7 думи, непреводими на български

3

Българският е един от повече от шестте хиляди езика, които се говорят в света. Във всеки от тях има уникални думи, несъществуващи в другите езици, които изразяват специфични емоции и състояния. Например, сещате ли се за дума, която означава “страстта, която човек влага в работата си”? Можете да кажете “работи с душа и сърце”, но това са няколко думи, не една. Гърците използват казват просто μεράκι.

Примерите за непреводими думи в езиците по света са много. Ето любимите ни седем от тях.

1. abbiocco (италиански) 

съществително: чувството на сънливост, което обхваща човек след ядене

2. desenrascanço (португалски)

съществително: способността на човек да импровизира бързи решения

3. hyggelig (датски)

прилагателно: означава три неща едновременно – удобен, уютен, интимен

4. sobremesa (испански)

съществително: разговор около масата след обяд

5. utepils (норвежки)

съществително: бира, която човек пие навън

6. verschlimmbessern (немски)

глагол: да развалиш нещо, докато се опитваш да го поправиш

7. yakamoz (турски) и mångata (шведски)

съществително: отражението на лунната светлина върху водата

Според специалистите в българския език има около 60 хил. думи. Сещате ли се за някои наистина уникални думи, които нямат аналог в другите езици? Споделете ги с нас и ние ще ги включим в бъдещ текст по темата.

3 КОМЕНТАРА

  1. Имаше (защото той почина през 2007 г.) един известен български поет Николай Кънчев, който обичаше да пише “шашави” стихове, т.е. нестандартни. Та, той имаше една мисъл: “Когато една мисъл няма откъде да мине ще мине през главата ми !”
    Та, и с мене се случи така. През 2011 г. ми мина през главата една мисъл, че и в българския език има думи, които не могат да се преведат на един чужденец само с една дума…ами, трябва да му обясняваш с няколко думи или изречения…
    И тогава започнах да събирам такива думички…и вече съм си записал към 200 думички, които не могат да се преведат на чужденец само с една дума.

    • Г-н Горанов, дали бихте се съгласили да разкажете за тази Ваша колекция и за страстта Ви да събирате такива думи? С удоволствие бихме разказали за това на читателите ни. Поздрави!

Отговор