Диагнозата аутизъм и световните знаменитости

диагнозата аутизъм
Джон Малкович в образа на великия Алберт Айнщайн.

С диагнозата аутизъм не се живее лесно. Виждали сме много примери на деца от аутистичния спектър и въоръжените с търпение и сили родители. Но понякога това състояние може да се превърне от бреме в дар от Бога. Има случаи, в които диагностицираните с разновидност на аутизма, наречена Синдром на Аспергер, почти нямат отклонения в двигателните или мозъчни процеси. Това състояние се свързва основно със

затруднено общуване и комуникация с останалите хора

Хората с разстройство от аутистичния спектър не разбират достатъчно добре емоциите на другите и това става причина за трудното създаване и установяване на приятелства. Голяма е вероятността, обаче, ако имате синдром на Аспергер, не само да сте като всички останали хора, но да сте и в пъти по-умен от тях, понякога до степен на гениалност.

Днес в Lifebites.bg ви предлагаме един наистина любопитен списък с

известни личности, на които е била поставена диагнозата аутизъм

(Синдрома на Аспергер), за които вероятно не знаете, че е така. Вижте и как се проявява състоянието при всеки от тях.

диагнозата аутизъм Моцарт
Волфганг Амадеус Моцарт, създател на над 600 музикални творби в областта на класическата музика.

Волфганг Амадеус Моцарт

Гениалният композитор е първата “жертва” на диагнозата аутизъм, за която искаме да ви разкажем. Той имал постоянно-повтарящи се лицеви изражения и непрестанна нужда да движи ръцете и краката си. Слухът му също бил свръхчувствителен. Историци твърдят, че когато на великия музикант му доскучавало, той започвал да прескача маси и столове, да мяучи като котка и да прави салта във въздуха.


Стенли Кубрик

Големият сценарист, продуцент и режисьор бил обсебен от всеки детайл във филмите си и изпитвал затруднения да комуникира свободно с останалите хора от снимачния екип.


Дарил Хана
Актрисата Дарил Хана

Дарил Хана

Актрисата също е диагностицирана със Синдрома на Аспергер. Хана призна преди време пред медиите, че вследствие на заболяването не може да понася събитията, на които присъстват много хора. А церемониите по връчването на наградите Оскар за нея са истински кошмар.

“Никога не ми е било удобно да бъда център на внимание. Славата ме подлудяваше. От малка страдам от инвалидизираща срамежливост, за която дори пиех медикаменти” – споделя Дарил Хана пред репортерите на списание Пийпъл (People), което казано от нейната уста звучи направо невероятно, като имаме предвид нейната актьорска кариера и множеството ѝ успешни роли в киното.


Кортни Лав

Любимата на вокалиста на Нирвана – Кърт Кобейн, получава стряскащата диагноза още като дете. Тя е определена от своя терапевт като „средно аутистична“.


диагнозата аутизъм Айнщайн
Един от най-великите умове – Алберт Айнщайн. Диагнозата аутизъм без съмнение може да се отнася и до него, макар официално да не му е поставяна.

Алберт Айнщайн

Учени от Кеймбридж и Оксфорд са установили, че без съмнение, гениалният учен е бил със Синдрома на Аспергер. Твърденията им се базират на проучвания, свързани най-вече с детските години на Айнщайн. Оказва се, че той е имал едно нелеко детство и доста проблеми със социализацията. Имал свръхчувствителност към допир, понякога проблеми с говора и трудно се справял с училищните задачи. Случвало се често да повтаря едни и същи изречения или фрази като записани на лента. Но можем ли да наречем това проблем, след като вземем предвид всичките му научни постижения и знанията, които е оставил на човешкия род?


Луис Карол

Сравнявайки поведението на писателя с това на други личности, диацностицирани с аутизъм, професор Майкъл Фицджералд твърди, че гениалният създател на Алиса в страната на чудесата (и много други страхотни произведения, разбира се) безспорно се нарежда сред тях.


Тим Бъртън
Тим Бъртън

Тим Бъртън  

Според самия Бъртън и неговата съпруга актрисата Хелена Бонъм Картър, той страда от същия синдром, или от подобно състояние от аутистичния спектър. Тъй като не е диагностициран от лекар, двамата съпрузи сами открили това. Подготвяйки се за роля във филм, Хелена се ровила из книги и филми, за да разбере повече за аутизма и неговите симптоми и проявления. Тя открила доста прилики в описаните характеристики на заболяването и тези, които Тим Бъртън има. Докато гледали документален филм за болестта той споделил, че точно така се чувствал и виждал света.


Исаак Нютон

Описват го като тих и затворен човек, на когото „малките разговори“ никак не се отдавали. Бил абсолютно фокусиран върху това, което прави в момента и нищо, ама наистина нищо не можело да отвлече вниманието му от него. Това е често срещано качество при хората с аутизъм. Абсолютна концентрация в малкия кръг на внимание, без изобщо да забелязваш какво се случва около теб.


диагнозата аутизъм Лео Меси
Топ футболистът Лео Меси също има диагнозата аутизъм.

Лионел Меси

Един от топ футболистите на всички времена – Лео Меси, също е диагностициран с аутизъм. И то още когато бил на 8 годинки. Това е и причината той да изпълнява често едни и същи модели на поведение на терена, които вече могат да се нарекат негова запазена марка. От друга страна, учените смятат, че заради болестта неговият мозък е по-развит, отколкото този на останалите футболисти (и хора като цяло) и докато играе, той лесно предвижда ходовете им. Синдромът на Аспергер позволява на Меси да изолира случващото се около него. И да бъде напълно концентриран върху своите собствени действия. Това му помага да реагира точно така, както трябва във всеки един момент, за да донесе поредната победа на отбора си.


Анди Уорхол

Американският художник има прояви, типични за хората с аутизъм, твърдят специалисти. Сред тях са: типичните повторения (на мотиви или определени модели), социалната откъснатост и вманиачаването във всеки един детайл.

С това списъкът на велики умове и известни личности, диагностицирани със Синдрома на Аспергер не се изчерпва. Сред тях ще откриете още имената на: Леонардо да Винчи, Стив Джобс, Бетовен, Мария Кюри, Джим Кери, Винсент Ван Гог, Стивън Спилбърг, Марк Твен и много, много други.


Вижте още кои са най-големите митове за аутизма и как да помогнем на семейство, живеещо с аутизъм

Отговор