20-те чудеса на България

0

 Всеки е чувал за Седемте чудеса на света.

Но знаете ли кои са някои от новите чудеса на България?!

Днес Lifebites.bg ще ви запознае с 20 от тях, избрани в кампанията на вестник “Стандарт” преди две години.

Лично аз бях изнанадана колко много значими открития са направени на територията на страната ни и колко много от тях са забравени, малко известни или повредени от нашата дейност. След като видите дългия списък с тези важни за науката и историята ни находки, гарантирам ви,  че ще сте поне с една идея по-горди да се наречете българи.

А ето ги и тях:

  1. Неолитният човек от село Крум

big_story_657

Неолитният човек е открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки по трасето на магистрала „Марица” в местността Кара дере край димитровградското село Крум от екипа на доц. Борис Борисов. По-късно става ясно, че скелетът на 8 000 г., намерен в поза хокер, е на 15-годишно момче. Находката е част от неолитен култов гробищен комплекс, който е единствен на територията на България и съседните страни. Именно това го прави уникален от научна и експозиционна гледни точки.

  1. Златото на гетите от Омуртагова могила

411bd02d14e4e599b73f4e164b58bb01

Съкровището е открито след 30 г. работа в археологически резерват „Сборяново“ край Исперих. То се състои от 264 златни накита с общо тегло 1,8 кг. и е принадлежало на гетски владетел. Откритието е направено от експедиция, ръководена от ст.н.с. д-р Диана Гергова от Археологическия музей на БАН, намерено е в недрата на т. нар. Омуртагова могила и е датирано около IV век пр.н.е. Откриването на златото е съпроводено и с едно доста интересно събитие – змия показала на учените пътя до златото. Влечугото изпълзяло от кухина в открит земен насип. Археолозите започнали да копаят в отвора и така в късния следобед на 8 ноември 2012 г. те стигат до ковчеже, пълно със златни накити.

  1. Провадия – Солницата

Солницата

Комплексният археологически паметник Провадия-Солницата представлява праисторическа селищна могила, върху която много по-късно е натрупана голяма тракийска надгробна могила. Според археолозите това е най-старият град на Европа и е на 6500 години, точната датировка се изследва от учени в Оксфорд. Древното праисторическо селище е възникнало покрай солта, която навремето е играла ролята на първите пари. Проучванията по обекта продължават под ръководството на археолога Васил Николов като сред последните открития са древен некропол край селището, където са се извършвали ритуални погребения на владетелите на солта и останки от двуетажна постройка от късния неолит, която е служела както за обитаване, така и за производство на сол. Подобно съоръжение е първото по рода си, проучено в Европа.

  1. Цари мали град край Белчин

DSCN4734JPG_5837-pa

Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България – тя е единствената с ров и вал. Археологическите проучвания на хълма Св. Спас, на който се намира крепостта,  започват през 2007 г. Цари мали град включва реставрирана крепост от IV-V в. и църква от ХVII в. С хълма са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като “Цари мали град”, което се предполага, че означава “Малък Цариград”. Хълмът е неразделна част от историята на района на село Белчин. Там до ХIХ век все още са били частично запазени белите каменни стени и кули на крепостта,  напомнящи за Цариград, откъдето идва и наименованието на съоръжението.

  1. Долината на тракийските царе

Казанлъшката котловина някога била част от Одриската държава. Неслучайно днес тя се нарича Долината на царете. Наименованието е  въведено в публично обръщение от археолога Георги Китов и отразява изключително високата концентрация и разнообразие на паметници на тракийската култура в Казанлъшката котловина. В нея се намира Севтополис – столицата на одриските владетели, както и цял комплекс от подмогилни съоръжения на древните траки. Учените предполагат, че на територията й съществуват над 1 500 надгробни могили, от които до момента са проучени около 300. Според изследователите, подобно на Долината на царете в Египет, в Казанлъшкото поле са били погребвани тракийски царе и важни представители на тракийската аристокрация.

Продължава на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА.

Отговор