Досега сме ставали свидетели на няколко различни музикални риалити формата и други предавания, които се определят като „социални експерименти“.

„Ръкописът“ е едно различно риалити, което ще сбъдне мечтата на един от писателите, участващи в него, като превърне неговия ръкопис в новоиздаден роман. Такава е наградата за победителя в литературното риалити. Партньор на БНТ1 е издателство „Сиела”.

Capture
Журито на предаването: Захари Карабашлиев, Ваня Щерева и Владимир Зарев.

След предварително проведен кастинг до участие в шоуто достигнаха 72 претендента, които вече са разделени в 6 групи по 12 човека. Всеки от тях представя своя роман пред журито, което е съставено от трима родни писатели, чиито писанията са сред най-четените в България.

Първият от тях е Захари Карабашлиев. Той е известен български писател, драматург и сценарист. Романът му „18 процента сиво“ е класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията „Голямото четене“.

Ваня Щерева, чийто дебют в литературата беше през 2004 г. , с романа „Образцов дом“, е вторият член на комисията, която ще оценява талантите в „Ръкописът“. Всичките й 9 книги до момента са били в топ 10 по продажби, след издаването им.

Третият член на журито е Владимир Зарев. Писателят има издадени 18 книги, 10 от които романи. Когато един от тях – „Разруха“ излиза в Германия, „Дойче Веле“ го определя като най-доброто българско произведение издавано някога на немски език.

Водещ на „Ръкописът“ е драматургът Георги Тенев.

Capturjje

Предаването ще протече в два етапа, всеки от тях с по 6 епизода. В първия етап, във всеки епизод се представят 12 участници, като само един от тях продължава напред към втория кръг от надпреварата. Преди началото на втория рунд, обаче, 7 от отпадналите състезатели ще получат втори шанс да се завърнат в шоуто и да се борят за първото място. В риалити епизодите, състезателите се поставят в екстремни ситуации, в които трябва да покажат, както писателския си талант, така и физическа и психическа издръжливост, креативност, въображение, рефлективност, бърза реакция и нов и интересен поглед върху изкуството.

Първите два епизода от литературното приключение вече бяха излъчени по БНТ1. От 12-те конкуренти, които се състезават в дадения епизод, в последствие се избират четирима. Те минават през още едно изпитание, от което оцеляват само двама. Те се изправят един срещу друг в директен словесен двубой и накрая журито избира по-добрия, който се класира за втория етап на шоуто.

k

Една от задачите в проекта е изключително интересна. В рамките на 30 минути състезателите трябваше да напишат сцена от роман, провокиран от места и случки, на които бяха заведени преди това.

Най-любопитното в тази задача е, че журито наблюдаваше в реално време точно как протича писането. За целта им бяха предоставени специални монитори, свързани с компютрите на пишещите.

Третият епизод на литературното приключение „Ръкописът“ ще се излъчи в сряда, 21 октомври, от 21:00 часа по БНТ 1. 

Отговор