станислав Кертиков е завършил актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Маргарита Младенова. Най-често изявите му се реализират на сцената на ТР Сфумато. В момента се занимава активно с основаването на Театрална Компания НОВО2О. Това е платформа за млади професионални творци – актьори, сценографи, композитори, режисьори, които изпитват трудности да се пласират на сцената и трудовия пазар и не могат да развият творческия си потенциал.

Обожава класическото

изобразително изкуство, качествената литература и философия, музиката, театъра

и въобще изкуството във всичките му форми и проявления.

За себе си актьорът казва, че “сади домати всяка година и поне по едно дръвче”. Не на последно място – дори да няма финансова възможност, често намира вариант да отскочи до някоя западноевропейска столица и да прекара няколко дни по галерии, катедрали и театри там. Дори когато това означава да пътува дни наред на стоп. С непознати хора и най-разнообразни превозни средства.

Актьори срещу поети
Поетът Стефан Иванов по време на състезанието миналата година.

Вярва, че повече съзнателно добро отношение от човек към човек е ключът към един наистина по-добър свят. Опитва се ежедневно с действията си да демонстрира човешкото. Било то към чистачката във входа, шофьора на такси или продавача в магазина. Хората, които много често биват подминавани като “неодушевени предмети”. Споделя, че вече знае кои са лошите черти в характера му и все по-силно се опитва да ги балансира.

Lifebites.bg се свърза със Станислав Кертиков и го помолихме да ни разкаже малко повече за състезанието Актьори срещу поети, в което има ролята като участник, организатор и създател.

Актьори срещу поети
Актьори срещу поети е част от програмата на Нощ/Пловдив 2016

Какво ви вдъхнови да създадете Актьори срещу поети?

Актьори срещу поети възникна като един спор. Аз бях посещавал няколко поетични четения, организирани от Иван Димитров – на тях поети четат свои произведения пред публика и съмишленици. Не ми допадаше никак самото рецитиране. Смятах, а и все още смятам, че

актьор с усет за поезия

със собствена чувствителност, може да предаде на публиката много повече съдържание от стиховете, отколкото самите автори.

Та, една вечер проведох този разговор с Иван Димитров. В следващите дни се събрахме и с други поети и заедно решихме да организираме това „съревнование”. То беше планирано да бъде изиграно само веднъж. Но поради огромния зрителски интерес и абсолютно неочаквания успех тази есен навлизаме във втория сезон на формата.

Нужда от поезия винаги има. Особено в тези смугли, пусти времена, времена на конфликти и обезчовечаване, истерично вторачване в материалното… А целта е – поне за мен – да доказвам всеки път, че актьорите изпълняваме поезия значително по-добре. Но ако трябва да сме обективни, това невинаги е така.

Какво носи Актьори срещу поети на зрителите и смяташ ли, че има достатъчно подобни инициативи у нас?

Актьори срещу поети
Публиката на Актьори срещу поети е многобройна, а интересът към състезанието – огромен.

В България явно

има глад за поезия

За достъп до качествена литература. Постоянно се организират поетични сбирки и четения – от поети, било то млади и неопитни, или стари и утвърдени. Има голям зрителски интерес. Обичайно – представянето на нови стихосбирки на най-известните като Георги Господинов, например, привлича купища от хора. Но дори и много невръстни поети събират доста публика в различни нетеатрални пространства, което е чудесно.

Ще ми се да мисля, а и това се базира на многобройни зрителски отзиви, че Актьори срещу поети е глътка въздух за душата, време, в което може да се отлепиш и да изчезнеш същински от нерадостното битие.

По какво си приличат и по какво се различават изпълненията на едно и също стихотворение съответно на неговия автор и на професионален актьор?

Това е любопитен въпрос, на който не може да се отговори еднозначно. Мога да спомена само, че понякога има огромно разминаване в интерпретацията на актьора и това, което поетът е вложил. Тогава се ражда чистият хумор във формата.

Актьори срещу поети
Понякога поетите и актьорите влагат различен смисъл в едни и същи думи.

Случвало ли ти се е да признаеш на някой поет, че се е справил по-добре с изпълнението от това на твой колега или такива случаи няма?

Не съм от хората, които си кривят душата. Когато това се случи – винаги съм поздравявал. Актьори срещу поети, в крайна сметка, не е състезание за пари, чест или слава.

Актьори срещу поети е празник на поезията

Желая и правя необходимото аз и моите колеги актьори да се представяме на ниво всеки път, но това не означава, че копнея за тази “победа” на всяка цена. Най-малкото – ако поет прочете завладяващо свои стихове и по този начин – неговото изпълнение е по-ценно за публиката – най-вероятно това доставя наслада както на мен, така и на всички в отбора.

Какви изненади да очакваме от тазгодишното издание и смятате ли да превърнете състезанието в ежегодна традиция?

Мислим как да разширим и развием формата, но още нищо не е сигурно. Така че препоръчвам да посещавате всеки път и ще разберете.

Станислав Кертиков
Станислав Кертиков

Кои са актьорите и поетите, които ще се включат тази година?

В следващите издания се включват поетите Стефан Иванов, Иван Димитров, Никола Петров, Стефан Икога, Росен Карамфилов, Яна Пункина, Белослава Димитрова, Гергана Панчева, Васил Прасков. И актьорите Нено Койнарски, Веселин Петров, Николай Петров, Надя Керанова, Неда Спасова и моя милост. Нямам търпение да се срещнем с публиката по време на този толкова разнообразен културен фестивал, събиращ творци и културни събития от всички жанрове.

Нямам никаква представа кой ще участва в следващите издания – всеки път се сменят и поети, и актьори – тоест форматът се обновява за всяко свое издание и никога не се повтаря, което го поддържа изключително жив.

Актьори срещу поети
Снимка от миналогодишното издание на Актьори срещу поети.

Ако и вие обичате поезията и изкуството и искате да станете част от Актьори срещу поети можете да го направите на:

23 и 24 септември – Лапидариум, Пловдив, Старият град. 21:00 часа, част от Нощ/Пловдив 2016 или

15 октомври – Камерна зала, ТР СФУМАТО, 20:00 часа.

За повече информация посетете Фейсбук страницата на Актьори срещу поети.

Вижте още: Какво прави Оскар Уайлд във Фейсбук

Отговор