Варна: Дъх на сол, морски бриз и свобода

0
Варна - Двореца Евксиноград
Дворецът Евксиноград е една от туристическите атракции в района.

Дъх на сол, морски бриз, свобода – това ще намерите в морската столица на България. Красавицата Варна. Позагубила от едновремешния си чар, днес морската ни столица малко по-малко започва отново да радва местни и посетители с красотата и обаянието си. Ако се чудите какво пък толкова ще намерите там, прочетете следващите редове. По-нататъшно убеждаване няма да ви трябва…

В първа част на текста ви дадохме шест добри причини да се отправите към Варна, а по-долу ще намерите още няколко такива! Попътен вятър!

 7. Разходка с корабче

Ако си падате по ветроходството, разходката с корабче със сигурност ще ви допадне. Има няколко различни дестинации, от които можете да избирате – по крайбрежието на Варненския залив, към устието на река Камчия и към двореца Евксиноград. Организират се и тематични партита, пикници, плуване, пускане на китайски фенери и всякакви други атракции.


8. Морската градина във Варна

Морската градина Варна
Морската градина във Варна

Естествено, няма как да пропуснете морската градина. Заемайки площ от около 820 декара, Приморски парк е дело на чешкия паркостроител Антон Новак, който през 1894 г. пристига след покана на археолога Карел Шкорпил.

Прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена, Новак взима присърце възложената му задача и съвсем скоро мястото е почистено, картографирано и засадено с

първите редки растения

Каруци уникални растителни и дървесни видове са извозени не само от цяла България, но дори от Цариград и Средиземноморието.

През 1906 г. започва строежът на една от най-известните забележителности в града – Аквариумът. През 1908 г. се появява алеята на Възрожденците, а по времето на социализма в най-високата ѝ част е издигнат Пантеона. На 30 април 1961 г. е открита зоологическата градина, а първият ѝ обитател е мечокът Максим – подарък от моряците от кораба Георги Димитров.

Интересен факт е, че Морската градина, наред с Ботаническата градина в Балчик и тази край Св. св. Константин и Елена, е единственият изкуствен резерват за редки защитени растителни видове по морското крайбрежие в България.

Други символи на Приморски парк, които определено си струва да видите са алея първа, слънчевият часовник, фонтанът Жабките, фонтанът на сирените, ротондата в езерото с лодките и скулптурата с драконите.


9. Планетариум(ите)

Народната астрономическа обсерватория и планетариум Николай Коперник и Планетариумът на Висшето военноморско училище Н. Й. Вапцаров са двете места във Варна, на които можете да посетите демонстрации по всяко време на годината. И в двете сгради можете да станете свидетели на движението на Слънцето, Луната, планетите върху небесната сфера, както и почти всички астрономически явления. В планетариума на военноморското училище се предлагат и въображаеми пътувания в открития Космос, които без съмнение ще ви пленят с магичността и красотата си.

Снимка: Marcin Chady / Foter / CC BY
Варненският делфинариум. Снимка: Marcin Chady / Foter / CC BY

10. Делфинариумът

Веднъж стъпили в Морската градина би било пълна лудост да не посетите и Делфинариума. Единствен по рода си както в България, така и на Балканския полуостров. Той е едно от най-вълнуващите неща, които можете да видите по време на престоя си във Варна.

Любопитно е, че идеята за създаването на делфинариума първоначално се е отнасяла за южното ни Черноморие. За щастие, на 11 август 1984 г. той отваря врати не в тогавашния национален парк Ропотамо, а именно във Варна. И така става вторият на Черно море след този в Грузия.


11. Евксиноград

Дворецът Евксиноград
Дворецът Евксиноград

Дворецът Евксиноград се появява като лятна резиденция на княз Александър I Батенберг в периода 1881-1885 г. Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Символи на Евксиноград са оранжериите с над 310 растителни видове, царската конюшна Щала, както и централният фронтон от покрива на френския замък Сент Клу.

С идването на социализма, замъкът е национализиран и превърнат в почивна база на българския политически елит. Плажът към резиденцията е ограден с 3-метрова каменна стена с дължина 3 километра, която възпрепятства любопитните погледи. Добрата новина за всички желаещи да посетят двореца е, че тази есен той ще отвори врати за посетители и то целогодишно.


Първа част на текста четете тук: 11 причини да посетите Варна

Отговор