Различни, не БЕЗразлични

Над 80% от учениците споделят, че обичат да четат книги!

Това показват резултатите от анкета, направена от образователен сайт номер едно на България Уча.се. Преди време от Lifebites.bg ви разказахме за платформата и нейния създател Дарин Маджаров.

През месец август екипът на Уча.се започна нова инициатива под надслова „Различни, не БЕЗразлични“. Целта й е да направи по-лесно общуването между учители, ученици и родители и да намери общ език помежду им, на който да общуват свободно и да се разбират по-добре.

Това е поредната инициатива на интернет портала насочена към трите групи. Чрез анкети, разработени под наблюдението на психолози, екипът задава разнообразни въпроси относно интересите, мечтите, хобитата, нещата които обичат и тези, които ги вълнуват най-силно на учениците и техните родители и учители. Резултатите от проучването ще помогнат на участниците, а и на цялото общество, да се опознаят по-добре едни други и да премахнат комуникационните бариери помежду си.

Това, че повечето баби и дядовци не знаят какво е селфи и не постват снимки на отгледаните от тях зеленчуци, не означава, че не могат да научат внуците си на полезни неща. И обратното! Връзка между поколенията трябва да има.

02-tweet

За началото на новата учебна година резултатите бяха обработени и вече са ясни. Много хора вярват, че днешните деца са много по-различни от някогашните, но тази анкета доказа едно основно нещо –

нищо не е загубено!

И ако всеки от нас насочи малко повече положителна енергия и вяра в новите поколения, вероятно те ще станат дори много по-добри от старите.

Ето и част от нещата, които споделят учениците, родителите и учителите в направената анкетата.

Математиката е най-трудният предмет в училище за младежите, а любимите им музикални стилове са хип-хоп и поп-рок.

На въпроса „За какво мечтаеш“ децата са дали цветни и разнообразни отговори, които са свързани много повече с духовни блага като здраве, щастие, успех и т.н., отколкото с материални придобивки.

01-football

Над 70% от учениците прекарват повече от 2 часа на ден в интернет. А над 80% от тях обичат да четат книги.

70% от родителите биха ползвали онлайн помагала за подготовката на децата си за училище.

Именно това е и идеята на екипа на Уча.се – децата и техните родители и учители да започнат все повече да използват интернет освен за забавление и за помощ в училище. Видео уроците и онлайн материалите вече се използват от повече от 60% от учениците в България за тяхната подготовка. Процентът на родителите, които се доверяват на този източник е 20%.

Броят на участниците в анкетата, която беше проведена в цялата страна през месец август е 1442 – общо ученици и родители. Тя беше част от инициативата „Различни, не БЕЗразлични“, за която вече споменахме. Но от екипа на Уча.се споделят, че тепърва кампанията ще се разраства и все повече и повече събития предстоят. Дарин Маджаров и екипът му обикалят училищата из страната, участват в различни конференции и помагат на учениците, учителите и родителите да „заговорят“ на един общ език – каквато е и целта на инициативата.

Ако сте любопитни и искате да научите още интересни отговори от анкетата вижте графиката по-долу.

infografika_rezultati_razlichni_ne_bezrazlichni

Отговор