10 съвета как да изградим успешна кариера

кариера
Да изградиш успешна кариета е нещо, което изисква да положиш доста усилия.

Много хора мечтаят за бляскава кариера, в която постоянно да се развиват и да растат. Други се задоволяват с това просто да се справят добре с работата си и редовно да получават месечните си възнаграждения. Трети цял живот се лутат между различни занимания… но така и не откриват професията, в която се чувстват удовлетворени и пълноценни.

“На хората им е трудно да изберат с каква професия да се захванат, защото се наблюдава тенденция да се вълнуват от парите, които ще получават, а не от същността на самата работа” – казва Аманда Андино, треньор по личностно развитие в компания Fortune 500 и допълва – “Те биха могли да си изберат работа, която реално въобще не ги пали или забавлява, само защото е добре платена.”

Изборът на професия е много важен за всеки човек.
Изборът на професия е много важен за всеки човек.

Наистина, да избереш точната професия е едно от най-важните условия, за да се справяш добре в нея. Но, за да си истински успешен и

да изградиш стабилна кариера

е нужно и нещо повече. Постоянно да полагаш усилия, да обръщаш внимание, да правиш компромиси със себе си и никога, ама наистина никога да не приемаш работата си за даденост. Нужно е да влагаш душата си и наистина да обичаш това, което правиш. Както с още толкова много важни неща в живота, всъщност…

Днес Lifebites.bg ви представя кратко ръководство с 10 съвета как да изградим успешна кариера. То е плод на труда на Рей Уилямс, дългогодишен треньор по личностно развитие и изследовател в полето на човешката психология и вътрешни нагласи. Написаното от него е резултат от 20-годишните наблюдения върху хората и техните професионални (не)успехи. Както и причините и връзките помежду им.

Първият съвет на Рей Уилямс е винаги

да поемаме отговорност за развитието на кариерата си

“Не чакайте да ви уволнят, съкратят, да прегорите или да се отегчите до смърт, за да вдъхнете живот на кариерата си. Развивайте я постоянно, особено в добрите моменти. Това ще ви помогне да приемете схващането, че вие “трябва да поемате отговорност за всяко нещо, което се случва в живота ви.” 

На второ място се нарежда твърдението на Уилямс, че

всяка среща или разговор е интервю за нас

Напомня, че всеки, с когото разговаряме, съди или оценява положително нашата стойност във всеки един момент, докато общуваме.

“Направете този разговор смислен. Фокусирайте се върху събеседника, а не върху самите себе си.”

Винаги трябва да поемаме отговорност за развитието на кариерата си.
Винаги трябва да поемаме отговорност за развитието на кариерата си.

Третото важно условие, за да имаме успешна кариера е

да се фокусираме върху своите силни страни

“Правете това, в което сте най-добри и което истински ви вълнува. Не се разпилявайте, като прекарвате ужасно много време, опитвайки се да превърнете слабостите си в сила.”

Четвъртият съвет на Уилямс е простичък:

да не ставаме работохолици

“Работохолиците често преуспяват, но това винаги си има цена. Най-често прегарят (burn out) и никога не се възстановяват. Или карат хората около тях да прегарят. Да водиш балансиран живот не се противопоставя по никакъв начин на това да достигаш върхове в кариерата. Всъщност изследванията сочат, че отпуските и времето за почивка ни правят по-продуктивни.”

Още по темата: Съветите на големите шефове

Самосъзнанието и самоконтролът са изключително важни за изграждането на една добра кариера.
Самосъзнанието и самоконтролът са изключително важни за изграждането на една добра кариера.

Петият елемент от днешния списък ни насочва към това

да се съсредоточим върху самосъзнанието и самоконтрола си

Да се вгледаме по-дълбоко във вътрешния си свят и да опознаем по-добре самите себе си.

“Ако осъзнаете истинската си стойност и започнете да обичате себе си; непрекъснато наблюдавате вътрешното си състояние; осъзнаете своето влияние върху околните; и се научите да контролирате емоциите и мислите си – това може да се окаже най-печелившата комбинация за изграждането и развитието на успешна кариера.”

На шеста позиция се нарежда нещо изключително важно:

да спрем да се наслаждаваме на собствения си глас

Специалистът по човешко развитие и развитие на успеха съветва всеки от нас, който има високи цели в кариерата си, да се научи на едно просто правило. Да слуша другите повече, отколкото да говори. Както и да обърне внимание на това колко пъти казва “Аз”, докато говори.

Рей Уилямс съветва никога да не оставаме без работа.
Рей Уилямс съветва никога да не оставаме без работа.

Седмият съвет е

да не оставаме без работа

дори един ден.

“Ако ви уволнят или съкратят от работа, веднага се запишете като доброволец някъде, за нещо, където да вложите уменията, познанията и разбирането си за живота. Колкото повече време стоите без работа, независимо дали сте обезщетени финансово за това или не, толкова повече енергията ви намалява, както и вашата самоувереност и правилна самооценка.”

Осмото важно условие, за да имаме успешна кариера, е никога да не забравяме поговорката: “Хората не се интересуват толкова от това колко много знаеш, колкото от товa колко те е грижа.”

В тази връзка Уилямс съветва: “Дори да знаете всички отговори, хората няма да искат да работят с вас, ако постоянно им ги навирате в лицето или демонстрирате, че не се интересувате от тях.”

Дори да симислим, че това е нещо хубаво - Уилямс съветва да не се превръщаме в работохолици.
Дори да си мислим, че това е нещо хубаво, Уилямс съветва да не се превръщаме в работохолици.

На девето място се нарежда

да не бъдем егоисти

Защото “смирението, добротата, състраданието и безкористната любов към другите са мощна комбинация, която се отплаща в дългосрочен план”.

Последната, десета препоръка на специалиста е

да си наемем ментори

В зависимост от индивидуалните ни потребности и целите, които сме си поставили, според Уилямс е препоръчително да имаме верен наставник по пътя, по който сме тръгнали. Дали това ще е някой треньор по личностно развитие, психолог, терапевт или просто някой умен човек с повече опит от нас, зависи от конкретния човек и ситуацията, в която се намира.


Вижте още: Господин Живот и неговите безценни уроци

Отговор