Джаджи от Завръщане в бъдещето 2, станали реалност

И кое е единственото нещо, което сценаристът на култовия филм не успя да предскаже преди три десетилетия?

0
Завръщане в бъдещето 2
Майкъл Джей Фокс и Кристофър Лойд в Завръщане в бъдещето 2.

Всички сме гледали Завръщане в бъдещето – култовата научнофантастична трилогия на режисьора Робърт Земекис, с участието на младия Майкъл Джей Фокс, чиято премиера се състоя преди точно тридесет години и с която пораснаха поколения деца и тийнейджъри.

Боб Гейл Завръщане в бъдещето 2
Боб Гейл

Освен тридесетгодишния юбилей на трилогията, през 2015 г. порасналите ѝ фенове отбелязаха друга важна дата. Става дума за завръщането на Марти Макфлай в бъдещето, което според втория филм в поредицата стана на 21 октомври 2015-а, в 7,28 часа вечерта.

По този повод The Hollywood Reporter направи интервю със сценариста на трите филма Боб Гейл. В него той разказва за това как си е представял бъдещето преди три десетилетия. Гейл признава, че сред всички съвременни технологии днес има една, която навремето дори не е могъл да си представи – смартфонът…

“Смартфоните са съвременните швейцарски ножчета. Факт е, че всеки може да има едно устройство, което е компютър, камера, записващо устройство, калкулатор, фенерче… Въобще и не помислихме за това навремето”, казва Гейл.

Завръщане в бъдещето 2
Във филма Марти Макфлай (Майкъл Джей Фокс) се завръща в бъдещето на 21 октомври, 2015 г.

Някои от джаджите в Завръщане в бъдещето 2

като уредa, който уголемява храната, са плод на фантазията на Боб Гейл и режисьора Робърт Земекис. За други те дори не подозират, че ще се превърнат в реалност в обозримото бъдеще.

“И все пак можех да се обзаложа, че телевизорите с плоски екрани и комуникацията по Skype ще станат реалност в даден момент от бъдещето”, казва Гейл.

Завръщане в бъдещето 2
През 2011 г. Nike пусна лимитирана серия от 1500 бройки от свръхтехнологичните обувки на Марти Макфлай.

Боб Гейл, който освен сценарист, е и копродуцент на трилогията Завръщане в бъдещето, също така знае, че през 2015-а публиката ще е носталгична относно 80-те години. Компании като Pepsi и Nike изглежда също са наясно с това. През 2011 г. Nike пусна лимитирана серия от 1500 бройки от свръхтехнологичните обувки, които главният герой Марти Макфлай носи в Завръщане в бъдещето 2. Средствата от продажбата им бяха дарени на фондацията на Майкъл Джей Фокс, която се бори с Паркинсоновата болест.

Pepsi пък обяви, че ще пусне лимитирана серия с бутилки от филма, а студиото Universal пусна фалшив трейлър на филма Челюсти 19, който виждаме да се прожектира в едно от кината във филма.

Завръщане в бъдещето 2
Pepsi обяви, че ще пусне лимитирана серия с бутилки от Завръщане в бъдещето 2.

Боб Гейл е щастлив от това, че изкуството му е провокирало реалността

В същото време признава, че е шокиран от това, че някои от джаджите в Завръщане в бъдещето 2 днес вече са реалност.

“Факт е, че имаме дронове, които могат да правят снимки за новините. Това навремето беше просто шега. Не мислехме сериозно за това как може да проработи тази технология. Дроновете все още не разхождат кучетата ни, но и това скоро ще се случи”, завършва Гейл.


Вижте още пророчествата, които ни остави Артър Кларк

Отговор